Tui Na, Rawatan untuk Retinopati Diabetes

Disemak secara perubatan oleh Dr. Aisyah Syahira Abdul Hamid · Dokter Umum · Hello Health Group


Ditulis oleh Farah Aziz · Disemak pada 30/11/2021

  Tui Na, Rawatan untuk Retinopati Diabetes

  Retinopati diabetes mungkin merupakan salah satu komplikasi diabetes paling berkaitan dengan mata. Apabila paras gula dalam darah terlalu tinggi dalam jangka masa yang panjang, ia merosakkan saluran darah yang bertanggungjawab terhadap retina, di mana impuls saraf dihasilkan dari mata ke otak. Dan untuk beberapa sebab, Tui Na (Urut Terapi Cina) boleh menjadi rawatan untuk penyakit ini.

  Apakah retinopati diabetes?

  Saluran darah yang rosak dengan kebocoran lemak, darah, dan cairan lain menyebabkan edema makula diabetes, yang juga dikenali sebagai pembengkakan pada makula. Makula adalah kawasan retina yang memberikan kita penglihatan yang paling ketara. Oleh kerana saluran darah ini menjadi terlalu parah dan rosak, saluran darah yang tidak normal akan muncul di dalam mata. Oleh kerana saluran baru ini terlalu rapuh, ia akan membocorkan lebih banyak lemak dan cecair, dan akibatnya, menjadi rosak dan cedera dengan lebih cepat. Kesannya boleh menyebabkan kehilangan penglihatan yang teruk dan bahkan kecacatan penglihatan (buta) yang kekal.

  Pandangan tradisional Cina

  Perubatan Cina tradisional melihat retinopati diabetes disebabkan kekurangan hasil yin, yang bermaksud kekeringan dan haba yang berlebihan, atau ketidakupayaan limpa dan hati. Prinsip-prinsip rawatan untuk retinopati diabetes adalah:

  • Melembabkan paru-paru
  • Menguatkan limpa
  • Menyuburkan ginjal

  Di samping itu, pengamal perubatan tradisional Cina akan mengesyorkan rawatan untuk menghentikan kebocoran di mata, mengalirkan bendalir, dan memulihkan pergerakan qi yang lancar di seluruh badan.

  Tui na sebagai rawatan untuk retinopati diabetes

  Tui na, juga dikenali sebagai urutan terapeutik Cina, adalah rawatan alternatif untuk akupunktur, yang biasanya dipreskripsikan sebagai terapi tambahan untuk pesakit yang mempunyai retinopati diabetes. Ini seolah-olah menjadi pilihan menarik bagi mereka yang takut jarum.

  Prosedur ini bermula dengan pengamal yang meletakkan tekanan dan menguli di titik tekanan tubuh dengan jari mereka, bukan jarum seperti dalam akupunktur. Walaupun akupunktur mesti dilakukan oleh pengamal yang berkelayakan, tui na boleh diajar kepada pesakit supaya mereka boleh mereka melakukan urutan di rumah.

  Walau bagaimanapun, pesakit masih perlu menyemak dengan penyedia penjagaan kesihatan mereka dengan kerap. Sekiranya anda mengamalkan tui na, anda mengalami sebarang ketidakselesaan atau jika penglihatan anda semakin teruk, anda perlu segera mendapatkan rawatan perubatan.

  Untuk mendapatkan hasil yang terbaik daripada rawatan anda, anda juga harus memberi perhatian kepada gaya hidup anda. Tui na tidak akan berfungsi. Anda perlu mempunyai diet yang seimbang, senaman yang kerap, dan kehidupan yang bebas daripada merokok dan alkohol.

  Hello Health Group tidak memberikan nasihat, diagnosis atau rawatan perubatan.

  Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

  Disemak secara perubatan oleh

  Dr. Aisyah Syahira Abdul Hamid

  Dokter Umum · Hello Health Group


  Ditulis oleh Farah Aziz · Disemak pada 30/11/2021

  Iklan

  Adakah artikel ini bermanfaat?

  Iklan
  Iklan
  Iklan