Cara Menggunakan Titisan Mata Dengan Betul

Fakta Perubatan Disemak oleh | Oleh

Kemas kini Tarikh 15/11/2019 . 3 minit bacaan
Share now

Anda mungkin sudah biasa dengan titisan mata. Sama ada anda menggunakan kanta sentuh, mempunyai iritasi mata kerana terlalu lama di hadapan komputer atau mempunyai alahan mata, titisan mata boleh melegakan serta melindungi mata anda. Cara terbaik untuk menggunakan titisan mata dengan efisyen ialah dengan mengetahui bila dan bagaimana ingin menggunakannya. Berikut adalah beberapa tip yang boleh mambantu:

Memilih titisan mata yang betul

Terdapat banyak jenis titisan mata di pasaran. Kadangkala susah bagi anda untuk memilih yang mana satu. Setiap jenis boleh digunakan untuk simptom yang berbeza. Sebelum membelinya, tentukan masalah mata yang anda alami. Anda mungkin mengalami:

 • Mata kering: Jenis titisan mata yang terbaik untuk keadaan ini adalah air mata palsu untuk mengekalkan mata anda dalam keadaan lembap dan selesa. Titisan mata ini mengandungi pelincir yang akan melegakan mata kering anda dan mencegahnya dari menjadi kering. Anda boleh menggunakannya setiap hari.
 • Merah: Jika mata anda sentiasa merah, anda boleh menggunakan titisan mata dekongestan untuk mengurangkan kemerahan tersebut. Walau bagaimanapun, titisan mata ini tidak disyorkan sebagai kegunaan harian. Penggunaan yang lama boleh menyebabkan mata kering, iritasi, pupil kembang dan kesan-kesan yang lain.
 • Jangkitan (mata merah jambu): Pelincir dan titisan mata antihistamin yang boleh didapati melalui kaunter boleh memberikan kelegaan dalam kebanyakan kes. Tetapi memandangkan ia boleh disebabkan oleh beberapa faktor, adalah lebih baik untuk mendapatkan titisan mata yang dipreskrip oleh doktor. Ia juga boleh berjangkit. Oleh itu, lebih baik berjumpa dengan doktor.
 • Alahan: Jika kedua-dua mata anda sangat gatal dan merah, anda mungkin mempunyai alahan. Ini boleh disebabkan oleh habuk atau bahan rengsa mata. Titisan mata terbaik untuk digunakan ialah titisan mata antihistamin. Walau bagaimanapun, seperti titisan mata untuk mata merah, ia boleh menyebabkan beberapa kesan sampingan jika digunakan dalam tempoh yang lama. Adalah disyorkan untuk berbincang dengan doktor untuk menentukan apa yang merangsang alahan anda.
 • Sakit, bengkak: Untuk solusi jangka masa pendek, anda boleh menggunakan titisan mata pelincir. Mata yang sakit kebiasaannya mempunyai sebab tertentu. Anda perlu menentukan puncanya dan menghilangkannya sebelum menggunakan titisan mata.
 • Mata berair: Jika mata anda bengkak, sakit dan mengeluarkan cecair, berkemungkinan anda mengalami jangkitan. Anda harus berjumpa pakar optik untuk mendapatkan preskripsi titisan mata. Anda mungkin memerlukan titisan mata antibiotik.

Menggunakan titisan mata dengan betul

Untuk memudahkan penggunaan, anda boleh menggunakan cermin atau minta orang lain lakukannya untuk anda.

Sebelum meletakkan titisan mata, anda perlu membasuh tangan dan memastikan untuk tidak membiarkan hujung botol titisan mata tersebut bersentuhan dengan apa-apa permukaan. Berikut adalah beberapa langkah mudah untuk menggunakannya dengan betul:

Langkah pertama: Sengetkan kepala anda ke belakang, tarik kelopak mata bawah menggunakan jari telunjuk untuk membentuk sebuah poket.

Langkah ke-2: Pegang bekas titisan mata tersebut (terbalik) menggunakan tangan satu lagi. Tutup mata tanpa menyentuhnya.

Langkah ke-3: Sambil tengok atas, picit bekas tersebut dengan perlahan agar satu titis jatuh ke dalam poket pada kelopak mata bawah. Alihkan jari telunjuk anda dari kelopak mata.

