5 Punca Anda Selalu Berasa Lapar

Fakta Perubatan Disemak oleh | Oleh

Kemas kini Tarikh 05/12/2019 . 2 minit bacaan
Share now

Kelemahan fizikal, perut berkeroncong, sakit kepala dan masalah menumpukan perhatian adalah berkait rapat dengan perasaan apabila rasa lapar berlaku. Walaupun selalunya mengalami simptom ini apabila bangun pada waktu pagi dan dekat dengan waktu makan, bagi sesetengah orang ia berlaku lebih kerap sepanjang hari. Jadi, apakah sebabnya?

1. Dahaga

Apabila rasa lapar melanda, perkara pertama yang kita fikirkan adalah makanan. Tetapi mungkin apa yang sebenarnya diperlukan oleh tubuh adalah air? Sebagai orang yang sering menyalahtafsirkan dehidrasi untuk kelaparan, cara terbaik untuk mengetahui apa yang menyebabkan perasaan itu adalah meminum segelas air dan lihat hasilnya.

2. Tekanan

Ia boleh menggoda untuk mencapai makanan apabila mengalami tekanan, dan bukan hanya kerana keselesaan sementara yang disediakannya. Apabila badan tegang ia mencetuskan penghasilan tambahan hormon stres adrenalin dan kortisol, kedua-duanya boleh menipu badan ke dalam pemikiran yang perlu dimakan.

Bukan itu sahaja, tekanan mengurangkan tahap serotonin neurotransmitter, yang juga boleh menggalakkan perasaan lapar. Untuk mengatasinya, cuba berlatih aktiviti pengurangan tekanan seperti meditasi atau yoga secara teratur.

3. Tidur tidak mencukupi

Kekurangan tidur mungkin menyumbang kepada lebih daripada sekadar ketidakupayaan anda untuk terus terjaga sepanjang hari. Tidur yang tidak mencukupi dapat meningkatkan pengeluaran hormon ghrelin, membuat anda merasa lapar walaupun badan anda tidak memerlukan kalori.

4. Makan terlalu cepat

Makan dengan cepat tidak membenarkan otak mendapatkan masa yang mencukupi untuk mendaftar bahawa anda sudah makan secukupnya. Akibatnya, anda mungkin terus berasa lapar walaupun anda telah mengambil makanan yang mencukupi, menyebabkan anda terus makan.

Untuk melambatkan kadar makan anda, The Globe and Mail menyarankan berhenti sejenak gigitan untuk membolehkan waktu yang cukup untuk mengunyah. Sumber juga mengatakan untuk menghalang gangguan yang menghalang anda daripada memberi perhatian kepada apa yang anda makan, jauhi daripada TV, komputer atau akhbar apabila makan.

5. Ubat-ubatan tertentu

Kelaparan juga disebabkan oleh kesan sampingan pengambilan ubat-ubatan tertentu. WebMD mengatakan ia adalah antihistamin seperti antidepresan yang dipanggil SSRI, steroid, ubat diabetes, dan ubat antipsikotik.

Jika anda sering berasa ingin makan, walaupun selepas memakan hidangan yang besar, bincang dengan doktor anda untuk beralih kepada ubat lain.

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Adakah artikel ini membantu anda?
happy unhappy
Rujukan

Baca juga:

  Artikel lain untuk anda

  sering lapar

  Anak Asyik Nak Mengunyah Saja Padahal Baru Lepas Makan? Ini Sebabnya, Mak Ayah!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Asyikin Md Isa
  Diterbitkan pada 25/02/2021 . 3 minit bacaan

  Ingin Kekal Bertenaga Sepanjang Puasa? ELAKKAN 7 Benda Ini Waktu Sahur

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Joseph Tan
  Ditulis oleh Asyikin Md Isa
  Diterbitkan pada 23/04/2020 . 3 minit bacaan

  Kenyang Awal, Adakah Ia Baik?

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Farah Aziz
  Diterbitkan pada 26/07/2018 . 3 minit bacaan