backup og meta

Bagaimana untuk Menguruskan Kecederaan Mata

Disemak secara perubatan oleh Panel Perubatan Hello Doktor


Ditulis oleh Nurul Nazrah Nazarudin · Disemak pada 15/11/2019

  Bagaimana untuk Menguruskan Kecederaan Mata

  Mata adalah salah satu bahagian yang terdedah kepada kecederaan. Malah, perkara yang mudah juga boleh menjejaskan mata. Sebagai contoh, kotoran kecil masuk ke dalam mata anda, syampu masuk dalam mata atau sesuatu yang tidak sengaja merebak ke mata anda. Ini adalah masalah yang biasanya anda hadapi di rumah atau di tempat kerja atau semasa bermain sukan, jadi anda mesti tahu bagaimana untuk mengatasi kecederaan mata anda.

  Apakah kecederaan mata?

  Kesemua sakit yang berkaitan dengan kawasan mata dipanggil kecederaan mata. Terdapat banyak punca kecederaan mata, antaranya:

  Bengkak di sekeliling mata

  Ini berlaku apabila anda bermain sukan di setiap peringkat seperti sukan berisiko tinggi; tinju atau seni mempertahankan diri, dsb, sukan yang berisiko rendah seperti bola sepak, besbol, skuash, dan lain-lain serta sukan berisiko rendah seperti berenang, gimnastik, senam aerobik,  dan lain-lain.

  Mencakar mata anda

  Keadaan ini sering berlaku pada kanak-kanak. Kanak-kanak sangat aktif jadi kadangkala kita tidak dapat mengawal mereka.

  Mata anda pedih disebabkan bahan kimia

  Biasanya, anda mengalami masalah sabun atau syampu atau produk pembersihan rumah yang lain masuk ke dalam mata. Pastikan mata anda diperiksa untuk mengetahui tahap bahayanya.

  Cedera disebabkan radiasi

  Jika anda tidak memakai cermin mata hitam untuk mengelakkan cahaya UV, mata anda boleh terbakar oleh cahaya matahari yang terang. Semasa bekerja, terutamanya sebagai tukang kimpal, pekerja mesti menggunakan jenis cermin khas untuk melindungi mata mereka daripada cahaya intensiti tinggi peralatan kimpalan. Lain-lain jenis cahaya yang boleh mencederakan mata anda adalah bilik penyamakan atau lampu ultra-lembayung.

  Pengaruh luar

  Kayu kecil atau kersik logam yang masuk ke dalam mata boleh membuat mata anda cedera.

  Apakah yang boleh anda lakukan?

  Kecederaan mata biasanya tidak memerlukan ubat kerana ia akan hilang dalam 24 jam. Namun, sekiranya anda berasa tidak tahan, anda boleh menggunakan paracetamol atau ibuprofen untuk meredakan mata anda.

  Jika anda menggunakan kanta lekap secara berkala, berhati-hati dan jangan sentuh atau gosok mata anda. Namun, anda tidak boleh menggunakan kanta lekap apabila mata anda cedera untuk mengelakkan kerosakan selanjutnya.

  Dengan kecederaan kimia, anda perlu membilas secepat mungkin. Jika anda masih berasa tidak selesa selepas berjam-jam, anda perlu berjumpa doktor atau jururawat anda untuk mendapatkan nasihat.

  Sekiranya masih terdapat objek asing yang tidak boleh keluar pada mata anda, jangan cuba untuk membuangnya sendiri. Ia boleh menyebabkan kecederaan lain. Anda harus mendapatkan bantuan daripada pakar.

  Dalam keadaan kecederaan mata yang lebih serius, anda mesti berjumpa pakar mata untuk memeriksa semula mata anda. Pertama, doktor akan bertanya bagaimana kecederaan itu berlaku untuk memeriksa keterukannya. Kemudian, doktor boleh menetapkan salap antibiotik atau titisan mata untuk mencegah jangkitan. Walaupun jangkitan jarang berlaku, ia boleh menjadi sangat berbahaya.

  Kecederaan mata tidak serius jika anda tahu cara mencegah dan merawat dengan sewajarnya.

  Penafian

  Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

  Disemak secara perubatan oleh

  Panel Perubatan Hello Doktor


  Ditulis oleh Nurul Nazrah Nazarudin · Disemak pada 15/11/2019

  advertisement iconIklan

  Adakah artikel ini bermanfaat?

  advertisement iconIklan
  advertisement iconIklan