backup og meta

Ujian Kesuburan Lelaki Juga Penting, Lambat Dapat Anak Bukan Berpunca Dari Isteri Sahaja!

Fakta Disemak oleh Hello Doktor Medical Panel


Ditulis oleh Farah Aziz · Disemak pada 13/08/2020

Ujian Kesuburan Lelaki Juga Penting, Lambat Dapat Anak Bukan Berpunca Dari Isteri Sahaja!

Walaupun ramai orang masih memikirkan ketidaksuburan sebagai “masalah wanita,” kira-kira 20% daripada pasangan tidak subur, lelaki adalah penyebab utama ketidakupayaan untuk hamil. Selain itu 30% hingga 40%, lelaki adalah faktor penyumbangnya.

Oleh itu, penting bagi lelaki untuk mendapatkan ujian untuk kesuburan, begitu juga wanita. Ya, ia boleh memalukan, tetapi menemui masalah kesuburan lelaki lebih awal bermakna anda boleh lakukan rawatan awal dan kehamilan berjaya. Ujian ketidaksuburan lelaki juga boleh mengelakkan ketidakselesaan wanita dan menjimatkan perbelanjaan yang tidak perlu.

Apa yang berlaku dalam ujian kesuburan?

Lawatan ke pakar urologi harus memulakan penilaian untuk ketidaksuburan lelaki. Urologi mungkin akan bermula dengan temubual dan pemeriksaan asas yang merangkumi:

  • Sejarah perubatan dan reproduktif lengkap, bersama dengan sebarang pembedahan yang anda pernah lakukan dan ubat-ubatan yang anda ambil
  • Soalan gaya hidup termasuk senaman, merokok, dan penggunaan dadah
  • Pemeriksaan fizikal
  • Perbincangan terus terang mengenai kehidupan seksual anda, termasuk sebarang masalah dengan seks atau penyakit kelamin sebelum ini.

Dalam sebarang penilaian untuk ketidaksuburan lelaki, anda perlu menyediakan sampel air mani untuk analisis, biasanya di pejabat doktor atau berdekatan. Adalah penting analisis dilakukan dengan cepat.

Analisis sperma dan air mani

Seorang pakar terlatih menilai bilangan sperma lelaki, bentuk, pergerakan, dan pembolehubah lain. Secara amnya, bilangan sperma berbentuk normal yang lebih tinggi bermakna kesuburan yang lebih tinggi. Tetapi pengecualian adalah perkara biasa. Ramai lelaki yang mempunyai bilangan sperma yang rendah atau air mani yang tidak normal masih subur. Dan kira-kira 15% lelaki subur mempunyai air mani biasa dan banyak sperma biasa.

Jika analisis semen (air mani) pertama adalah normal, doktor boleh mengarahkan ujian kedua untuk mengesahkan hasilnya. Dua ujian normal biasanya ditafsirkan sebagai lelaki itu tidak mempunyai masalah kemandulan yang ketara. Jika sesuatu dalam keputusan kelihatan tidak teratur, doktor mungkin mengarahkan ujian lanjut untuk menentukan masalahnya.

Ujian genetik

Ujian ini boleh mengenal pasti sebab-sebab tertentu yang menyebabkan kesuburan dan masalah dengan sperma anda. Melibatkan berbeza pakar apabila ujian genetik perlu dilakukan.

Antibodi anti-sperma

Sesetengah lelaki membuat antibodi tidak normal yang menyerang sperma dalam perjalanan ke telur yang menghalang pasangan anda hamil. Ada beberapa sebab anda mungkin mempunyai sperma yang rendah dalam air mani anda walaupun tubuh anda menghasikannya dengan cukup.

  • Melancarkan ejakulasi. Dalam keadaan ini, sperma anda menjalar ke belakang, ke dalam pundi kencing anda. Ia biasanya disebabkan oleh pembedahan yang lebih awal.
  • Anda sedang kekurangan saluran sperma utama. Ia adalah masalah genetik. Sesetengah lelaki dilahirkan tanpa saluran utama untuk sperma.
  • Halangan. Mungkin terdapat penyumbatan di mana-mana di antara buah zakar dan zakar.
  • Antibodi anti-sperma. Seperti yang dinyatakan, ia menyerang sperma anda dalam perjalanan ke telur.
  • Kemandulan “idiopathic”. Ini adalah cara lain untuk mengatakan bahawa tiada punca yang dapat dikenalpasti oleh doktor untuk mengira jumlah sperma yang tidak normal atau rendah.

Jangan takut untuk mendapatkan ujian bagi memeriksa kesuburan anda. Apabila anda dan pasangan anda melakukannya, ia akan membantu anda mengetahui apa yang sebenarnya berlaku, dan anda boleh belajar mengenai rawatan.

Hello Health Group tidak memberikan nasihat, diagnosis atau rawatan perubatan.

Penafian

Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Fakta Disemak oleh

Hello Doktor Medical Panel


Ditulis oleh Farah Aziz · Disemak pada 13/08/2020

advertisement iconIklan

Adakah artikel ini bermanfaat?

advertisement iconIklan
advertisement iconIklan