Bagaimana Mengatasi Keinginan Untuk Membunuh Diri?

Fakta Perubatan Disemak oleh | Oleh

Kemas kini Tarikh 24/06/2020 . 3 minit bacaan
Share now

Pernahkah anda merasakan kesakitan yang teramat sangat sehingga anda terlintas untuk mencederakan diri atau mengambil nyawa anda sendiri? Anda tidak keseorangan. Ramai individu pernah memiliki keinginan untuk membunuh diri dalam pada satu tahap kehidupan.

Keinginan itu tidak bermakna anda lemah atau gila. Itu bererti anda berdepan dengan satu kesakitan yang perlu anda berikan perhatian. Perkara penting yang perlu anda lakukan ialah mengenal pasti simptom dan mencari cara untuk mengatasi keinginan tersebut.

Apakah keinginan membunuh diri?

Keinginan membunuh diri berlaku apabila anda merasakan cara untuk melepaskan kesakitan diri adalah dengan menyakiti diri dan mengambil nyawa sendiri. Anda mungkin merasa terperangkap dan tidak mempunyai harapan dan anda perlu melarikan diri.

Hidup anda mungkin begitu menyakitkan, emosi yang bercampur, atau terlalu sedih untuk meneruskan kehidupan. Anda mungkin merasakan rakan dan keluarga adalah lebih baik tanpa kehadiran dan kewujudan anda serta merasakan anda tidak mempunyai pilihan lain.

Perasaan ini biasanya dikaitkan dengan gangguan mental lain seperti gangguan bipolar, kegelisahan dan kemurungan. Jika anda mempunyai masalah gangguan mental, mengesyaki sebarang gangguan mental, berjumpa dengan doktor untuk mendapatkan rawatan. Pastikan anda menerima rawatan sebelum melakukan sebarang tindakan membunuh diri. Fahami bahawa keinginan itu adalah sebahagian daripada kesan sampingan dari keadaan kesihatan anda.

Bagaimana untuk mengatasi keinginan tersebut?

Jangan pendam sendirian

Ramai individu mendapati langkah pertama untuk mengatasi keinginan dan perasaan ini adalah dengan berkongsi bersama seseorang yang anda percayai. Sama ada kawan, ahli terapi, guru, doktor, jurulatih atau kaunselor berpengalaman. Anda harus memberitahu apa yang anda rasa.

Jangan takut kepada rasa simpati hanya kerana anda takut, malu atau segan. Luahkan apa yang anda rasa dalam kehidupan dapat membantu mengurangkan tekanan dan mencari jalan untuk mengatasinya.

Anda boleh menulis dan menyerahkan nota tersebut kepada individu yang anda percayai, atau berkongsi melalui e-mel atau teks jika anda merasa sukar untuk bercakap secara peribadi.

Rancangan keselamatan

Adalah satu idea yang baik untuk menyenaraikan langkah keselamatan yang boleh anda ikuti, perkara positif dalam mengenai diri dan kehidupan serta perkara yang dapat mencegah anda dari keinginan atau pemikiran yang tidak baik.

Pastikan anda memiliki nombor yang boleh dihubungi dalam senarai anda seperti nombor telefon doktor atau terapi, keluarga dan rakan yang dalam membantu ketika kecemasan.

Simpan senarai tersebut dan dapatnya apabila anda diserang keinginan untuk membunuh diri. Pelan keselamatan anda mungkin melibatkan cara untuk melengahkan keinginan membunuh diri,  atau untuk meluahkan kepada seseorang tentang keinginan dan perasaan anda. Kemudian, anda perlu berbincang tentang pelan keselamatan anda dengan pakar kesihatan profesional dan kekal dengan apa yang anda rancang.

Hindari perkara yang mencetus keinginan

Bersendirian, minum alkohol dan memilih dadah adalah antara pencetus kepada keinginan ini. Sebaliknya, anda boleh memilih untuk meluangkan masa bersama keluarga dan rakan. Ia adalah satu langkah untuk menjauhkan diri daripada alkohol, dadah, dan perkara yang anda fikir untuk mencederakan diri anda.

