backup og meta

Mahu Hubungan Kelamin Yang Menyeronokkan, Ini 6 Perkara Harus Dielakkan Sebelum Seks

Disemak secara perubatan oleh Dr. Aisyah Syahira Abdul Hamid · Dokter Umum · Hello Health Group


Ditulis oleh Farah Aziz · Disemak pada 01/08/2023

  Mahu Hubungan Kelamin Yang Menyeronokkan, Ini 6 Perkara Harus Dielakkan Sebelum Seks

  Seks adalah kehendak asas manusia. Ia adalah satu pengalaman yang menyeronokkan. Selain menjadikan hubungan yang paling tinggi antara lelaki dan wanita, seks yang baik juga banyak memberi manfaat kepada hormon wanita. Tambahan, ia melepaskan tekanan. Oleh itu, untuk mendapatkan kehidupan seks yang sihat serta saat-saat menyeronokkan, terdapat enam perkara yang harus dielakkan.

  Makan terlalu banyak

  Selepas makan besar, seseorang mungkin berasa mengantuk dan lembab. Oleh itu, perasaan ini boleh menjejaskan hubungan seks anda. Daripada makan besar dengan karbohidrat tinggi atau daging, anda perlu mencuba buah-buahan atau kekacang dengan air. Makanan jenis ini dapat memberi anda tahap tenaga yang cukup untuk tubuh anda.

  Bercukur

  Wanita tidak boleh bercukur sebelum bersetubuh. Bercukur menyebabkan lapisan kulit teratas mengelupas dan menjadi sangat sensitif. Folikel rambut boleh merengsakan dan menyebabkan luka kecil, yang akan membawa kepada kemungkinan mendapat jangkitan seperti HPV atau herpes.

  Minum minuman tenaga atau alkohol

  Sesetengah lelaki percaya bahawa minuman tenaga boleh menyokong tenaga mereka dan juga meningkatkan stamina sebelum seks. Walaupun jumlah gula yang tinggi dalam minuman tenaga boleh membawa kesan segera, dalam jangka masa panjang ia boleh menyebabkan kesan negatif pada lelaki.

  Merokok

  Rokok dibuktikan untuk menghilangkan libido. Oleh kerana saluran darah tersekat, darah yang mengalir di dalamnya akan dihadkan dan seterusnya akan menjejaskan kehidupan seks. Nikotin dalam rokok akan meningkatkan jumlah karbon monoksida dalam darah yang boleh menghentikan penghasilan hormon untuk masa yang lama. Oleh itu, merokok juga mengurangkan paras testosteron. Selain itu, merokok membawa bau yang tidak baik untuk tubuh anda yang mungkin menghalang seseorang daripada bersenang-senang.

  Kebimbangan terlampau

  Kedua-dua lelaki dan wanita agak cemas sebelum bersetubuh. Kadang-kadang, kebimbangan terlampau boleh menyebabkan disfungsi erektil. Urutan kaki atau belakang daripada pasangan boleh membantu mengurangkan tekanan serta mencipta masa yang luar biasa untuk kedua-duanya.

  Menggunakan peppermint

  Adalah dipercayai bahawa peppermint dapat meningkatkan keyakinan dengan membawa nafas yang segar. Malah, ia mempunyai kesan negatif terhadap seks kerana ia dapat menurunkan tahap testosteron kerana ia mengandungi mentol. Daripada menggunakan peppermint, berhati-hati mencuci mulut dengan ubat gigi pudina boleh menjadi pilihan yang lebih baik.

  Kehidupan seks yang memuaskan membawa pelbagai manfaat untuk tubuh dan mentaliti manusia. Walau bagaimanapun, ia selamat selagi kedua-dua pasangan menggunakan perlindungan untuk mencegah penyakit dan jangkitan seperti HPV, HIV, STI dan kehamilan yang tidak dirancang. Sekiranya terdapat sebarang kebimbangan mengenai seks yang selamat dan sihat, anda perlu berjumpa pakar.

  Penafian

  Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

  Disemak secara perubatan oleh

  Dr. Aisyah Syahira Abdul Hamid

  Dokter Umum · Hello Health Group


  Ditulis oleh Farah Aziz · Disemak pada 01/08/2023

  advertisement iconIklan

  Adakah artikel ini bermanfaat?

  advertisement iconIklan
  advertisement iconIklan