What are your concerns?

close
Inaccurate
Hard to understand
Other

Lindungi Anak Anda Dari Pemangsa Seksual

Lindungi Anak Anda Dari Pemangsa Seksual

Semua ibu bapa pastinya mahu anak-anak mereka sentiasa selamat dalam apa jua situasi. Namun, ibu bapa sering terlupa atau menganggap ia adalah satu isu remeh untuk mengajar anak-anak tentang keselamatan atau perihal tubuh badan. Ada yang beranggapan bahawa ia masih terlalu awal untuk perkara seperti itu.

Menurut laporan Pusat Kawalan Penyakit (CDC), 1 daripada 6 kanak-kanak dan individu lelaki dan 1 daripada 4 kanak-kanak dan individu perempuan menjadi mangsa serangan seksual di bawah usia 18 tahun.

Untuk melindungi anak anda, adalah penting untuk mengajar mereka untuk melindungi diri mereka daripada serangan seksual pada usia muda.

Bercakap dan mengajar tentang bahagian tubuh

Jangan malu untuk bercakap dengan anak-anak mengenai bahagian badan. Anda perlu menamakan setiap bahagian badan dengan jelas serta sebutan yang betul dan pastikan anak-anak anda mengingati semua bahagian ini.

Ajar bahagian intim

Selepas mengajar mengenai bahagian badan, anda perlu menerangkan tentang bahagian-bahagian bersifat intim, tidak boleh dilihat atau disentuh individu lain. Anda juga perlu menerangkan bahawa ibu bapa boleh melihat mereka tanpa pakaian, tetapi hanya untuk membantu mereka berpakaian atau mandi.

Ajarkan batasan tubuh

Pemangsa biasanya akan melakukan gangguan seksual dengan meminta kanak-kanak menyentuh bahagian intim mereka. Oleh itu, ajarkan kepada anak anda bahawa mereka tidak boleh melihat atau menyentuh bahagian intim individu lain.

Tiada rahsia tubuh

Terangkan kepada anak anda bahawa tiada istilah rahsia. Ini kerana apabila gangguan seksual berlaku, kebanyakan pemangsa akan menggunakan istilah rahsia untuk memanipulasi atau mengugut kanak-kanak.

Sebagai contoh, “Saya suka bermain dengan anda, tetapi jika anda memberitahu individu lain tentang permainan kita, mereka tidak akan membenarkan saya untuk datang lagi”, atau “Ini adalah rahsia kita. Sekiranya anda memberitahu sesiapa, saya akan memberitahu mereka ia adalah idea anda dan anda akan mendapat masalah besar!”.

Pastikan anak anda tahu bahawa rahsia tubuh adalah tidak baik dan mereka boleh berkongsi dengan anda tanpa dihukum. Selain itu, ajar kepada anak anda, jika mereka melihat kanak-kanak lain disentuh seseorang individu, mereka tidak harus mendiamkannya.

Tidak boleh ambil gambar

Ajarkan kepada anak anda bahawa tiada sesiapa boleh mengambil gambar bahagian intimnya. Pemangsa bijak memanipulasi kanak-kanak dengan mengumpan gula-gula atau wang untuk mendapatkan perhatian kanak-kanak dan kemudian mengambil gambar bahagian intim.

Keluar dari situasi menakutkan

Sesetengah kanak-kanak sukar untuk mengatakan “tidak” terutama apabila ia berkaitan dengan rakan-rakan atau individu dewasa yang lebih berusia. Penting untuk menerangkan kepada anak anda bahawa mereka dibenarkan untuk mengatakan “tidak” dan meninggalkan situasi yang membuatkan mereka berasa tidak selesa. Ajarkan beberapa alasan mudah untuk keluar dari situasi menakutkan seperti mereka ingin ke tandas.

Kod khas

Ia sesuai jika anak anda sudah besar dan boleh memahami sepenuhnya tentang keadaan sekelilingnya. Cari beberapa kod kata yang mudah dan ajarkan kepada anak anda untuk menggunakannya untuk memberitahu anda apabila mereka merasa tidak selamat dan mahu dijemput. Anda dan anak anda boleh mempraktikkannya dalam senario tertentu di rumah.

Istilah betul

Sesetengah buku panduan menggunakan istilah “sentuhan baik dan sentuhan buruk”. Namun sentuhan yang tidak sepatutnya berlaku seringkali tidak menyakitkan. Jadi ia akan mengelirukan kanak-kanak. Ajar mereka istilah “sentuhan rahsia” atau “sentuhan intim” untuk menerangkan tentang sentuhan ke bahagian intim.

Peraturan untuk semua

Banyak kes gangguan seksual berlaku dalam kalangan ahli keluarga, saudara, guru, jiran dan rakan-rakan. Jadi jangan berikan bayangan dengan imej “lelaki jahat” atau kartun. Ajarkan kepada mereka semua peraturan yang anda ajar adalah terpakai kepada semua individu, selain ibu dan ayah.

Tips yang diberikan mungkin tidak dapat melindungi semua kanak-kanak dari gangguan seksual. Tetapi dalam beberapa kes, ia sedikit sebanyak dapat membantu. Sentiasa ulang tips ini berkali-kali ketika bercakap dengan anak anda dan sebarkan kepada keluarga serta individu di sekeliling anda.


Ikuti topik yang paling relevan dan bertukar cerita. Sertai komuniti Keibubapaan hari ini!

Ikuti topik yang paling relevan dan bertukar cerita. Sertai komuniti Keibubapaan hari ini!


health-tool-icon

Kalkulator BMI

Guna kalkulator ini untuk mengira Indeks Jisim Badan (BMI) dan semak tahap kesihatan berat badan anda. Anda juga boleh menyemak BMI anak.

Lelaki

Wanita

Verifying...

Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Gambar penulisbadge
Ditulis oleh Asyikin Md Isa Disemak pada 27/11/2019
Disemak secara perubatan oleh Panel Perubatan Hello Doktor