backup og meta

Menangis dan Kesihatan Emosi

Fakta Disemak oleh Hello Doktor Medical Panel


Ditulis oleh Farah Aziz · Disemak pada 05/12/2019

  Menangis dan Kesihatan Emosi

  Menangis, majoriti masyarakat menganggap ia adalah tanda kelemahan. Adakah ia begitu? Penyelidik telah menunjukkan bahawa menangis sebenarnya tidak menghairankan individu. Menangis bukan sahaja bertujuan pembersihan tetapi ada juga banyak manfaat mental yang lain.

  Mengapa menangis?

  Kebahagiaan atau kesedihan mungkin dua penghujung spektrum mengapa kita menangis. Walau bagaimanapun, bunyi itu agak mudah. Kita sering menangis untuk lebih daripada itu. Terdapat keadaan yang membuatkan kita melepaskan kawalan dan membiarkan diri terdedah seketika. Sebagai contoh, kita selalu menangis kerana kesedihan dan kesakitan, tetapi kita boleh menangis kerana sesuatu yang indah. Anda juga boleh menangis kerana amat menyesakkan, kekecewaan, atau anda terdesak untuk mendapatkan perhatian seseorang. Emosi ini seterusnya mempunyai fungsi-fungsi lain seperti manipulatif – untuk mendapatkan penerimaan dari pemerhati. Walaupun terdapat beberapa sebab mengapa kita menangis, jenis tangisan yang kita bincangkan membuatkan mental kita berasa lebih baik.

  Menangis dan kesihatan emosi

  Menangis secara emosi memberi kesan luar biasa kepada otak. Secara saintifik, apabila kita menangis akibat tekanan atau apa sahaja yang mempengaruhi kesihatan mental kita, air mata lebih daripada air. Hormon tekanan ditemui dimasukkan dalam air mata emosi serta membina toksin apabila kita tertekan. Tambahan pula, endorfin dibebaskan. Endorfin, hormon dikatakan menjadikan kita rasa baik, berasa baik. Ia juga bertindak sebagai penahan sakit semula jadi.

  Dengan itu, menangis meningkatkan mood. Satu kajian di University of South Florida pada 2008 menunjukkan bahawa 90% daripada yang menangis berasa mood mereka lebih baik daripada penggunaan antidepresi. Perkara menarik lain mengenai menangis adalah bahawa ia membuatkan orang lebih dekat. Pertimbangkan menangis sebagai tanda utama kerapuhan diri anda, bagaimana perasaan anda apabila seseorang melihat anda menangis? Jika orang ambil berat tentang anda, maka jelas selepas menangis ikatan andata keduanya dipertingkatkan.

  Adakah menangis penting?

  Ya betul. Menahan tangisan boleh dianggap sebagai memendam perasaan. Bayangkan apabila anda marah pada sesuatu dan semua yang anda mahu lakukan dengan menumbuk dinding, tetapi anda tidak boleh! Akhirnya, mewujudkan kemarahan dan kemudian anda mempunyai masalah pengurusan kemarahan. Begitu juga, tanpa menangis, masalah kita boleh berkumpul ke pusat kemurungan. Sudah tentu, terdapat cara lain untuk meringankan kemurungan. Walau bagaimanapun, menangis yang baik dengan orang yang anda dipercayai meningkatkan lebih daripada kesihatan mental anda. Oleh itu, ia adalah perlu mempunyai seseorang untuk menangis apabila diperlukan. Akhirnya, kita perlu menghentikan idea bahawa menangis adalah untuk kelemahan. Menangis ialah sifat manusia, tidak ada sebab untuk mengatakan tidak kepada sesuatu yang menjadikan kita manusia.

  Penafian

  Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

  Fakta Disemak oleh

  Hello Doktor Medical Panel


  Ditulis oleh Farah Aziz · Disemak pada 05/12/2019

  advertisement iconIklan

  Adakah artikel ini bermanfaat?

  advertisement iconIklan
  advertisement iconIklan