home

Bagaimana kami boleh memperbaikinya?

close
chevron
Artikel ini mengandungi maklumat yang salah dan tidak tepat.
chevron

Sila beritahu kami apa yang salah.

wanring-icon
Anda tidak wajib mengisi maklumat ini. Sila klik Hantar Pendapat Saya di bawah untuk terus membaca.
chevron
Artikel ini tidak menyediakan info selengkapnya
chevron

Sila beritahu kami apa yang salah.

wanring-icon
Anda tidak wajib mengisi maklumat ini. Sila klik Hantar Pendapat Saya di bawah untuk terus membaca.
chevron
Hmm... Saya ada soalan!
chevron

Kami tidak boleh menawarkan khidmat nasihat kesihatan peribadi, tapi kami mengalu-alukan pendapat anda! Sila isi kotak di bawah.

wanring-icon
Jika anda mengalami kecemasan, sila hubungi pihak kecemasan atau lawati bilik kecemasan terdekat dengan kadar segera.

5 Makanan Membantu Menghapuskan Lingkaran Gelap

5 Makanan Membantu Menghapuskan Lingkaran Gelap

Di bawah kulit mata adalah salah satu bahagian yang paling halus di dalam badan kita. Kurang tidur, penuaan, pengambilan kafein dan kekurangan pengambilan air yang betul boleh menyebabkan bulatan gelap di sekeliling mata. Kadang-kadang lingkaran gelap sangat degil dan sukar dihilangkan. Berikut cara semula jadi menghilangkan lingkaran hitam.

1. Timun

Timun adalah makanan kecantikan klasik yang mempunyai kandungan air tinggi, yang menghidratkan tubuh dan membantu melawan lingkaran hitam. Ia mengandungi silika meningkatkan kolagen, penguatan sulfur kulit bersama dengan vitamin A, C, E, dan K, yang meningkatkan keanjalan saluran darah dan membantu menghilangkan lingkaran hitam.

2. Tembikai

Tembikai mempunyai kandungan air tinggi, hampir 92%, yang membantu mengimbangi nisbah air di dalam badan. Ia juga mengandungi beta carotene, lycopene, serat, vitamin B1 dan B6, vitamin C, kalium, dan magnesium yang menyokong kesihatan mata.

3. Tomato

Tomato terdiri daripada anti oksidan yang kuat yang membantu dalam melindungi saluran darah halus di bawah mata kita dan seterusnya menggalakkan peredaran darah yang lebih baik. Tomato juga kaya dengan lycopene, lutein, beta carotene, quercetin, dan vitamin C yang dikenali untuk mengekalkan rejim kulit yang sihat.

4. Bijan

Bijan dianggap sebagai ‘magic food’ kerana ia kaya dengan vitamin E yang membantu memudahkan pembentukan lingkaran hitam. Ia dikenali untuk menghilangkan bulatan gelap dengan menyuburkan mata dan ocular.

5. Blackcurrent

Blackcurrent dikenali untuk meningkatkan peredaran darah kita, terutama pada saraf optik mata. Ia mengandungi anthocyanin yang membekalkan lebih banyak oksigen ke tisu, seterusnya membantu mengurangkan lingkaran hitam di bawah mata.

Hello Health Group tidak menyediakan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Sumber Rujukan

5 Foods That Help Get Rid Of Dark Circles https://food.ndtv.com/beauty/5-foods-that-help-get-rid-of-dark-circles-1843042 Accessed May 31, 2018.

Gambar penulisbadge
Ditulis oleh Farah Aziz Disemak pada 05/12/2019
Fakta Disemak oleh Hello Doktor Medical Panel
x