3 Perubahan Kepada Kehidupan Bahagia

Fakta Perubatan Disemak oleh | Oleh

Kemas kini Tarikh 05/12/2019 . 2 minit bacaan
Share now

Semua orang mahu kehidupan yang bahagia. Tetapi kerana beberapa sebab seperti stres, tekanan daripada kerja atau pelajaran, masalah keluarga atau hubungan yang tidak baik, orang mungkin kehilangan kebahagiaan dan kegembiraan. Berikut adalah 3 perubahan yang anda boleh lakukan dalam kehidupan anda untuk berasa lebih bahagia.

Pergi keluar

Menurut kajian dari University of Sussex, orang paling gembira apabila mereka rapat dengan alam semula jadi dan kawasan hijau. Ini bermakna mereka suka menghabiskan masa di luar dan bukannya memerangkap diri mereka dalam sebuah kotak seperti rumah.

Jadi nasihat pertama untuk anda  adalah menghabiskan masa di luar. Walau bagaimanapun, anda tidak perlu terlalu banyak masa untuk berbuat demikian, 20 minit adalah cukup besar untuk meningkatkan emosi anda, perasaan, perasaan dan meningkatkan daya ingatan anda.

Para penyelidik di Persatuan Meteorologi Amerika juga menemui bahawa kebahagiaan dimaksimumkan pada 13.9 ° C. Oleh itu, jika anda tinggal di tempat dengan cuaca tidak terlalu panas dan cuaca cerah, anda tidak perlu berasa bimbang sama sekali.

Amalan tersenyum

Senyuman bukan sahaja mempunyai kesan positif ke atas orang lain yang bekerja atau bercakap dengan anda, tetapi juga meningkatkan semangat anda sendiri. Menurut penyelidik di Michigan State University, senyuman boleh meningkatkan pemikiran bersemangat anda dan mencerahkan hari yang suram anda. Cuba amalkan tersenyum dengan mata berkilau yang menakjubkan walaupun anda berasa mood anda hilang.

Selain manfaat merangsang emosi anda, tersenyum boleh membantu sebagai kaedah melepaskan kesakitan dalam beberapa kes yang amat dahsyat. Anda juga boleh menyelesaikan tugas dengan lebih baik dengan senyuman dan perasaan gembira. Memanjangkan jangka hayat anda adalah satu lagi kelebihan yang besar senyuman terhadap anda.

Amalan berterima kasih

Menulis surat penghargaan dianggap membantu meningkatkan kegembiraan dan kepuasan hidup, serta mengurangkan sebarang gejala atau tanda-tanda kemurungan atau keresahan.

Yang lebih menghairankan, apabila anda jurnal atau menulis fikiran atau impian anda, anda bukan sahaja boleh berkongsi perasaan anda yang mendalam, tetapi juga mempunyai peluang untuk meningkatkan mood anda dan refleks diri sendiri.

Dengan menulis diari setiap hari, anda boleh memilih untuk berkongsi cerita anda dengan orang yang tersayang atau kawan-kawan anda yang terbaik. Sepanjang hari di tempat kerja atau sekolah, anda boleh berurusan dengan banyak keadaan yang tidak dijangka. Jadi, pada akhir hari, ia adalah masa yang bermanfaat untuk anda untuk mencari orang yang boleh dipercayai untuk bercakap dengannya.

Ini boleh memberi kesan yang benar-benar baik kepada mood anda. Berkongsi membuat anda berasa gembira. Jangan teragak-agak untuk mengambil telefon anda dan mengatakan sesuatu dengan orang yang anda sayangi.

Tips ini tidak benar-benar luar biasa tetapi ia boleh membantu anda. Ingat menjaga fikiran positif pada siang hari dan kebahagiaan akan datang secara semula jadi.

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Adakah artikel ini membantu anda?
happy unhappy
Rujukan

Baca juga:

  Anda mungkin berminat dengan artikel berikut

  Bolehkah Ibu Bapa Membawa Bayi Menaiki Kapal Terbang?

  Boleh atau tidak membawa bayi menaiki kapal terbang untuk melancong? Dapatkan jawapan kepada persoalan ini menerusi artikel ini!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr Aqilah
  Ditulis oleh Ahmad Farid
  Bayi, Keibubapaan, Penjagaan Bayi 26/04/2019 . 4 minit bacaan

  8 Tip PENTING Bawa Anak Kecil Untuk Perjalanan Jauh, Tak Pening Kepala Parents Melayan

  Anda bercadang bawa anak naik kereta untuk perjalanan yang jauh? Jangan risau, anda boleh amalkannya selagi anda ikuti tip dalam artikel ini!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Ahmad Farid
  Kanak-Kanak, Keibubapaan, Tumbesaran Kanak-Kanak 07/03/2019 . 3 minit bacaan

  Enam Tip Bercuti Untuk Pesakit Diabetes

  Bercuti adalah acara istimewa untuk ahli keluarga bersatu semula, bersenang-senang dan mencipta kenangan. Walaubagaimanapun, kita tidak sepatutnya mengabaikan kesihatan kita, terutamanya untuk penyakit kencing manis ...

  Fakta Perubatan Disemak oleh Hello Doktor Medical Panel
  Ditulis oleh Muhammad Wa'iz
  Kencing Manis 30/01/2019 . 2 minit bacaan

  Bagaimana Ingin Bercuti Tanpa Stres?

  Tahun 2018 bakal melabuhkan tirai dalam 2 minggu sahaja lagi, cuti sekolah juga bakal berakhir. Dengan berbaki cuti yang ada, tentu anda ingin menggunakan peluang ini untuk meluangkan masa bersama keluarga dan orang ...

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Amy
  Ditulis oleh Muhamad Firdaus Rahim
  Kesihatan Mental, Pengurusan Stress 13/12/2018 . 2 minit bacaan

  Artikel lain untuk anda

  makanan penghilang stres

  Kalau Nak Kurangkan Stres, Boleh Cuba 7 Jenis Makanan Penghilang Stres Ini

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Muhammad Wa'iz
  Diterbitkan pada 21/01/2021 . 3 minit bacaan
  hotel di malaysia

  Dah Plan Bercuti Masa PKPP Ini? Kalau Nak Tempah Hotel, Ikut 9 Langkah Ini Elak COVID-19

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Gabriel Tang Pei Yung
  Ditulis oleh Muhammad Wa'iz
  Diterbitkan pada 16/06/2020 . 3 minit bacaan
  argh-esok-kembali-bekerja

  Argh, Esok Kembali Bekerja Tapi Masih Dalam Mood Bercuti. Apa Perlu Dilakukan?

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Gabriel Tang Pei Yung
  Ditulis oleh Asyikin Md Isa
  Diterbitkan pada 15/01/2020 . 4 minit bacaan
  kesihatan

  6 Trend Kesihatan Menjelang 2020

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Mohammad Nazri Zulkafli
  Diterbitkan pada 30/12/2019 . 4 minit bacaan