backup og meta

Bagaimana Ingin Menceritakan Tentang Seks Kepada Anak Perempuan Anda

Disemak secara perubatan oleh Dr. Aisyah Syahira Abdul Hamid · Dokter Umum · Hello Health Group


Ditulis oleh Ahmad Wazir Aiman Mohd Abdul Wahab · Disemak pada 14/08/2023

  Bagaimana Ingin Menceritakan Tentang Seks Kepada Anak Perempuan Anda

  Semakin meningkat usia mereka, anak perempuan anda mungkin pernah mendengar dan pernah tertanya tentang apakah itu seks. Penting untuk anda faham bahawa peranan anda adalah kritikal dalam memberi pendidikan berkaitan seks kepada mereka. Tanpa pengetahuan yang betul atau kukuh dan ditambah pula dengan rasa ingin tahu yang membuak dalam jiwa muda dan remaja mereka, ianya akan membawa kepada mudarat sekiranya anda melengahkan pendedahan tentang pendidikan seks dan langkah-langkah berjaga kepada mereka. Ini adalah beberapa nasihat efektif dalam mendidik mereka tentang seks:

  Bila dan bagaiman untuk berdiskusi?

  Titik permulaan perbincangan ini semestinya sesuatu yang menjanggalkan. Menurut Janine J. Sherman, seorang misi terlatih dalam bidang sakit puan dan kebidanan, perbualan ini secara idealnya datang secara tidak dirancang dan secara bersantai. Contoh yang mudah adalah apabila berlakunya adegan seksual atau membabitkan ibu yang hamil dalam rancangan TV. Permulaan lain yang bagus juga adalah bertanya tentang tabiat kawan-kawan mereka sama ada mereka telah mula berjanji temu dan perhatikan rekasi anak anda sama ada mereka ingin teruskan topik tersebut atau tidak. Anda boleh juga menonton dokumentari atau membacakan buku berkaitan seks bersama dengan mereka. Pastikan bahan didikan anda mudah untuk difahami dan bebas daripada unsur ghairah kerana tujuan anda adalah untuk memastikan mereka faham fungsi seks dari sudut biologi dan keselamatan diri.

  Siapa yang perlu memainkan peranan: Ibu, bapa atau kedua-duanya?

  Ramai merasakan peranan ini lebih sesuai dimainkan oleh ibu dan hal ini mungkin benar dalam banyak situasi kerana faktor jantina yang sama. Bagaimanapun, bapa yang rapat dengan anak perempuan mereka turut boleh memainkan peranan untuk memberikan pendidikan. Hakikatnya, ia bergantung kepada siapa yang anak tersebut lebih selesa dengan.

  Bagaimana menguruskan soalan cepumas?

  Lazimnya, anak-anak di usia awal remaja tidak memikirkan dahulu soalan mereka sebelum mereka bertanya. Jadinya, akan kerap berlaku soalan yang akan mengejutkan anda seperti “Apa itu blowjob?” atau “Kenapa orang lakukan seks?” dan mereka akan mengharapkan jawapan yang mudah daripada pihak anda. Jika anda tidak dapat menghasilakn jawapan yang bernas, cakap sahaja yang anda akan menjawabnya semula dalam masa terdekat. Jangan senyap sahaja dan biarkan topik itu tidak terjawab.

  Apa yang anak perempuan anda perlu tahu lebih daripada sekadar seks

  Selain pengetahuan tentang hubungan seks, lengkapkan sekali mereka dengan kaedah untuk mengenali tindakan-tindakan yang berniat ke arah seks dan langkah keselamatan bagi melindungi diri mereka. Pada sekitar usia 15, ajar mereka sekali tentang apa itu hubungan yang sihat dan hubungan yang bersifat mengambil kesempatan. Ajar sekali tentang jenayah seks, cara untuk mengelakkan daripada menjadi mangsa dan tindakan yang wajar diambil sekiranya berada dalam situasi tersebut. Akhir sekali, tetapkan had dalam hubungan mereka dalam masa yang sama, tidak terlalu mengongkong kehidupan mereka.

  Hello Health Group tidak memberi nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.


  Penafian

  Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

  Disemak secara perubatan oleh

  Dr. Aisyah Syahira Abdul Hamid

  Dokter Umum · Hello Health Group


  Ditulis oleh Ahmad Wazir Aiman Mohd Abdul Wahab · Disemak pada 14/08/2023

  advertisement iconIklan

  Adakah artikel ini bermanfaat?

  advertisement iconIklan
  advertisement iconIklan