backup og meta
Info Kesihatan
Alat Kesihatan
Tanya Doktor
Simpan

Bagaimana untuk Mengelak Jangkitan Apabila Memakai Kanta Lekap

Disemak secara perubatan oleh Dr. Aisyah Syahira Abdul Hamid · Dokter Umum · Hello Health Group


Ditulis oleh Nurul Nazrah Nazarudin · Disemak pada 07/06/2023

Bagaimana untuk Mengelak Jangkitan Apabila Memakai Kanta Lekap

Kanta lekap sudah biasa dijadikan alternatif kepada cermin mata. Walau bagaimanapun, kanta lekap adalah berbahaya jika anda tidak menggunakannya dengan betul. Ramai orang mendapat jangkitan kerana memakainya. Oleh itu, untuk mengelakkan jangkitan, sila ambil langkah-langkah ini.

Perkara yang anda perlu perhatikan

Sebelum beralih kepada kanta lekap, anda perlu mendapatkan konsultasi doktor mata anda. Doktor akan memeriksa mata anda dan kemudian mereka akan memberikan cadangan kanta lekap yang selamat.

Hampir semua orang boleh memakai kanta lekap tetapi dalam beberapa kes, anda disyorkan untuk tidak menggunakannya. Keadaan ini termasuklah jika anda:

  • Mempunyai jangkitan
  • Mempunyai tindak balas alahan yang teruk
  • Memiliki spesifik tentang masalah penglihatan
  • Terdedah kepada habuk atau asap

Anda perlu mengetahui risiko kanta lekap. Apabila objek asing berada pada mata anda, ia boleh cedera atau dijangkiti. Itulah sebabnya anda mesti mengikuti arahan doktor mata anda untuk mengetahui bagaimana untuk menjaga kanta anda. Sekiranya anda mengalami masalah termasuk ketidakselesaan mata, rasa sakit, kemerahan, mata berair, perubahan penglihatan, dan lain-lain, dapatkan ujian doktor anda secepat mungkin.

Bagaimanakah untuk menjaga kanta lekap anda?

Jika anda menggunakan kanta lekap setiap hari, anda mesti tahu tamat tempoh dan berapa lama anda telah menggunakannya, di mana ia bergantung pada setiap orang dan jenis kanta yang anda gunakan. Dengan kanta lekap keras, ia mungkin mengambil masa beberapa minggu atau selama dua bulan. Untuk kanta lekap lembut, ia biasanya mengambil masa beberapa hari atau seminggu. Pada kali pertama anda menggunakan kanta lekap, anda mungkin mengalami kerengsaan, mata merah jambu, kepekaan cahaya atau kanta terobek. Jika anda tidak terbiasa dengannya, anda perlu mengambilnya sekali atau dua kali seminggu untuk mengelakkan masalah lain.

Pembersihan lensa adalah perkara penting yang perlu anda ambil tahu. Setiap jenis lensa mempunyai cara lain untuk membersih dan menyimpannya. Untuk semua kanta, anda harus selalu mempunyai larutan steril. Adalah berbahaya jika anda menggunakan larutan garam di rumah. Anda akan diberi arahan untuk penjagaan kanta lekap yang betul apabila anda membelinya. Orang ramai, terutamanya remaja, mempunyai risiko yang lebih tinggi untuk kehilangan penglihatan mereka kerana menggunakan kanta tanpa preskripsi.

Pilih kedai profesional untuk membeli kanta lekap dan jumpa doktor untuk menyesuaikan kanta lekap anda.

Kemudahan kanta lekap tidak boleh dinafikan. Tetapi anda mesti mempunyai pengetahuan untuk melindungi mata anda. Maklumat di atas mudah-mudahan dapat membantu anda tentang latar belakang asas jika anda mahu memakai kanta lekap.

Penafian

Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.Disemak secara perubatan oleh

Dr. Aisyah Syahira Abdul Hamid

Dokter Umum · Hello Health Group


Ditulis oleh Nurul Nazrah Nazarudin · Disemak pada 07/06/2023

ad iconIklan

Adakah artikel ini bermanfaat?

ad iconIklan
ad iconIklan