backup og meta
Info Kesihatan
Alat Kesihatan
Tanya Doktor
Simpan

Tips Penjagaan Diri Selepas Prosedur LASIK

Disemak secara perubatan oleh Dr. Muhamad Firdaus Rahim · Dokter Umum · Hello Health Group


Ditulis oleh Nurul Nazrah Nazarudin · Disemak pada 14/02/2023

Tips Penjagaan Diri Selepas Prosedur LASIK

Mata adalah salah satu bahagian berharga dan penting pada tubuh anda. Bagi orang yang mempunyai miopia, pembedahan mata LASIK (bantuan laser dalam situ keratomileusis) adalah pembedahan yang berkesan. Selepas pembedahan, anda tidak lagi perlu memakai cermin mata rabun jauh. Kaedah ini membenarkan berjuta-juta orang untuk menuntut 20/20 penglihatan atau lebih baik. Terdapat beberapa petua penjagaan yang perlu anda ikuti untuk melindungi mata anda selepas pembedahan mata LASIK.

# 1 Berehat

Langkah pertama yang mesti dilakukan selepas pembedahan LASIK adalah berehat selama beberapa jam. Pilihan terbaik adalah tinggal di bilik menunggu dan tidur. Anda tidak boleh bergerak terlalu banyak selepas pembedahan bagi membolehkan tubuh anda mempunyai masa untuk menyesuaikan diri dengan prosedur.

# 2 Jangan menyentuh mata anda

Walaupun berasa gatal atau sakit, anda mesti menahan daripada menyentuh mata anda dengan apa cara sekalipun. Ini adalah perkara penting yang perlu anda lakukan dalam tempoh pemulihan anda. Menggosok mata anda boleh mengganggu dan membuatkan mata cedera atau lebih cenderung untuk mendapat kecederaan. Sekiranya keadaan menjadi lebih teruk, segera dapatkan nasihat doktor. 

# 3 Hadkan memandu

Ramai orang mengabaikan amaran ini. Selepas pembedahan LASIK, kondisi mata anda masih lemah dan memandu menjadikan mata anda menegang dan anda akan mengalami kesukaran untuk melihat kerana penglihatan kabur atau berkabut. Anda harus mengelakkan daripada memandu sekurang-kurangnya tiga hari selepas pembedahan. Apabila anda dibenarkan memandu semula, elakkan perjalanan panjang sehinggalah mata anda sembuh sepenuhnya.

# 4 Gunakan gogal perlindungan

Menggunakan gogal akan menghalang kemalangan pada mata anda, yang boleh merosakkan kesan pembedahan Lasik. Pada waktu malam, anda boleh menggunakan pakaian tidur untuk melindungi mata anda. Ia membantu mengawal pergerakan anda semasa tidur yang boleh mempengaruhi mata anda apabila anda tidak menyedarinya atau berada dalam keadaan tidak sedar.

# 5 Patuhi jadual ubat

Ubat titisan mata akan ditetapkan selepas selesai pembedahan LASIK anda. Anda mesti mengambilnya seperti yang diarahkan. Preskripsi perlu diikuti kerana bahan dalam ubat titisan mata mengandungi antibiotik untuk membantu mencegah jangkitan. Lebih-lebih lagi, mata anda menghadapi masalah dalam merembeskan air mata. Untuk mengelakkan mata anda kering, anda perlu memakai titisan mata secara teratur.

# 6 Pastikan anda mematuhi tarikh temujanji

Sesetengah orang cenderung untuk berhenti menggunakan antibiotik apabila mereka berasa lebih baik atau sesetengah pesakit tidak meneruskan temujanji dengan doktor. Anda perlu ingat bahawa setiap temujanji yang ditetapkan penting bagi memeriksa perkembangan mata anda. Anda dapat melihat flap kornea anda yang mungkin tergelincir. Oleh itu, untuk melegakan komplikasi, pastikan anda hadir pada setiap temujanji.

# 7 Beritahu simptom yang mencurigakan kepada doktor anda

Kerengsaan dan sensitiviti pada cahaya adalah perkara biasa selepas pembedahan LASIK. Tetapi, simptom ini cenderung untuk hilang dalam beberapa hari, kira-kira dua atau tiga hari. Sekiranya ia berlangsung lebih lama, laporkan kepada doktor anda untuk pemeriksaan. 

LASIK nampaknya menjadi kaedah terbaik bagi orang yang mempunyai miopia. Pembedahan akan berjaya dengan sempurna jika anda tahu bagaimana untuk menjaga mata anda bagi mendapatkan visi yang terbaik.

Penafian

Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.Disemak secara perubatan oleh

Dr. Muhamad Firdaus Rahim

Dokter Umum · Hello Health Group


Ditulis oleh Nurul Nazrah Nazarudin · Disemak pada 14/02/2023

ad iconIklan

Adakah artikel ini bermanfaat?

ad iconIklan
ad iconIklan