backup og meta

Impak Muzik Terhadap Kanak-kanak dan Remaja

Disemak secara perubatan oleh Dr. Aisyah Syahira Abdul Hamid · Dokter Umum · Hello Health Group


Ditulis oleh Farah Aziz · Disemak pada 3 minggu lalu

  Impak Muzik Terhadap Kanak-kanak dan Remaja

  Bayangkan dunia tanpa muzik. Sebenarnya, tugas ini agak sukar. Walaupun orang bekerja di pejabat atau tapak pembinaan, masih ada latar belakang bunyi muzik. Dari semasa ke semasa, sentiasa ada di suatu tempat di belakang otak kita bahawa bunyi berirama sedikit berlalu dari lagu terakhir yang anda dengar. Muzik adalah penting dan pada masa yang sama ia memberi kesan. Kami akan memberi tumpuan kepada kesannya kepada kanak-kanak dan remaja sekarang.

  Secara positif, muzik meningkatkan banyak perkara

  Ia bukan lagi satu perkara yang pelik apabila seorang ibu meletakkan fon kepala (headphone) di atas perutnya semasa hamil dan dia mungkin bermain Mozart. Banyak kajian telah menemui manfaat pendedahan kepada muzik seperti meningkatkan sambungan otak, menggalakkan kemahiran seperti mendengar, bahasa, ingatan dan sebagainya. Selain itu, penafsiran spatial-temporal, keupayaan menyambung titik, dilatih semasa mendengar atau bermain muzik. Semua ini menyumbang kepada peningkatan keseluruhan untuk pencapaian akademik masa depan kanak-kanak.

  Selain itu, satu kajian di Hospital Kanak-kanak Boston, manfaat lain kepada memainkan alat muzik adalah sebagai keupayaan untuk menguruskan masa dan perhatian pemikiran organisasi dan kawalan tingkah laku. Ini penting dalam konteks akademik dan sosial yang berkembang. Walau bagaimanapun, seperti duit syiling, muzik juga mempunyai dua sisi berbeza.

  Kesan negatif terhadap belia

  Muzik tidak selalu datang dengan melodi sahaja,ia bersama lirik. Bagaimana anda memilih lagu kegemaran? Mungkin kerana melodi, tetapi yang paling penting adalah lirik dan pantulannya tentang keadaan semasa anda. Perkara yang sama berlaku untuk remaja dan kanak-kanak (kanak-kanak berumur 8 hingga 10 tahun secara mendalam mendengar muzik secara purata 1 jam sehari). Lirik pada masa kini telah memberi tumpuan lebih kepada topik ‘taboo’ seperti seks, dadah, keganasan, kematian, pembunuhan, bunuh diri, atau penyalahgunaan bahan.

  Pada tahun 1999, Institut Media Nasional mendapati setiap sepuluh teratas (top ten) CD pada masa itu mengandungi sekurang-kurangnya satu lagu dengan keutamaan seksual. Jumlah itu harus lebih tinggi berikutan 17 tahun telah berlalu. Mungkin terdapat hujahan bahawa orang mendengar lagu-lagu ini untuk tujuan yang menghiburkan semata-mata tetapi dalam beberapa tahun kebelakangan ini, ada persatuan yang dibuat antara penggunaan dadah dan alkohol dengan muzik tarian elektronik (EDM).

  Selain itu, kajian menunjukkan bahawa muzik juga berfungsi sebagai peramal risiko kerana keupayaan reflektifnya terhadap emosi negatif remaja. Rock, heavy metal dan beberapa genre yang sama juga dilaporkan akan dikaitkan dengan kadar bunuh diri yang lebih tinggi. Tambahan pula, perkauman atau diskriminasi jantina dimasukkan ke dalam beberapa lagu popular mungkin mengganggu pendengar memikirkan diskriminasi terhadap orang lain.

  Muzik umumnya merupakan sumber yang hebat untuk pembangunan kanak-kanak tetapi sisi gelapnya menimbulkan kebimbangan. Dengan ketersediaan yang luas dengan Internet, TV, atau sumber media lain, kanak-kanak dan pemuda mendengar muzik hampir pada bila-bila masa sementara ibu bapa tidak benar-benar tahu apa yang anak-anak mereka dengar. Oleh itu, banyak tugasan perlu dilakukan dalam keibubapaan untuk mencegah kanak-kanak daripada terjejas dengan teruk.

  Penafian

  Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

  Disemak secara perubatan oleh

  Dr. Aisyah Syahira Abdul Hamid

  Dokter Umum · Hello Health Group


  Ditulis oleh Farah Aziz · Disemak pada 3 minggu lalu

  advertisement iconIklan

  Adakah artikel ini bermanfaat?

  advertisement iconIklan
  advertisement iconIklan