What are your concerns?

close
Inaccurate
Hard to understand
Other

Jadilah Lelaki Sejati

Jadilah Lelaki Sejati

Menjadi satu kepercayaan bahawa bersikap sebagai lelaki sejati akan membuatkan hubungan lebih sihat. Terdapat beberapa perkara yang boleh anda lakukan untuk menjadi lelaki sebenar, termasuk cara anda melayani individu di sekeliling anda.

Sikap lelaki sejati

Seorang lelaki sejati akan sentiasa bersedia untuk membantu keluarganya, kawan mahupun jiran. Lebih-lebih lagi, melakukan perkara amal adalah tanda kematangan, ini kerana ia menunjukkan kebaikan dan sikap ihsan anda.

Rajin memasak juga sikap lelaki sebenar. Jangan meletakkan stigma bahawa memasak adalah tanggungjawab wanita. Semestinya makan makanan yang dimasak seorang lelaki selalunya menjadi keinginan dan merupakan perkara yang amat disukai seorang wanita.

Gemar membaca juga adalah sikap lelaki sejati. Tidak kira sama ada membaca akhbar atau buku, ia dapat membantu memperluaskan pengetahuannya. Sikap ini akan membuatkan dia lebih yakin tentang dirinya walaupun dia tidak memiliki kepakaran tentang sesuatu perkara.

Bagaimana menjadi lelaki sejati?

Perkara utama yang anda perlu lakukan untuk menjadi lelaki sejati adalah mengelakkan pertelingkahan, kerana ia membuatkan hati hancur kerana kata-kata, suara, dan sikap. Kedua, jangan jadi pembuli. Sikap sebagai pembuli menunjukkan anda sebagai tidak berdaya, takut, agresif dan tidak dapat mengawal emosi. Terdapat banyak kategori buli seperti buli mental, buli emosi, buli rohani dan sebagainya.

Anda boleh berjalan di hadapan cermin untuk mengkaji tindakan, pemikiran, minda, tingkah laku anda untuk mengetahui apa yang salah. Selepas itu anda pasti mengetahui apa yang salah, mengambil tanggungjawab dan memperbaikinya.

Bersikap rendah diri sangat diperlukan. Ini kerana apabila anda bersikap rendah diri bermakna anda akan bersikap terbuka. Akan ada ruang untuk meningkatkan pemahaman diri, kesedaran dan refleksi. Hanya apabila kita menerima ketidaksempurnaan kita, kita akan menjadi sangat kuat.

Dan sebenarnya, untuk menjadi lelaki sejati memerlukan banyak kesabaran, masa dan sentiasa berlatih. Ia merupakan satu tanggapan paling ideal untuk lelaki menjadi hero bagi seorang wanita. Jadi cuba untuk menjadi lelaki sejati dan sebenar pastinya perkara yang terbaik untuk membantu lelaki menjadi lebih menarik.

Verifying...

Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Gambar penulisbadge
Ditulis oleh Asyikin Md Isa Disemak pada 26/11/2019
Disemak secara perubatan oleh Panel Perubatan Hello Doktor