Menangis dan Kesihatan Emosi

    Menangis dan Kesihatan Emosi

    Menangis, majoriti masyarakat menganggap ia adalah tanda kelemahan. Adakah ia begitu? Penyelidik telah menunjukkan bahawa menangis sebenarnya tidak menghairankan individu. Menangis bukan sahaja bertujuan pembersihan tetapi ada juga banyak manfaat mental yang lain.

    Mengapa menangis?

    Kebahagiaan atau kesedihan mungkin dua penghujung spektrum mengapa kita menangis. Walau bagaimanapun, bunyi itu agak mudah. Kita sering menangis untuk lebih daripada itu. Terdapat keadaan yang membuatkan kita melepaskan kawalan dan membiarkan diri terdedah seketika. Sebagai contoh, kita selalu menangis kerana kesedihan dan kesakitan, tetapi kita boleh menangis kerana sesuatu yang indah. Anda juga boleh menangis kerana amat menyesakkan, kekecewaan, atau anda terdesak untuk mendapatkan perhatian seseorang. Emosi ini seterusnya mempunyai fungsi-fungsi lain seperti manipulatif – untuk mendapatkan penerimaan dari pemerhati. Walaupun terdapat beberapa sebab mengapa kita menangis, jenis tangisan yang kita bincangkan membuatkan mental kita berasa lebih baik.

    Menangis dan kesihatan emosi

    Menangis secara emosi memberi kesan luar biasa kepada otak. Secara saintifik, apabila kita menangis akibat tekanan atau apa sahaja yang mempengaruhi kesihatan mental kita, air mata lebih daripada air. Hormon tekanan ditemui dimasukkan dalam air mata emosi serta membina toksin apabila kita tertekan. Tambahan pula, endorfin dibebaskan. Endorfin, hormon dikatakan menjadikan kita rasa baik, berasa baik. Ia juga bertindak sebagai penahan sakit semula jadi.

    Dengan itu, menangis meningkatkan mood. Satu kajian di University of South Florida pada 2008 menunjukkan bahawa 90% daripada yang menangis berasa mood mereka lebih baik daripada penggunaan antidepresi. Perkara menarik lain mengenai menangis adalah bahawa ia membuatkan orang lebih dekat. Pertimbangkan menangis sebagai tanda utama kerapuhan diri anda, bagaimana perasaan anda apabila seseorang melihat anda menangis? Jika orang ambil berat tentang anda, maka jelas selepas menangis ikatan andata keduanya dipertingkatkan.

    Adakah menangis penting?

    Ya betul. Menahan tangisan boleh dianggap sebagai memendam perasaan. Bayangkan apabila anda marah pada sesuatu dan semua yang anda mahu lakukan dengan menumbuk dinding, tetapi anda tidak boleh! Akhirnya, mewujudkan kemarahan dan kemudian anda mempunyai masalah pengurusan kemarahan. Begitu juga, tanpa menangis, masalah kita boleh berkumpul ke pusat kemurungan. Sudah tentu, terdapat cara lain untuk meringankan kemurungan. Walau bagaimanapun, menangis yang baik dengan orang yang anda dipercayai meningkatkan lebih daripada kesihatan mental anda. Oleh itu, ia adalah perlu mempunyai seseorang untuk menangis apabila diperlukan. Akhirnya, kita perlu menghentikan idea bahawa menangis adalah untuk kelemahan. Menangis ialah sifat manusia, tidak ada sebab untuk mengatakan tidak kepada sesuatu yang menjadikan kita manusia.

    Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

    Sumber Rujukan

    “The Health Benefits of Tears” –
    https://www.psychologytoday.com/blog/emotional-freedom/201007/the-health-benefits-tears Accessed December 9th, 2016

    “Is Crying Healthy?” http://www.everydayhealth.com/emotional-health/is-crying-healthy.aspx Accessed December 9th, 2016

    “Cry It Out: 6 Surprising Health Benefits Of Shedding A Few Tears”
    http://www.medicaldaily.com/cry-it-out-6-surprising-health-benefits-shedding-few-tears-333952 Accessed December 9th, 2016

    “Why We Cry: The Truth About Tearing Up”
    http://www.webmd.com/balance/features/why-we-cry-the-truth-about-tearing-up?page=4 Accessed December 9th, 2016

    Gambar penulisbadge
    Ditulis oleh Farah Aziz Disemak pada 05/12/2019
    Fakta Disemak oleh Hello Doktor Medical Panel