Bagaimana Untuk Berjaya Menyusu Badan

Fakta Perubatan Disemak oleh | Oleh

Kemas kini Tarikh 29/11/2019 . 3 minit bacaan
Share now

Tahukan anda manfaat susu ibu? Susu ibu bukan sahaja mempunyai nutrisi yang mencukupi tetapi juga lebih mudah dihadam bayi anda. Apa yang lebih penting lagi, ia dapat meningkatkan sistem imun anak anda dengan baik. Penyusuan badan juga dapat membantu anda menurunkan berat badan selepas bayi dilahirkan.

Jika anda ingin menyusukan anak anda, ikutilah panduan penyusuan ini.

Bagaimana ingin mula menyusu badan

Kali pertama anda menyusukan anak anda adalah di bilik kelahiran. Bayi kebiasaannya lebih peka dan mahu menyusu dalam sejam pertama selepas kelahiran. Pada waktu ini, susu yang anda hasilkan dipanggil kolostrum. Untuk bermula, dukung bayi anda pada dada anda untuk mengalu-alukannya di dunia ini. Penghasilan susu ibu terangsang apabila sentuhan kulit ke kulit antara anda dan bayi. Teruskan sentuhan kulit ke kulit sehinggalah selepas berjaya menyusukan. Ini akan membantu bayi anda merasa hangat dan mengurangkan stres, membantu anda berdua selepas kepayahan proses kelahiran.

Pusingkan badan bayi anda keseluruhannya kepada anda, dada ke dada. Sentuh bahagian atas bibir bayi anda dengan puting anda dan apabila dia mula membuka mulut dengan besar, masukkan payudara anda ke dalam mulutnya; pegang payudara anda untuk sokongan. Mulut anak anda tidak sepatutnya hanya menutupi puting tetapi bahagian areola juga sebanyak mungkin.

Jangan panik jika bayi anda kelihatan tidak pandai mencari puting atau tidak lama melekap di puting. Penyusuan badan memerlukan kesabaran dan latihan. Jangan segan untuk bertanyakan jururawat untuk menunjukkan apa yang perlu anda buat dan meminta kunjungan daripada pakar laktasi sewaktu anda dalam hospital.

Jika penyusuan menyakitkan, berhenti menyusu dengan memasukkan jari kelingking anda atara gusi bayi dan payudara. Apabila bayi sudah melekap dengan betul, anda tidak akan bermasalah untuk menyusukan dengan baik.

Jika bayi anda pramatang, anda mungkin tidak dapat menyusukannya sejurus selepas kelahiran tetapi anda patut mula mengepam susu. Bayi anda akan menyusu melalui tiub atau botol sehingga dia telah kuat untuk menyusu badan.

Apabila mula menyusu, ketahuilah bahawa penyusuan badan tidak sepatutnya menyakitkan. Beri perhatian kepada bagaimana mulut bayi anda melekap pada payudara. Mulutnya harus terbuka besar menutup bahagian areola di bawah puting, dan puting anda seharusnya masuk jauh ke dalam mulut bayi.

Berapa kerapkah anda patut menyusu

Anda patut menyusu sekerap yang boleh. Lebih kerap anda menyusu, lebih banyak susu yang terhasil. Apabila bayi anda menyusu dengan baik dan kerap, anda tidak perlu menambah makanan sampingan atau cecair lain, sekalipun air kosong.

Lebih baik untuk anda melihat tanda bayi mahu menyusu berbanding menetapkan masa mengikut jam. Tanda-tanda bayi ingin menyusu termasuklah pergerakan menghisap dengan mulut, menjilat bibir atau meletakkan tangan pada mulut. Menangis adalah tanda kelaparan yang terakhir – anda sepatutnya mula menyusukan bayi anda sebelum dia menangis. Bayi perlu menyusu dengan kerap pada minggu-minggu pertama – 8 kali atau lebih dalam masa 24 jam. Menyusu 8 hingga 12 kali setiap 24 jam ialah target yang sesuai. Ini memastikan penghasilan susu yang berterusan dan bayi anda memperoleh pertambahan berat badan sewaktu minggu kedua.

Sewaktu beberapa hari yang pertama, anda mungkin perlu mengejutkan bayi anda dengan lembut untuk mula menyusu, dan bayi anda mungkin tertidur sewaktu separuh jalan dalam penyusuan. Untuk memastikan bayi anda menyusu dengan mencukupi, kejutkan bayi anda jika telah hampir 4 jam daripada waktu terakhir bayi menyusu.