Langkah ke-4: Tutup mata anda selama 2 ke 3 minit alihkan posisi kepala anda seperti pandang ke bawah. Cuba untuk tidak berkelip atau menekan kelopak mata.

Langkah ke-5: Letakkan jari anda pada saluran air mata dan berikan sedikit tekanan. Lap cecair lebihan dari muka anda menggunakan tisu.

Jika anda perlu meletakkan lebih dari satu jenis titisan mata, tidak perlu untuk memulakan dengan mana-mana jenis yang khusus. Walau bagaimanapun, berikan 3-5 minit sebelum meletakkan titisan mata yang lain supaya titisan yang pertama boleh “terendam” dan tidak “dicuci” oleh titisan yang kedua.

Anda harus menyimpan titisan mata anda mengikut arahan ahli farmasi. Sesetengah titisan mata perlu disimpan di dalam peti ais, manakala ada yang perlu disimpan di tempat yang kering. Pastikan sentiasa melihat tarikh luputnya. Titisan mata yang mengandungi bahan pengawet boleh disimpan sehingga 4 minggu selepas dibuka. Kebanyakan titisan mata harus dibuang selepas seminggu untuk mengelakkan tercemar oleh kotoran atau bakteria.

Hello Health Group tidak menyediakan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Adakah artikel ini membantu anda?
happy unhappy

Baca juga:

  Anda mungkin berminat dengan artikel berikut

  Nak Anak Kurang Berisiko Dapat Alahan? Ibu Boleh Cuba Minum Lebih Banyak Susu Lembu!

  Menurut kajian, ibu yang gemar minum susu lembu semasa menyusukan anak kurang berisiko untuk mendapat anak yang mempunyai alahan makanan.

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Fatin Zahra
  Alahan Makanan 05/03/2021 . 3 minit bacaan

  Bukan Kehamilan Sahaja Penyebab Haid Lewat, 5 Perkara Ini Turut Menyumbang!

  Haid, ada masa ia sampai awal, ada masa lambat. Waktu lain pula, tempohnya boleh berubah-ubah jumlah harinya. Jadi, apa sebenarnya punca period lambat?

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Nisreen Nadiah
  Haid 04/03/2021 . 2 minit bacaan

  Benarkah Air Mazi TIDAK Menyebabkan Kehamilan? Ini Tanggapan Yang Harus Diperbetulkan

  Benarkah air mazi iaitu bukan punca yang menyebabkan wanita akan keluar cecair coklat atau hamil? Ini beza air mazi dan air mani yang perlu anda fahami.

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Asyikin Md Isa
  Cubaan Hamil, Cubaan Hamil Lain 04/03/2021 . 3 minit bacaan

  Bila Ia Akan Berakhir? Virus Selesema Burung, H5N8 Muncul Pula Di Negara Rusia!

  Tahukah anda, baru-baru ini terdapat virus strain baru iaitu H5N8 telah dikenal pasti di Rusia? Mari teruskan pembacaan dan ketahui lebih lanjut mengenainya

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Fatin Zahra
  Jangkitan Virus Lain 04/03/2021 . 2 minit bacaan

  Artikel lain untuk anda

  khasiat ginseng

  Adakah Penggunaan Ginseng Boleh Bantu Pesakit Diabetes Kawal Paras Gula Dalam Darah?

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Mohammad Nazri Zulkafli
  Diterbitkan pada 05/03/2021 . 3 minit bacaan
  pemberian vaksin

  Alah Terhadap Vaksin COVID-19? Itu Tidak Bermaksud Anda Tak Perlu Ambil Suntikan Dos Kedua!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Fatin Zahra
  Diterbitkan pada 05/03/2021 . 3 minit bacaan
  mata bertahi

  Penuh Tahi Mata Sampai Susah Nak Kelip? Kena Periksa Cadar Tilam & Sarung Bantal!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Ahmad Farid
  Diterbitkan pada 05/03/2021 . 2 minit bacaan
  sendawa berlebihan

  Aduh, Busuknya Bau Sendawa! Ketahui 5 Perkara Mungkin Jadi Punca Sendawa Bau Telur!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Fatin Zahra
  Diterbitkan pada 05/03/2021 . 3 minit bacaan