home

Bagaimana kami boleh memperbaikinya?

close
chevron
Artikel ini mengandungi maklumat yang salah dan tidak tepat.
chevron

Sila beritahu kami apa yang salah.

wanring-icon
Anda tidak wajib mengisi maklumat ini. Sila klik Hantar Pendapat Saya di bawah untuk terus membaca.
chevron
Artikel ini tidak menyediakan info selengkapnya
chevron

Sila beritahu kami apa yang salah.

wanring-icon
Anda tidak wajib mengisi maklumat ini. Sila klik Hantar Pendapat Saya di bawah untuk terus membaca.
chevron
Hmm... Saya ada soalan!
chevron

Kami tidak boleh menawarkan khidmat nasihat kesihatan peribadi, tapi kami mengalu-alukan pendapat anda! Sila isi kotak di bawah.

wanring-icon
Jika anda mengalami kecemasan, sila hubungi pihak kecemasan atau lawati bilik kecemasan terdekat dengan kadar segera.

Impak Muzik Terhadap Kanak-kanak dan Remaja

Impak Muzik Terhadap Kanak-kanak dan Remaja

Bayangkan dunia tanpa muzik. Sebenarnya, tugas ini agak sukar. Walaupun orang bekerja di pejabat atau tapak pembinaan, masih ada latar belakang bunyi muzik. Dari semasa ke semasa, sentiasa ada di suatu tempat di belakang otak kita bahawa bunyi berirama sedikit berlalu dari lagu terakhir yang anda dengar. Muzik adalah penting dan pada masa yang sama ia memberi kesan. Kami akan memberi tumpuan kepada kesannya kepada kanak-kanak dan remaja sekarang.

Secara positif, muzik meningkatkan banyak perkara

Ia bukan lagi satu perkara yang pelik apabila seorang ibu meletakkan fon kepala (headphone) di atas perutnya semasa hamil dan dia mungkin bermain Mozart. Banyak kajian telah menemui manfaat pendedahan kepada muzik seperti meningkatkan sambungan otak, menggalakkan kemahiran seperti mendengar, bahasa, ingatan dan sebagainya. Selain itu, penafsiran spatial-temporal, keupayaan menyambung titik, dilatih semasa mendengar atau bermain muzik. Semua ini menyumbang kepada peningkatan keseluruhan untuk pencapaian akademik masa depan kanak-kanak.

Selain itu, satu kajian di Hospital Kanak-kanak Boston, manfaat lain kepada memainkan alat muzik adalah sebagai keupayaan untuk menguruskan masa dan perhatian pemikiran organisasi dan kawalan tingkah laku. Ini penting dalam konteks akademik dan sosial yang berkembang. Walau bagaimanapun, seperti duit syiling, muzik juga mempunyai dua sisi berbeza.

Kesan negatif terhadap belia

Muzik tidak selalu datang dengan melodi sahaja,ia bersama lirik. Bagaimana anda memilih lagu kegemaran? Mungkin kerana melodi, tetapi yang paling penting adalah lirik dan pantulannya tentang keadaan semasa anda. Perkara yang sama berlaku untuk remaja dan kanak-kanak (kanak-kanak berumur 8 hingga 10 tahun secara mendalam mendengar muzik secara purata 1 jam sehari). Lirik pada masa kini telah memberi tumpuan lebih kepada topik ‘taboo’ seperti seks, dadah, keganasan, kematian, pembunuhan, bunuh diri, atau penyalahgunaan bahan.

Pada tahun 1999, Institut Media Nasional mendapati setiap sepuluh teratas (top ten) CD pada masa itu mengandungi sekurang-kurangnya satu lagu dengan keutamaan seksual. Jumlah itu harus lebih tinggi berikutan 17 tahun telah berlalu. Mungkin terdapat hujahan bahawa orang mendengar lagu-lagu ini untuk tujuan yang menghiburkan semata-mata tetapi dalam beberapa tahun kebelakangan ini, ada persatuan yang dibuat antara penggunaan dadah dan alkohol dengan muzik tarian elektronik (EDM).

Selain itu, kajian menunjukkan bahawa muzik juga berfungsi sebagai peramal risiko kerana keupayaan reflektifnya terhadap emosi negatif remaja. Rock, heavy metal dan beberapa genre yang sama juga dilaporkan akan dikaitkan dengan kadar bunuh diri yang lebih tinggi. Tambahan pula, perkauman atau diskriminasi jantina dimasukkan ke dalam beberapa lagu popular mungkin mengganggu pendengar memikirkan diskriminasi terhadap orang lain.

Muzik umumnya merupakan sumber yang hebat untuk pembangunan kanak-kanak tetapi sisi gelapnya menimbulkan kebimbangan. Dengan ketersediaan yang luas dengan Internet, TV, atau sumber media lain, kanak-kanak dan pemuda mendengar muzik hampir pada bila-bila masa sementara ibu bapa tidak benar-benar tahu apa yang anak-anak mereka dengar. Oleh itu, banyak tugasan perlu dilakukan dalam keibubapaan untuk mencegah kanak-kanak daripada terjejas dengan teruk.

health-tool-icon

Kalkulator BMI

Guna kalkulator ini untuk mengira Indeks Jisim Badan (BMI) dan semak tahap kesihatan berat badan anda. Anda juga boleh menyemak BMI anak.

Lelaki

Wanita

Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Sumber Rujukan

“Impact of Music, Music Lyrics, and Music Videos on Children and Youth” http://pediatrics.aappublications.org/content/124/5/1488 Accessed December 27th, 2016

“Impact of Music Lyrics and Music Videos on Children and Youth (RE9144)”
https://pediatrics.aappublications.org/content/98/6/1219 Accessed December 27th, 2016

“The Benefits of Music and Music Education on Children’s Brains”
http://www.raisesmartkid.com/all-ages/1-articles/16-the-effect-of-music-on-childrens-intelligence Accessed December 27th, 2016

Gambar penulisbadge
Ditulis oleh Farah Aziz Disemak pada 05/12/2019
Disemak secara perubatan oleh Panel Perubatan Hello Doktor
x