backup og meta

Jadilah Lelaki Sejati

Disemak secara perubatan oleh Dr. Aisyah Syahira Abdul Hamid · Dokter Umum · Hello Health Group


Ditulis oleh Asyikin Md Isa · Disemak pada 15/05/2023

  Jadilah Lelaki Sejati

  Menjadi satu kepercayaan bahawa bersikap sebagai lelaki sejati akan membuatkan hubungan lebih sihat. Terdapat beberapa perkara yang boleh anda lakukan untuk menjadi lelaki sebenar, termasuk cara anda melayani individu di sekeliling anda.

  Sikap lelaki sejati

  Seorang lelaki sejati akan sentiasa bersedia untuk membantu keluarganya, kawan mahupun jiran. Lebih-lebih lagi, melakukan perkara amal adalah tanda kematangan, ini kerana ia menunjukkan kebaikan dan sikap ihsan anda.

  Rajin memasak juga sikap lelaki sebenar. Jangan meletakkan stigma bahawa memasak adalah tanggungjawab wanita. Semestinya makan makanan yang dimasak seorang lelaki selalunya menjadi keinginan dan merupakan perkara yang amat disukai seorang wanita.

  Gemar membaca juga adalah sikap lelaki sejati. Tidak kira sama ada membaca akhbar atau buku, ia dapat membantu memperluaskan pengetahuannya. Sikap ini akan membuatkan dia lebih yakin tentang dirinya walaupun dia tidak memiliki kepakaran tentang sesuatu perkara.

  Bagaimana menjadi lelaki sejati?

  Perkara utama yang anda perlu lakukan untuk menjadi lelaki sejati adalah mengelakkan pertelingkahan, kerana ia membuatkan hati hancur kerana kata-kata, suara, dan sikap. Kedua, jangan jadi pembuli. Sikap sebagai pembuli menunjukkan anda sebagai tidak berdaya, takut, agresif dan tidak dapat mengawal emosi. Terdapat banyak kategori buli seperti buli mental, buli emosi, buli rohani dan sebagainya.

  Anda boleh berjalan di hadapan cermin untuk mengkaji tindakan, pemikiran, minda, tingkah laku anda untuk mengetahui apa yang salah. Selepas itu anda pasti mengetahui apa yang salah, mengambil tanggungjawab dan memperbaikinya.

  Bersikap rendah diri sangat diperlukan. Ini kerana apabila anda bersikap rendah diri bermakna anda akan bersikap terbuka. Akan ada ruang untuk meningkatkan pemahaman diri, kesedaran dan refleksi. Hanya apabila kita menerima ketidaksempurnaan kita, kita akan menjadi sangat kuat.

  Dan sebenarnya, untuk menjadi lelaki sejati memerlukan banyak kesabaran, masa dan sentiasa berlatih. Ia merupakan satu tanggapan paling ideal untuk lelaki menjadi hero bagi seorang wanita. Jadi cuba untuk menjadi lelaki sejati dan sebenar pastinya perkara yang terbaik untuk membantu lelaki menjadi lebih menarik.

  Penafian

  Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

  Disemak secara perubatan oleh

  Dr. Aisyah Syahira Abdul Hamid

  Dokter Umum · Hello Health Group


  Ditulis oleh Asyikin Md Isa · Disemak pada 15/05/2023

  advertisement iconIklan

  Adakah artikel ini bermanfaat?

  advertisement iconIklan
  advertisement iconIklan