home

What are your concerns?

close
Inaccurate
Hard to understand
Other

Punca & Pencegahan Kanak-kanak Obes

Punca & Pencegahan Kanak-kanak Obes

Punca

Terdapat banyak sebab yang boleh menyebabkan berat badan berlebihan pada kanak-kanak. Penyebab yang paling biasa adalah faktor genetik, gaya hidup yang kurang aktiviti fizikal, diet yang tidak sihat, atau gabungan faktor-faktor ini. Dalam kes-kes yang jarang berlaku, keadaan kesihatan atau penyakit juga boleh menyebabkan kanak-kanak berlebihan berat badan. Punca yang tepat boleh ditangani oleh doktor.

Kanak-kanak yang mana mempunyai ibu, bapa atau adik beradik berlebihan berat badan mungkin berisiko tinggi mengalaminya. Walaupun masalah berat badan boleh berlaku dalam keluarga, tetapi tidak semua kanak-kanak yang mempunyai sejarah keluarga obesiti akan menjadi obes. Faktor genetik memainkan peranan dalam meningkatkan kemungkinan bahawa kanak-kanak akan berlebihan berat badan, tetapi perubahan dalam tabiat makan dan aktiviti juga mempengaruhi berat badan.

Keseluruhan diet kanak-kanak dan tahap aktivitinya memainkan peranan penting dalam menentukan berat badan seseorang. Hari ini, ramai kanak-kanak menghabiskan masa dengan tidak aktif. Sebagai contoh, peningkatan populariti televisyen, komputer dan permainan video menyumbang kepada gaya hidup kanak-kanak yang tidak aktif.

Pencegahan

Ibu bapa dan penjaga boleh membantu mencegah obesiti kanak-kanak dengan menyediakan makanan yang sihat, aktiviti fizikal harian, dan pendidikan nutrisi. Hidangan dan makanan ringan yang sihat memberikan pemakanan kepada perkembangan tubuh kanak-kanak yang semakin meningkat. Peningkatan aktiviti fizikal mengurangkan risiko kesihatan dan membantu pengurusan berat badan. Pendidikan pemakanan membantu anak-anak muda mengembangkan kesedaran tentang pemakanan yang baik dan tabiat makan yang sihat untuk seumur hidup.

Kanak-kanak boleh digalakkan untuk mengamalkan pemakanan yang sihat dan aktif secara fizikal apabila ibu bapa:

 • Fokus terhadap kesihatan yang baik, bukan matlamat berat tertentu. Mengajar model menyihatkan dan sikap positif terhadap makanan dan aktiviti fizikal tanpa menekankan berat badan.

 • Fokus terhadap keluarga. Tidak hanya menetapkan kanak-kanak berlebihan berat badan. Libatkan keluarga dan berusaha secara beransur-ansur mengubah aktiviti fizikal dan tabiat makan keluarga.
 • Menetapkan makanan harian dan makanan ringan, dan makan bersama-sama dengan seberapa kerap yang mungkin. Buat pelbagai jenis makanan yang sihat. Tentukan apa makanan yang ditawarkan, dan biarkan anak memutuskan seberapa banyak untuk dimakan.

 • Kurangkan makan sambil menonton TV. Makan di hadapan TV mungkin sukar untuk memberi perhatian kepada perasaan kenyang dan boleh menyebabkan makan berlebihan.

 • Elakkan melabel makanan sebagai “baik” atau “buruk.” Semua makanan dalam kesederhanaan boleh menjadi sebahagian daripada diet yang sihat.

 • Libatkan kanak-kanak dalam perancangan, membeli-belah, dan menyediakan makanan. Gunakan aktiviti ini untuk memahami pilihan makanan kanak-kanak, mengajar kanak-kanak tentang pemakanan, dan menggalakkan mereka untuk mencuba pelbagai jenis makanan.

 • Hasilkan sebahagian besar makanan ringan. Rancang pengambilan makanan ringan pada waktu tertentu. Termasuk dua kumpulan makanan, contohnya, hirisan epal dan keropok bijirin penuh. Fokus pada pemakanan maksimum seperti buah-buahan, sayur-sayuran, bijirin, bijirin gula rendah, produk tenusu rendah lemak, dan daging tanpa lemak. Elakkan kuantiti jus buah yang berlebihan, yang mengandungi kalori, tetapi kurang nutrien daripada buah yang dihasilkannya. Jumlah jus yang sesuai ialah 4-8 auns setiap hari.
 • Menggalakkan aktiviti fizikal. Mengambil bahagian dalam aktiviti fizikal keluarga secara teratur, seperti berjalan, basikal, mendaki dan permainan aktif. Menyokong aktiviti fizikal anak-anak anda yang teratur. Menyediakan tempat yang selamat dan boleh diakses di luar untuk bermain.
 • Hadkan masa kanak-kanak menonton televisyen, bermain permainan video, dan kerja di komputer untuk 1-2 jam sehari. Mengurangkan aktiviti sedentari membantu meningkatkan aktiviti fizikal.
 • Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

  Sumber Rujukan

  Helping your overweight child. http://www.kidneeds.com/diagnostic_categories/articles/over.htm. Accessed August 27, 2016.

  Preventing Childhood Obesity: Tips for Parents. https://www.health.ny.gov/prevention/nutrition/resources/obparnts.htm. Accessed August 27, 2016.

  Gambar penulisbadge
  Ditulis oleh Farah Aziz Disemak pada 05/12/2019
  Fakta Disemak oleh Hello Doktor Medical Panel