backup og meta

Afrodisiak Punca Mati Pucuk

Fakta Disemak oleh Hello Doktor Medical Panel


Ditulis oleh Farah Aziz · Disemak pada 27/11/2019

  Afrodisiak Punca Mati Pucuk

  Afrodisiak (aphrodisiacs) adalah agen (makanan atau ubat) yang membangkitkan keinginan seksual. Biasanya, orang percaya bahawa lelaki dengan masalah di bilik tidur boleh membeli agen-agen ini, dan dengan serta merta menikmati lebih banyak pengalaman seksual yang lebih bersemangat dan tahan lama yang membuatkan mereka berasa yakin tentang kelelakiannya. Tetapi penjagaan kesihatan profesional mengingatkan bahawa “keajaiban” ini boleh membawa kesan sampingan fizikal dan emosi yang menyakitkan termasuk disfungsi erektil (ED).

  Disfungsi erektil, juga dikenali sebagai mati pucuk, adalah keadaan di mana seorang lelaki secara konsisten tidak memperoleh atau mengekalkan ereksi yang mencukupi untuk melakukan hubungan seksual. Keadaan ini berlaku lebih kepada lelaki yang lebih tua, dan keadaan perubatan tertentu, seperti tekanan darah tinggi atau diabetes, dapat meningkatkan risiko seseorang.

  Afrodisiak biasa

  Makanan

  Berikut adalah beberapa makanan yang dianggap sebagai perangsang seksual:

  • Coklat
  • Tiram
  • Telur
  • Pisang
  • Asparagus
  • Cili
  • Saderi

  Herba

  Ramuan yang sangat umum berkaitan dengan cinta adalah ginseng. Ginseng dianggap sebagai afrodisiak kerana ia kelihatan seperti tubuh manusia. Kajian telah melaporkan tindak balas seksual pada haiwan yang telah diberikan ginseng, tetapi tiada bukti bahawa ginseng mempunyai kesan ke atas manusia.

  Yohimbe adalah herba yang terdapat di Afrika dan India. Ia berfungsi dengan merangsang pusat saraf di tulang belakang, dengan itu meningkatkan keupayaan ereksi tanpa meningkatkan keghairahan seksual. Malangnya, terdapat kesan sampingan bagi mengambil herba ini, termasuk kegelisahan, kelemahan, terlebih terangsang, lumpuh, dan halusinasi.

  Spanish fly

  Ini adalah ubat cinta yang paling legenda dan paling berbahaya. Keseronokan seksual selepas mengambil Spanish fly menyebabkan darah mengalir laju ke kawasan kemaluan. Selain itu, ia adalah racun yang membakar mulut dan tekak, dan boleh menyebabkan jangkitan kencing, parut uretra, dan dalam beberapa kes yang jarang berlaku, kematian.

  Perkara yang perlu diingatkan

  Kebanyakan lelaki mempunyai masalah dengan kepuasan seksual, bukannya perubatan disfungsi 

  Lelaki biasanya mengadu tentang perkara yang berkaitan dengan kepuasan seksual, misalnya, keinginan untuk ereksi yang lebih tahan lama atau lebih stamina, berbanding disfungsi fizikal seperti ejakulasi pra-matang atau ketidakupayaan untuk mendapatkan ereksi dan mengekalkannya untuk keseronokan seksual pasangannya.

  Sememangnya, isu-isu ini boleh menyebabkan kesalahpahaman seksual dan tekanan antara pasangan, tetapi anda perlu mengenal pasti masalah sebelum boleh memperbaikinya, dan bukan pil akan menjadi penyelesaiannya, tetapi memahami bagaimana otak seksual anda berfungsi.

  Kebanyakan orang memilih untuk membetulkan masalah dengan hasil yang cepat, seperti ubat bukan preskripsi, kerana mengadu kepada doktor atau pasangan mereka terlalu memalukan.

  Tidak jelas sama ada suplemen selamat atau tidak

  Doktor tidak mengetahui kandungan dan dos tepat yang terkandung dalam ubat perangsang lelaki, jadi kemungkinan interaksi ubat berbahaya dapat menjejaskan kesihatan jangka panjang anda.

  Afrodisiak dan mati pucuk

  Penyalahgunaan atau penyalahgunaan penguatkuasaan ubat perangsang lelaki yang mengandungi ubat herba boleh menyebabkan kesan sampingan. Kesan sampingan yang paling serius adalah priapisme, ereksi berterusan dan menyakitkan yang berlangsung selama berjam-jam. Priapisme boleh berlaku tanpa rangsangan seksual, memerlukan campur tangan perubatan dan akhirnya boleh menyebabkan ED.

  Terdapat ubat-ubat preskripsi tertentu yang berkesan untuk lelaki yang didiagnosis ED, tetapi ia hanya boleh digunakan di bawah pengawasan doktor.

  Hello Health Group tidak menyediakan nasihat perubatan, diagnosis, atau rawatan.

  Penafian

  Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

  Fakta Disemak oleh

  Hello Doktor Medical Panel


  Ditulis oleh Farah Aziz · Disemak pada 27/11/2019

  advertisement iconIklan

  Adakah artikel ini bermanfaat?

  advertisement iconIklan
  advertisement iconIklan