Bagaimana memastikan keselesaan

Apabila anda telah memastikan bayi di posisi yang sesuai, segala aspek lain penyusuan akan dipermudahkan. Jika anda memegang bayi dengan salah atau atau bayi anda tidak melekap dengan betul, ini boleh menyebabkan luka pada puting.

Memandangkan penyusuan boleh memakan masa hingga 40 minit, terutamanya untuk bayi yang baru lahir, pilih tempat yang selesa untuk penyusuan. Dukung bayi anda dalam posisi yang tidak menyebabkan tangan dan belakang badan anda sakit. Walaupun menyokong belakang  kepala bayi anda selalunya berkesan, tetapi anda patut memilih posisi yang selesa bagi diri anda.

Jika anda sedang duduk, bantal penyusuan sangat membantu menyokong bayi anda. Ramai ibu yang mendapati bangku kaki juga membantu mereka merasa selesa. Sama ada anda sedang duduk atau berbaring, jangan mula menyusu sehingga anda dan bayi selesa kerana anda akan berada dalam posisi tersebut sepanjang penyusuan.

Hello Health Group tidak menyediakan khidmat nasihat, diagnosis atau rawatan.

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Baca juga:

  Adakah artikel ini membantu anda?
  happy unhappy"
  Rujukan

  Anda mungkin berminat dengan artikel berikut

  Takut Sakit Puting, Perlu Ke Hentikan Penyusuan Jika Si Manja Dah Tumbuh Gigi?

  Ramai ibu yang berhenti menyusukan anak yang tumbuh gigi kerana takut digigit oleh mereka. Ini cara untuk berikan susu badan tanpa bimbang akan digigit.

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Gabriel Tang Pei Yung
  Ditulis oleh Mohammad Nazri Zulkafli
  Keibubapaan, Penyusuan Badan 28/07/2020 . 3 minit bacaan

  Susu Ibu Dipam Boleh Expired Ke? Ini 5 Tanda Ia Sudah Tidak Elok, Jangan Beri Pada Si Manja

  Bagaimana menentukan perahan susu badan expired atau masih boleh diberikan kepada bayi? Ini 5 tanda tempoh hayat susu ibu telah rosak.

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Gabriel Tang Pei Yung
  Ditulis oleh Asyikin Md Isa
  Keibubapaan, Penyusuan Badan 01/07/2020 . 3 minit bacaan

  Ibu Menyusu Badan JANGAN Terus Ambil Paracetamol Kalau Demam, Baca Ini Dulu!

  Ibu yang sedang menyusu badan, perlu berhati-hati sebelum mengambil sebarang jenis ubat. Bagaimana dengan paracetamol ketika sedang demam?

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Joseph Tan
  Ditulis oleh Ahmad Farid
  Keibubapaan, Penyusuan Badan 25/06/2020 . 3 minit bacaan

  Bayi Menyusu Badan Pun Boleh Sembelit? Ini Mungkin Puncanya, Cepat Rawat Ye, Mama!

  Mommies susah hati fikirkan punca bayi sembelit walaupun masih menyusu badan? Takpa, Hello Doktor ada cara mengatasi bayi sembelit yang boleh dicuba.

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Wazir Aiman
  Ditulis oleh Asyikin Md Isa
  Keibubapaan, Tips Keibubapaan 11/06/2020 . 3 minit bacaan

  Artikel lain untuk anda

  aktiviti fizikal

  Ibu Takut Nak Bersenam Sebab Masih Menyusukan Bayi? Usah Risau! Cuba 6 Tip Ini

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Asyikin Md Isa
  Diterbitkan pada 22/09/2020 . 3 minit bacaan
  penyusuan susu ibu

  Bayi Menyusu Badan Kurus & Kurang Berat? Ibu Jangan Risau, Ada Penyelesaiannya

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Asyikin Md Isa
  Diterbitkan pada 02/09/2020 . 3 minit bacaan
  menyusukan badan

  Wanita Penghisap Vape, Ada Risiko Jika Anda Menyusukan Bayi, Si Manja Akan Dapat Sakit Ini!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Asyikin Md Isa
  Diterbitkan pada 10/08/2020 . 3 minit bacaan
  tambah susu badan

  Mama, Tak Perlu Lagi Guna Produk Milk Booster! Ini 4 Kaedah Semula Jadi Tambah Susu Badan

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Wazir Aiman
  Ditulis oleh Mohammad Nazri Zulkafli
  Diterbitkan pada 29/07/2020 . 3 minit bacaan