backup og meta

Cara Terbaik Mengawal Marah

Fakta Disemak oleh Hello Doktor Medical Panel


Ditulis oleh Muhamad Firdaus Rahim · Disemak pada 05/12/2019

  Cara Terbaik Mengawal Marah

  Kemarahan adalah emosi yang normal dan sihat, tetapi apabila ia berada di luar kawalan, anda mungkin mendatangkan kesan yang serius terhadap hubungan, kesihatan, dan fikiran anda. Berikut adalah beberapa tip menangani kemarahan dengan cara yang berkesan dan sihat.

  Beri perhatian kepada tanda-tanda amaran dan pencetus kemarahan anda

  Apabila anda berasa ingin marah, badan anda akan memberikan beberapa tanda amaran fizikal. Mengetahui isyarat pada badan yang memberitahu apabila kemarahan akan tercetus membolehkan anda untuk mengetahui dengan awal dan mengambil langkah-langkah untuk mengawal kemarahan anda sebelum ia di luar kawalan.

  Beberapa reaksi fizikal yang berlaku apabila anda marah termasuk:

  • Menggenggam tangan atau rahang;
  • Bernafas lebih cepat;
  • Rasa perlu untuk berjalan-jalan;
  • Sakit kepala;
  • Susah menumpukan perhatian;
  • Jantung berdegup kencang;
  • Bahu tegang.

  Mengetahui punca kemarahan anda

  Anda boleh tenang dalam beberapa keadaan yang memang teruk, tetapi anda juga boleh bergaduh atas sebab lainyang remeh seperti pelayan membawa hidangan anda 10 minit lewat atau apabila anda terlupa membawa payung di hari hujan. Apa sahaja puncanya, hakikatnya adalah bahawa kerengsaan dan kemarahan anda naik dengan cepat. Dalam kes seperti ini, anda perlu tanya diri anda “Saya marah sebab apa?” Tentukan sebab sebenar akan membantu anda mengawal kemarahan anda dengan lebih baik. Apabila menyedari bahawa masalah ini hanya remeh dan tidak perlu untuk menghabiskan masa dengan beremosi, kemarahan anda lama-kelamaan akan reda.

  Alihkan perhatian anda daripada pemikiran negatif

  Jika kemarahan anda seolah-olah semakin meningkat di luar kawalan, adalah baik untuk keluar dari situasi tersebut selama beberapa minit, mencari jalan untuk bertenang dengan mengira dari 1 hingga 10 dan juga 100. Pergi ke gimnasium, berjalan-jalan di taman atau mendengar beberapa lagu kegemaran anda untuk membantu anda bertenang, dan kemudian hadapai keadaan tersebut dengan emosi yang lebih stabil.

  Ambil nafas dalam-dalam

  Nafas perlahan bukan sahaja akan menurunkan kadar jantung tetapi juga membuat anda menjadi lebih tenang. Apabila anda berada dalam keadaan marah, adalah baik untuk anda untuk mengambil nafas dalam-dalam. Adalah disyorkan untuk mengambil nafas dalam-dalam dari diafragma, bukan yang cetek dari dada. Juga, anda boleh melakukan beberapa senaman ringan untuk mengawal mod anda. Sesetengah orang juga mendapati yoga dapat membantu mengawal marah melalui teknik pernafasan.

  Cari cara sihat untuk melepaskan kemarahan anda

  Daripada menjerit dan menyerang, terdapat banyak cara yang anda boleh lakukan untuk melepaskan kemarahan anda tanpa mencederakan diri secara fizikal dan mental. Anda tidak boleh sentiasa mengawal sesuatu keadaan dan bagaimana ia membuat anda rasa, tetapi anda boleh mengawal bagaimana mengekspresikannya. Menulis di dalam jurnal boleh membantu.

  “Penulisan atau journaling membolehkan anda menangkan diri dan berfikir bagaimana anda mahu bertindak balas supaya anda memberi respon dan bukannya memberikan reaksi”. Atau cuba memberitahu seseorang dipercayai supaya mereka boleh bercakap dengan anda dan menenangkan diri anda.

  Jika kemarahan anda masih meningkat walaupun telah mengamalkan pelbagai teknik, jangan teragak-agak berjumpa doktor untuk mendapatkan bantuan. Selain itu, anda boleh mencari banyak terapi atau mengambil bahagian dalam kelas dan program mengurus kemarahan. Anda perlu mengingatkan diri sendiri bahawa meminta bantuan bukan tanda kelemahan.

  Penafian

  Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

  Fakta Disemak oleh

  Hello Doktor Medical Panel


  Ditulis oleh Muhamad Firdaus Rahim · Disemak pada 05/12/2019

  advertisement iconIklan

  Adakah artikel ini bermanfaat?

  advertisement iconIklan
  advertisement iconIklan