home

Bagaimana kami boleh memperbaikinya?

close
chevron
Artikel ini mengandungi maklumat yang salah dan tidak tepat.
chevron

Sila beritahu kami apa yang salah.

wanring-icon
Anda tidak wajib mengisi maklumat ini. Sila klik Hantar Pendapat Saya di bawah untuk terus membaca.
chevron
Artikel ini tidak menyediakan info selengkapnya
chevron

Sila beritahu kami apa yang salah.

wanring-icon
Anda tidak wajib mengisi maklumat ini. Sila klik Hantar Pendapat Saya di bawah untuk terus membaca.
chevron
Hmm... Saya ada soalan!
chevron

Kami tidak boleh menawarkan khidmat nasihat kesihatan peribadi, tapi kami mengalu-alukan pendapat anda! Sila isi kotak di bawah.

wanring-icon
Jika anda mengalami kecemasan, sila hubungi pihak kecemasan atau lawati bilik kecemasan terdekat dengan kadar segera.

Bagaimanakah Autisme Didiagnosis?

Bagaimanakah Autisme Didiagnosis?

Autisme semakin menjadi lebih biasa dalam kalangan kanak-kanak di seluruh dunia. Sebaik sahaja kanak-kanak didiagnosis dengan autisme, mereka harus menjalani hidup dengannya. Walau bagaimanapun, rawatan awal dapat membantu menjadi lebih baik. Untuk pengurusan yang berjaya, autisme harus didiagnosis secepat mungkin. Dan jika anda tertanya-tanya bagaimana ia disahkan, baca artikel tersebut.

Diagnosis autisme untuk kanak-kanak

Mendiagnosis autisme boleh menjadi sukar. Walau bagaimanapun, melakukan diagnosis awal dapat membantu ibu bapa memahami keperluan anak mereka dan memberikan sokongan dan penjagaan yang tepat.

Bercakap dengan doktor

Sekiranya anda mempunyai anak autisme, bercakap dengan doktor terlebih dahulu. Anda perlu membuat temujanji dengan doktor yang berpengalaman dalam bekerja dengan kanak-kanak autistik. Bawa buku harian tingkah laku anak anda semasa temujanji. Jangan lupa perhatikan tingkah laku yang membuat anda berfikir bahawa anak anda autistik.

Saringan

Sekiranya anak anda belum bersekolah, doktor mungkin menjalankan ‘M-chat’ (senarai semak yang diubahsuai untuk autisme pada kanak-kanak). Doktor akan melihat tingkah laku dan perkembangan anak anda, tanyakan kepadanya soalan, atau bercakap dan bermain dengannya untuk melihat bagaimana anak anda bercakap, berkelakuan, bergerak, bertindak balas, dan belajar.

Anak anda (dan kanak-kanak lain yang tidak disyaki autistik) hendaklah disaring pada 9 bulan, 18 bulan, 24 bulan, 30 bulan. Kadang-kadang, mereka mungkin memerlukan lebih banyak ujian saringan jika doktor mengesyorkannya.

Sekiranya doktor menyedari sebarang tanda masalah dengan anak anda, penilaian akan dilakukan.

Penilaian

Pakar (ahli pediatrik perkembangan, ahli saraf kanak-kanak, ahli psikologi kanak-kanak atau psikiatri) akan menanyakan beberapa soalan mengenai kesihatan, tingkah laku dan kesihatan anak anda. Doktor juga akan menyemak pendengaran dan penglihatan anak anda. Ujian neurologi, ujian genetik dan ujian perubatan lain boleh disyorkan. Dalam sesetengah kes, anda dan anak anda boleh diminta menghadiri beberapa siri temujanji dan temuduga perkembangan, tingkah laku, kemahiran dan aktiviti anak anda dapat dipantau.

Diagnosis autisme untuk orang dewasa

Pernahkah anda tertanya-tanya jika anda autistik? Terdapat beberapa ujian autisme dalam talian tetapi tiada satu pun daripadanya mampu memberi anda hasil yang tepat. Anda perlu berjumpa doktor untuk memahami dengan teliti.

Mendapatkan diagnosis autisme boleh membantu anda memahami mengapa anda mengalami kesukaran, apa yang anda boleh lakukan untuk mereka, dan bagaimana anda boleh mendapat sokongan dan penjagaan yang betul.

Bercakap kepada doktor

Jika anda atau keluarga atau rakan anda berfikir bahawa anda adalah autistik, dapatkan doktor dipercayai yang berpengalaman dalam bekerja dengan orang autistik. Anda akan mempunyai temuduga pendek dengan doktor anda. Jelaskan kepadanya mengapa anda atau orang lain fikir anda boleh menjadi autistik. Sebagai contoh, anda mungkin menghadapi masalah untuk menyatakan perasaan dan pemikiran anda, berkomunikasi dengan orang lain, menggunakan imaginasi anda.

Penilaian

Semasa penilaian anda, profesional penjaga kesihatan (ahli terapi pertuturan dan bahasa, doktor, ahli terapi pekerjaan) akan berusaha untuk melihat bagaimana anda berkelakuan dalam situasi sosial, mengetahui tentang zaman kanak-kanak dan sejarah perubatan, serta kehidupan dan pekerjaan anda. Selepas penilaian, jika anda didiagnosis dengan autisme, profesional penjagaan kesihatan boleh menasihati anda untuk menghadiri temujanji lebih lanjut untuk persediaan langkah seterusnya.

Diagnosis awal dapat membantu kanak-kanak autistik mendapatkan rawatan yang tepat pada waktu yang tepat. Dengan penjagaan yang betul, kanak-kanak dapat mempelajari kemahiran baru dan meningkatkan keupayaannya berfungsi untuk menangani masalah mereka.

Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Sumber Rujukan

Tests and diagnosis. http://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/autism-spectrum-disorder/basics/tests-diagnosis/con-20021148. Accessed June 24, 2017.

Autism spectrum disorder (ASD) – Screening and diagnosis. https://www.cdc.gov/ncbddd/autism/screening.html. Accessed June 24, 2017.

Autism spectrum disorder – Diagnosis. http://www.nhs.uk/Conditions/Autistic-spectrum-disorder/Pages/Diagnosis.aspx. Accessed June 24, 2017.

Autism diagnosis for adults. http://www.nhs.uk/Livewell/Autism/Pages/Diagnosisinadults.aspx. Accessed June 24, 2017.

Diagnosis for children. http://www.autism.org.uk/about/diagnosis/children.aspx. Accessed June 24, 2017.

Autism diagnosis for adults. http://www.autism.org.uk/about/diagnosis/adults.aspx. Accessed June 24, 2017.

Gambar penulisbadge
Ditulis oleh Farah Aziz Disemak pada 13/09/2019
Disemak secara perubatan oleh Panel Perubatan Hello Doktor
x