What are your concerns?

close
Inaccurate
Hard to understand
Other

Budak Paling Muda Lebih Berisiko Hidap ADHD?

Budak Paling Muda Lebih Berisiko Hidap ADHD?

Percaya atau tidak jika kami nyatakan bahawa, kanak-kanak yang paling muda dalam kelas lebih berisiko mengalami ADHD? Menurut kajian, mereka yang lebih muda daripada rakan sebaya di kelas didiagnosis mengalami ADHD sekitar 30% lebih kerap berbanding rakan sebayanya yang lain. Bukan setakat itu, kanak-kanak yang paling muda ini turut didiagnosis mempunyai ketidakupayaan intelektual dan kemurungan. Sebelum itu, apakah sebenarnya ADHD?

ADHD adalah singkatan bagi attention deficit hyperactivity disorder. Ia merupakan satu keadaan perubatan yang sering terjadi dalam kalangan kanak-kanak, di mana mereka mempunyai perbezaan dalam perkembangan dan aktiviti otak berbanding kanak-kanak lain. Mereka sering mempunyai masalah dalam memberikan tumpuan, duduk diam, dan kawalan diri.

Cenderung untuk jadi hiperaktif

Salah seorang penulis kajian tersebut, Jeremy Brown yang berkhidmat di London School of Hygiene and Tropical Medicine menyatakan, kanak-kanak yang paling muda ini cenderung untuk tidak begitu cemerlang dalam bidang akademik selain lebih mudah didiagnosis dengan gangguan hiperaktif.

Beliau turut menyatakan bahawa kajian tersebut tidak direka untuk mengenal pasti sebab-sebab bagi isu tersebut, melainkan hanya untuk melihat perkaitan yang mungkin wujud. Walau bagaimanapun, beliau menyebutkan bahawa terdapat beberapa sebab yang berpotensi bagi perkaitan yang berlaku.

“Kanak-kanak paling muda ini mungkin mengalami kesukaran untuk memberikan tumpuan di dalam kelas, yang menyebabkan mereka menjadi hiperaktif. Prestasi akademik yang rendah dan hubungan antara rakan-rakan yang lemah berkemungkinan mempunyai implikasi yang negatif terhadap kesihatan mental,” tambah Jeremy lagi.

Peratusan kanak-kanak yang mengalami ketidakupayaan intelektual, kemurungan

Kajian tersebut telah melakukan semakan terhadap rekod penjagaan kesihatan daripada lebih 1 juta murid sekolah di United Kingdom. Berdasarkan penelitian tersebut, kanak-kanak yang dilahirkan pada suku terakhir tahun persekolahan cenderung untuk didiagnosis dengan ADHD lebih tinggi berbanding kanak-kanak yang lahir pada suku pertama tahun persekolahan dengan kadar sebanyak 36%. Kanak-kanak yang lebih muda lebih cenderung mengalami ketidakupayaan intelektual sebanyak 30% dan kemurungan sebanyak 31% berbanding rakan sekelas yang lebih tua.

Selain itu, kanak-kanak yang lahir pada suku kedua pula dilihat mempunyai sedikit kekurangan berbanding mereka yang lebih tua daripada segi ketidakupayaan intelektual. Manakala kanak-kanak yang lahir pada suku ketiga mempunyai kecenderungan sebanyak 20% untuk mengalami ketidakupayaan intelektual tersebut. Berpandukan data yang diperoleh, sepanjang persekolahan kanak-kanak tersebut sehingga berumur 16 tahun, dianggarkan sekitar 500 kanak-kanak lagi akan didiagnosis mengalami kemurungan berbanding rakan-rakan mereka yang lain.

Kematangan anak perlu diambil berat

Dr. Andrew Adesman yang berkhidmat di Cohen Children’s Medical Centre, New York pula menyatakan, kajian terdahulu turut menyatakan terdapat perkaitan antara umur yang lebih muda dengan gangguan ADHD. Walau bagaimanapun, beliau agak terkejut berkenaan penemuan berkaitan ketidakupayaan intelektual tersebut. Beliau menambah, tarikh lahir kanak-kanak tidak sepatutnya dijadikan sebagai satu-satunya faktor dalam menentukan waktu yang sesuai untuk mendaftarkan anak ke sekolah. Beliau menyatakan bahawa tahap kematangan kanak-kanak perlu dipertimbangkan selain daripada tarikh lahir kanak-kanak tersebut.

 

Sebagai ibu bapa, jangan berasa resah sekiranya anak anda akan menjadi kanak-kanak yang terkebelakang di dalam kelas disebabkan oleh tarikh lahirnya yang menjadikannya murid paling muda di dalam kelas. Asuhan yang teratur dan disiplin yang baik pasti dapat membuat perubahan dalam tabiat harian anak anda, dan ini pasti turut memberi kesan terhadap kelakuan dan prestasinya di sekolah.

 


Ikuti topik yang paling relevan dan bertukar cerita. Sertai komuniti Keibubapaan hari ini!

Ikuti topik yang paling relevan dan bertukar cerita. Sertai komuniti Keibubapaan hari ini!


Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Sumber Rujukan

https://www.webmd.com/add-adhd/news/20190923/youngest-in-class-diagnosed-more-often-with-adhd#1

Gambar penulisbadge
Ditulis oleh Muhammad Wa'iz Disemak pada 02/07/2020
Disemak secara perubatan oleh Dr. Gabriel Tang Pei Yung