Keinginan ini boleh bertambah kuat apabila anda mengambil dadah dan alkohol. Apabila anda merasa tidak memiliki harapan atau terasa ingin membunuh diri, jangan menggunakan dadah atau alkohol kerana ia hanya memburukkan keadaan.

Apa yang akan terjadi?

Jika anda memilih membunuh diri sebagai cara untuk menunjukkan kesakitan yang anda rasai, ia hanyalah sebahagian daripada sebuah cerita. Fikirkan tentang mereka yang anda sayangi, bagaimana keadaan mereka selepas kematian anda. Adakah individu yang menyakiti anda akan merasa bersalah selepas kematian anda? Jika anda ingin menyelesaikan masalah, cara terbaik adalah dengan berbincang.

Ramai individu memilih atau terfikir untuk membunuh diri, dan anda bukan keseorangan. Perkara yang penting adalah untuk memahami diri sendiri,dan menilai situasi sebenar. Dengan masa dan sokongan yang anda perolehi, anda pasti dapat mengatasi masalah anda dan kesakitan serta keinginan membunuh diri pasti akan berlalu.

Hello Health Group tidak menyediakan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Adakah artikel ini membantu anda?
happy unhappy

Baca juga:

  Anda mungkin berminat dengan artikel berikut

  Ibu Hamil Alami Tekanan? Hati-hati, Jika Kesihatan Mental Tak Dijaga, Ada Risiko Pada Janin Nanti

  Tekanan dialami oleh ibu mengandung bukan sesuatu yang boleh dipandang enteng. Pernah tak terfikir mengenai reaksi janin saat ibu menangis? Jom ketahuinya..

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Asyikin Md Isa
  Kehamilan, Penjagaan Kehamilan, Tips Hamil 10/12/2020 . 3 minit bacaan

  AWAS, Ada 7 Bahaya Jika Terlebih Tidur, Boleh Sampai Hilang Nyawa!

  Tidur malam berkualiti baik untuk proses pemulihan tubuh. Tapi wujud masalah kesihatan jika tidur berlebihan. Tak percaya? Hello Doktor ada penjelasannya.

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Asyikin Md Isa
  Gangguan Tidur, Tidur Berkualiti 26/11/2020 . 3 minit bacaan

  Stres Bukan Semuanya Tidak Baik, Ada Yang Bagus Jika Rasa Tertekan, Ini Manfaatnya!

  Semua individu pernah rasa stres. Namun tahukah anda bahawa kadangkala terdapat juga kebaikan stres? Jom baca artikel ini dengan lebih lanjut!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Ahmad Farid
  Kesihatan Mental, Pengurusan Stress 06/11/2020 . 3 minit bacaan

  Ibu Bekerja, Jaga-jaga, Ya! Ini Risiko Masalah Kesihatan Yang Boleh Anda Alami

  Menjadi seorang ibu bekerja bukanlah 1 tugas mudah. Anda perlu lebih menjaga diri atau ada 8 risiko masalah kesihatan yang mungkin akan dialami.

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Asyikin Md Isa
  Kesihatan Wanita, Kesihatan Wanita Lain 06/11/2020 . 3 minit bacaan

  Artikel lain untuk anda

  rasa gelisah

  Alami Kegelisahan Setiap Kali Nak Period? Usah Bimbang, Ada Cara Untuk Atasinya

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Asyikin Md Isa
  Diterbitkan pada 26/01/2021 . 4 minit bacaan
  makanan penghilang stres

  Kalau Nak Kurangkan Stres, Boleh Cuba 7 Jenis Makanan Penghilang Stres Ini

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Muhammad Wa'iz
  Diterbitkan pada 21/01/2021 . 3 minit bacaan
  penyakit asma gangguan pernafasan

  Info Lengkap Tentang ASMA: Jenis, Simptom, Risiko & Rawatan

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Asyikin Md Isa
  Diterbitkan pada 07/01/2021 . 3 minit bacaan
  tahun baharu

  Memori Tahun 2020, Ini 5 Pengajaran Yang Tidak Boleh Dilupakan

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Asyikin Md Isa
  Diterbitkan pada 23/12/2020 . 3 minit bacaan