backup og meta
Info Kesihatan
Alat Kesihatan
Tanya Doktor
Simpan
Senarai kandungan

Penjagaan Bayi Bulan Ke-35

Disemak secara perubatan oleh Panel Perubatan Hello Doktor


Ditulis oleh Farah Aziz · Disemak pada 28/11/2019

Perkembangan & Pelakuan

Apa yang patut anak saya lakukan semasa tempoh ini?

Cuba tidak mengambilnya secara peribadi jika anak prasekolah anda telah mula memilih ibu bapa sahabatnya daripada anda.  Dia boleh memutuskan satu hari yang hanya bapa boleh membaca cerita sebelum tidur, bukan ibu. Kebiasaannya kadang-kadang sebab: Jika ibu telah menghantar ke pengasuh setiap hari; terdapat kekecohan ketika ayah melakukannya. Lebih jelas lagi, ibu bapa yang dalam perjalanan mungkin dijauhi. Ia adalah cara anak anda berkata, “Saya sangat rindukan anda dan tidak menyukainya. Saya takut awak akan melakukannya semula. “

“Bagi kanak-kanak prasekolah, garis antara fantasi dan realiti adalah kabur, yang mungkin menjelaskan kecenderungan mereka untuk berbohong. Niat anak anda bukan untuk menipu anda.

Apa yang patut anak saya bersedia lakukan?

Jika anda berasa bosan semasa parti teh anak anda, blok bangunan, atau dia cuba untuk bermain permainan papan, jangan berasa susah menggalakkan anak anda untuk bermain sahaja kadang-kadang; ia membina kebebasannya. Juga mencari alternatif yang boleh anda lakukan bersama-sama tanpa kehilangan kewarasan anda, seperti memasak atau berkebun, bermain di luar, atau membawa  berjalan-jalan. Atau biarkan anak anda meniru aktiviti anda semasa anda bekerja, sebagai contoh, di “meja’ sendiri atau dapur bermain.

Sebaliknya, dia mahu mengatakan apa yang akan membuat anda bahagia – walaupun ia tidak benar. Menjadikannya kurang takut untu bercakap benar dan anda akan membantu dia mengelakkan pembohongan. Sebagai contoh, jika dia menafikan lukisan di dinding, dengan tenang membantunya membersihkan dan menunjukkan bahawa krayon adalah untuk mewarna buku dan kertas. Lebih-lebih lagi, kelucuan boleh menjadi jawapan lain yang berguna. Pergi bersama kisah yang tinggi dan menyimpulnya sendiri, dan anak anda mungkin akan menangkap cerita yang tidak masuk akal itu.

Kebanyakan kanak-kanak menguasai roda tiga antara  peringkat umur dua dan tiga tahun. Ia memerlukan kuasa otot dan koordinasi untuk menguruskannya. Bermula dengan model rendah tersangkut yang diperbuat daripada plastik boleh membantu anak anda merasa selamat dan memahami bergerak kakinya. Kemudian anda boleh bergerak ke pemogokan yang lebih tinggi jika anda suka. Anak anda tidak akan mempunyai keseimbangan dan koordinasi yang diperlukan untuk roda dua (sesetengah kanak-kanak boleh mengendalikan roda latihan sebelum itu, tetapi biasanya pada usia empat).

Temu Janji Doktor

Apa yang patut berlaku kepada anak saya semasa menemui doktor?

Ia adalah sukar untuk menghalang bakteria dari anak anda jika dia bermain di sekitar dan mempunyai rasa ingin tahu. Anak anda mungkin akan sakit perut, batuk, ruam, muntah-muntah dan juga demam dengan mudah. Anda mungkin biasa kepada simptom ini, tetapi hanya doktor boleh menentukan apa penyakit sebenar simptom ini.

Apa yang harus saya maklumkan kepada doktor?

Anda harus memastikan anak anda telah mendapat semua dos yang disyorkan vaksin.

Adakah musim selesema lagi? Selalunya musim selesema boleh bermula dari Oktober hingga Mei. Ia mungkin berbeza-beza bergantung kepada iklim. Doktor anda mungkin mencadangkan anak anda untuk mendapatkan vaksin selesema. Berikut adalah beberapa perkara yang perlu anda tahu:

 • Flu boleh menjadi lebih serius daripada selesema biasa.
 • Vaksin selesema biasanya diberikan kepada kanak-kanak 2 tahun atau lebih tua tetapi terdapat beberapa jenis vaksin selesema yang boleh diberikan hingga 6 bulan dan ke atas. Sila berbincang dengan doktor anda untuk maklumat lanjut.
 • Pusat Kawalan Penyakit (CDC) mengesyorkan kanak-kanak untuk mendapatkan vaksin selesema setiap tahun, bermula dari 6 bulan.
 • Ia juga disyorkan untuk penjaga dan diri anda untuk mendapatkan vaksin.
 • Selepas mendapat vaksin, ia mungkin perkara biasa untuk demam sedikit. Jika simptom menjadi lebih teruk, sila maklumkan kepada doktor anda segera.

Apa Yang Dijangkakan

Apa yang saya bimbangkan?

Kerana anak anda melakukan lebih banyak peralihan dari satu fasa tidur yang lain, dia akan bangun lebih kerap. Itulah sebabnya begitu penting dia belajar bagaimana untuk menenangkan dirinya untuk tidur. Anda boleh mencuba beberapa teknik-teknik baru untuk membantunya mendapat tidur malam yang baik, termasuk:

 • Pindahkannya ke katil yang besar dan memuji apabila dia kekal di dalamnya;
 • Menjangkakan semua permintaan dan termasuk mereka dalam rutin tidur anda;
 • Memberinya ciumam selamat malam tambahan.
 • Penafian

  Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.  Disemak secara perubatan oleh

  Panel Perubatan Hello Doktor


  Ditulis oleh Farah Aziz · Disemak pada 28/11/2019

  ad iconIklan

  Adakah artikel ini bermanfaat?

  ad iconIklan
  ad iconIklan