backup og meta
Info Kesihatan
Alat Kesihatan
Tanya Doktor
Simpan

3 Langkah Akhiri Hubungan Tidak Baik

Disemak secara perubatan oleh Dr. Muhamad Firdaus Rahim · Dokter Umum · Hello Health Group


Ditulis oleh Farah Aziz · Disemak pada 17/07/2023

3 Langkah Akhiri Hubungan Tidak Baik

Hubungan serius dengan pasangan tercinta boleh membawa kepada sumber kebahagiaan. Walau bagaimanapun, apabila anda merasa seperti anda tersekat dalamkebuntuan dan hubungan sengsara, anda perlu hentikannya. Berikut adalah beberapa strategi berguna yang anda boleh mempertimbangkan untuk mengakhirinya.

Pastikan anda mahu tamatkan hubungan

Sebelum berkata selamat tinggal, anda perlu bertenang, berfikir secara serius apa yang anda mahu dan sifat kasih sayang, dan yang lebih penting, tidak pernah mengancam untuk meninggalkan dengan harapan pasangan anda berubah. Jika anda menganggap bahawa hubungan anda kekurangan kasih sayang, hormat, kegembiraan, kebahagiaan, dan simpati, sudah tiba masanya untuk menghentikannya. Dari segilain, jika kamu berdua masih suka antara satu sama lain, cari seorang kaunselor atau ahli terapi untuk bantuan. Mereka boleh memberi anda berdua beberapa nasihat untuk menyelamatkan hubungan.

Pada tahap tertentu dalam hidup anda, anda akan mempunyai perasaan, emosi, dan pemikiran yang berbeza. Jika anda hanya pendamkannya, boleh mewujudkan kekeliruan dan memutuskan ikatan antara anda dan pasangan. Apabila masalah datang, berbincang dengan pasangan anda.

Walau bagaimanapun, perkongsian perasaan negatif anda mungkin menyebabkan kesan kedua-dua pihak. Pasangan anda mungkin memahami, menerima dan perubahan kepada lebih baik atau dia boleh bertahan. Jadi lebih baik anda menghubungi kaunselor atau ahli terapi untuk membantu memudahkan perbualan. Dengan bantuan ahli terapi, kamu berdua boleh menamatkan hubungan yang tidak baik tanpa rasa patah hati.

Jangan bunuh perhubungan sebelum menamatkannya

Banyak hubungan yang berlanjutan selama bertahun-tahun selepas cinta dan kebahagiaan telah hilang. Pada masa itu, cuba tanya diri anda perasaan sebenar tentang pasangan dan kehidupan cinta anda. Jika anda menentukan tidak dapat mencari cinta, rasa hormat, dan kegembiraan dalam hubungan semasa anda, tetapkan tarikh untuk pergi.

Walau bagaimanapun, sebaik sahaja anda mahu tinggalkannya, bersikap jujur, bercakap dengan pasangan anda dan kemudian tinggalkannya. Anda tidak perlu cuba untuk menyalahkan, mengkritik, mengadu, dan mencari kesalahan pasangan anda dengan tujuan untuk melawan perasaan bersalah anda. Anda sentiasa mempunyai pilihan dalam kehidupan anda. Tidak mengapa jika anda mahu memilih keputusan ini, tetapi pastikan bertanggungjawab terhadap apa yang anda telah pilih.

Jika anda perlu pergi, mulakan dengan kemaafan

Apabila ia datang kepada perpisahan, salah satu perkara penting yang anda harus lakukan adalah kemaafan. Pasangan anda boleh mengabaikan kesedihan anda, perasaan anda pada masa itu, maafkannya kerana dia juga manusia, mereka tidak sempurna. Anda juga perlu memaafkan diri sendiri kerana memilih untuk meninggalkannya kerana anda mempunyai hak untuk memilih apa yang anda perlukan, walaupun ia bukan satu pengalaman yang baik. Jika anda boleh berbuat demikian, anda mungkin kurang menyebabkan kedinginan kedua-dua pihak apabila anda mengucapkan selamat tinggal dan meninggalkannya.

Bijak mencari tempat peribadi untuk menamatkan hubungan anda daripada berkata dengan kuat untuk seluruh dunia. Ini menunjukkan penghormatan yang besar terhadap pasangan anda – salah satu yang anda suka gunakan dan mungkin masih menyayangi anda. Dia mungkin marah dengan pilihan anda dan berkata sesuatu yang tidak menyenangkan. Pastikan diri anda tenang tetapi tidak cuba untuk menenangkan bekas pasangan anda. Membiarkannya melepaskan emosi menyakitkan mereka keluar adalah cara yang terbaik. Dan akhirnya, anda perlu memaafkan kemarahannya dan memohon maaf atas kesedihan yang mereka rasa betul masa itu.

Hubungan yang berakhir sentiasa tertekan dan menyedihkan. Anda boleh melihat dan menggunakan tips ini dalam keadaan anda sendiri. Ia boleh membantu mengurangkan sakit anda dan siapa tahu, selepas tempoh penyembuhan, kamu berdua menjadi kawan sekali lagi.

Penafian

Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.Disemak secara perubatan oleh

Dr. Muhamad Firdaus Rahim

Dokter Umum · Hello Health Group


Ditulis oleh Farah Aziz · Disemak pada 17/07/2023

ad iconIklan

Adakah artikel ini bermanfaat?

ad iconIklan
ad iconIklan