backup og meta

3 Perubahan Kepada Kehidupan Bahagia

Disemak secara perubatan oleh Dr. Muhamad Firdaus Rahim · Dokter Umum · Hello Health Group


Ditulis oleh Farah Aziz · Disemak pada 17/07/2023

3 Perubahan Kepada Kehidupan Bahagia

Semua orang mahu kehidupan yang bahagia. Tetapi kerana beberapa sebab seperti stres, tekanan daripada kerja atau pelajaran, masalah keluarga atau hubungan yang tidak baik, orang mungkin kehilangan kebahagiaan dan kegembiraan. Berikut adalah 3 perubahan yang anda boleh lakukan dalam kehidupan anda untuk berasa lebih bahagia.

Pergi keluar

Menurut kajian dari University of Sussex, orang paling gembira apabila mereka rapat dengan alam semula jadi dan kawasan hijau. Ini bermakna mereka suka menghabiskan masa di luar dan bukannya memerangkap diri mereka dalam sebuah kotak seperti rumah.

Jadi nasihat pertama untuk anda  adalah menghabiskan masa di luar. Walau bagaimanapun, anda tidak perlu terlalu banyak masa untuk berbuat demikian, 20 minit adalah cukup besar untuk meningkatkan emosi anda, perasaan, perasaan dan meningkatkan daya ingatan anda.

Para penyelidik di Persatuan Meteorologi Amerika juga menemui bahawa kebahagiaan dimaksimumkan pada 13.9 ° C. Oleh itu, jika anda tinggal di tempat dengan cuaca tidak terlalu panas dan cuaca cerah, anda tidak perlu berasa bimbang sama sekali.

Amalan tersenyum

Senyuman bukan sahaja mempunyai kesan positif ke atas orang lain yang bekerja atau bercakap dengan anda, tetapi juga meningkatkan semangat anda sendiri. Menurut penyelidik di Michigan State University, senyuman boleh meningkatkan pemikiran bersemangat anda dan mencerahkan hari yang suram anda. Cuba amalkan tersenyum dengan mata berkilau yang menakjubkan walaupun anda berasa mood anda hilang.

Selain manfaat merangsang emosi anda, tersenyum boleh membantu sebagai kaedah melepaskan kesakitan dalam beberapa kes yang amat dahsyat. Anda juga boleh menyelesaikan tugas dengan lebih baik dengan senyuman dan perasaan gembira. Memanjangkan jangka hayat anda adalah satu lagi kelebihan yang besar senyuman terhadap anda.

Amalan berterima kasih

Menulis surat penghargaan dianggap membantu meningkatkan kegembiraan dan kepuasan hidup, serta mengurangkan sebarang gejala atau tanda-tanda kemurungan atau keresahan.

Yang lebih menghairankan, apabila anda jurnal atau menulis fikiran atau impian anda, anda bukan sahaja boleh berkongsi perasaan anda yang mendalam, tetapi juga mempunyai peluang untuk meningkatkan mood anda dan refleks diri sendiri.

Dengan menulis diari setiap hari, anda boleh memilih untuk berkongsi cerita anda dengan orang yang tersayang atau kawan-kawan anda yang terbaik. Sepanjang hari di tempat kerja atau sekolah, anda boleh berurusan dengan banyak keadaan yang tidak dijangka. Jadi, pada akhir hari, ia adalah masa yang bermanfaat untuk anda untuk mencari orang yang boleh dipercayai untuk bercakap dengannya.

Ini boleh memberi kesan yang benar-benar baik kepada mood anda. Berkongsi membuat anda berasa gembira. Jangan teragak-agak untuk mengambil telefon anda dan mengatakan sesuatu dengan orang yang anda sayangi.

Tips ini tidak benar-benar luar biasa tetapi ia boleh membantu anda. Ingat menjaga fikiran positif pada siang hari dan kebahagiaan akan datang secara semula jadi.

Penafian

Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Disemak secara perubatan oleh

Dr. Muhamad Firdaus Rahim

Dokter Umum · Hello Health Group


Ditulis oleh Farah Aziz · Disemak pada 17/07/2023

advertisement iconIklan

Adakah artikel ini bermanfaat?

advertisement iconIklan
advertisement iconIklan