backup og meta

5 Perubahan Gaya Hidup Meningkatkan Mood dan Kesihatan Mental

Fakta Disemak oleh Hello Doktor Medical Panel


Ditulis oleh Farah Aziz · Disemak pada 27/11/2019

  5 Perubahan Gaya Hidup Meningkatkan Mood dan Kesihatan Mental

  Membuat perubahan gaya hidup adalah suatu yang mencabar, terutamanya apabila anda ingin mengubah banyak perkara sekali gus. Ia juga adalah proses yang mengambil masa dan memerlukan sokongan. Sebaik sahaja anda sudah bersedia untuk membuat perubahan, bahagian yang sukar adalah komitmen dan meneruskannya.

  Apabila seseorang didiagnosis dengan gangguan kesihatan mental seperti kemurungan atau kecemasan, rawatan pertama biasanya termasuk terapi psikologi dan ubat-ubatan. Apa yang tidak selalu dibincangkan adalah faktor gaya hidup yang boleh berubah yang mempengaruhi kesihatan mental seseorang.

  Malah, mereka yang tidak mempunyai keadaan kesihatan mental masih mencari cara untuk meningkatkan mood, mengurangkan tekanan dan menguruskan kesihatan mental harian mereka.

  Ia boleh memberi kuasa untuk membuat perubahan kehidupan positif. Walaupun sekatan masa dan batasan kewangan mungkin memberi kesan kepada keupayaan seseorang untuk membuat perubahan sedemikian, kita semua mempunyai keupayaan untuk membuat perubahan kecil yang bermakna.

  Sumber: World Economic Forum

  Berikut 5 tip perubahan gaya hidu yang anda boleh lakukan:

  1. Tambah baik diet dan mula bergerak

  Wholefoods seperti sayur-sayuran berdaun hijau, kekacang, bijirin gandum, daging merah tanpa lemak dan makanan laut, memberikan nutrien yang penting untuk fungsi otak yang optimum. Makanan ini mengandungi magnesium, folat, zink dan asid lemak penting. Selian itu, makanan yang kaya dengan polifenol, seperti beri, teh, coklat gelap, dan herba tertentu juga memainkan peranan penting dalam fungsi otak.

  Dari segi senaman, pelbagai jenis aktiviti kecergasan berpotensi memberi manfaat seperti berenang, berjoging atau bersukan. Malah walaupun hanya pergerakan badan dengan berjalan cepat dan aktif melakukan kerja rumah, ia adalah satu langkah yang positif. Selain itu, aktiviti yang melibatkan interaksi dan pendedahan sosial kepada alam semula jadi juga boleh meningkatkan lagi kesejahteraan mental.

  2. Mengutamakan rehat dan tidur

  Teknik kebersihan tidur (sleep hygiene techniques) bertujuan untuk meningkatkan kualiti tidur dan membantu merawat insomnia. Iatermasuk menyesuaikan penggunaan kafein, menghadkan pendedahan kepada katil (mengawal masa tidur dan mempunyai masa yang terhad untuk tidur), dan memastikan anda bangun pada waktu yang sama pada waktu pagi.

  Jangan memaksa untuk tidur jika anda tidak dapat tidur dalam masa 20 minit, mungkin lebih baik untuk anda bangun dan menumpukan minda pada sesuatu aktiviti (dengan cahaya dan rangsangan yang minimum) sehingga anda merasa letih.

  Mendapatkan masa yang cukup untuk aktiviti santai dan masa lapang adalah penting untuk mengawal tekanan. Hobi juga boleh meningkatkan kesihatan mental, terutamanya jika melibatkan aktiviti fizikal.

  3. Mendekati alam

  Apabila matahari bersinar, ramai antara kita kelihatan lebih bahagia. Pendedahan yang mencukupi kepada cahaya matahari membantu tahap serotonin kimia yang menjaga mood. Ia juga meningkatkan tahap vitamin D, yang juga memberi kesan kepada kesihatan mental, dan membantu pada masa yang sesuai untuk mengawal kitaran tidur dan bangun kita.

  Di beberapa bahagian di Asia, menghabiskan masa di hutan (dikenali sebagai mandi hutan) dianggap preskripsi kesihatan mental. Menghabiskan masa di flora juga merupakan kesan positif yang diberikan oleh haiwan. Penyelidikan menunjukkan bahawa haiwan kesayangan mempunyai banyak kesan positif, dan terapi berbantu haiwan (dengan kuda, kucing, anjing, dan juga ikan lumba-lumba) juga dapat meningkatkan perasaan kesejahteraan.

  4. Kurangkan keinginan/nafsu

  Menguruskan penyalahgunaan masalah minum atau bahan adalah cadangan kesihatan yang jelas. Orang yang mempunyai masalah alkohol dan dadah mempunyai kemungkinan yang lebih besar  berbanding  rata-rata penyakit mental, dan mempunyai kesan kesihatan yang jauh lebih rendah.

  Beberapa kajian menunjukkan bahawa penggunaan alkohol yang sedikit (khususnya wain) mungkin mempunyai kesan yang baik untuk mencegah kemurungan. Walau bagaimanapun, data baru-baru ini telah mendedahkan bahawa penggunaan alkohol ringan tidak memberikan sebarang kesan yang bermanfaat ke atas fungsi otak.

  Berhenti merokok juga merupakan langkah penting, kerana orang ketahihan nikotin sangat mempengaruhi mood. Ia mungkin mengambil masa untuk menangani simptom awal menghentikan nikotin, tetapi kimia otak akan menyesuaikan dirinya.

  5. Dapatkan pertolongan apabila diperlukan

  Perubahan gaya hidup positif bukan pengganti ubat atau terapi psikologi, tetapi sebagai sesuatu yang boleh dilakukan oleh orang lain atas rawatan mereka.

  Walaupun banyak perubahan gaya hidup boleh menjadi positif, beberapa perubahan (seperti mengelakkan makanan makanan ringan, alkohol, atau berhenti merokok) mungkin mencabar. Ia mungkin perlu ditangani dengan baik, dan dengan sokongan profesional.

  Penafian

  Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

  Fakta Disemak oleh

  Hello Doktor Medical Panel


  Ditulis oleh Farah Aziz · Disemak pada 27/11/2019

  advertisement iconIklan

  Adakah artikel ini bermanfaat?

  advertisement iconIklan
  advertisement iconIklan