backup og meta
Info Kesihatan
Alat Kesihatan
Tanya Doktor
Simpan
Senarai kandungan

Penjagaan Bayi Bulan Ke-34

Disemak secara perubatan oleh Panel Perubatan Hello Doktor


Ditulis oleh Farah Aziz · Disemak pada 16/04/2018

Perkembangan & Pelakuan

Apa yang patut anak saya lakukan semasa tempoh ini?

Bersama-sama dengan kemahiran bahasa yang lebih baik, anak anda boleh buat personaliti baru yang menjengkelkan: suka mengarah (bossiness). “Letakkan kot saya.’ “Datang sini, Mama!’ “Duduk sana, Daddy.’ Anak anda melihat dirinya sebagai pusat sejagat, jadi dia mendapati itu hanya semulajadi untuk percaya bahawa setiap orang berlegar di sekelilingnya.

Bukan sahaja anda berkata dan melakukan perkara-perkara lucu setiap hari, tetapi dia juga bertindak balas dengan cara yang lucu. Cara humor yang disukainya bukanlah jenaka atau ironi, tetapi lebih banyak lagi di sepanjang kehambaran , bunyi aneh, dan wajah lucu.

Apa yang patut anak saya bersedia lakukan?

Walaupun anda tidak boleh berbahas dengan perkembangan persepsinya, anda boleh melatih mereka menjadi lebih baik mengenainya. Galakkan penggunaan “tolong” dan “suara yang baik” apabila mahukan sesuatu.

Jika anda rasa anda dalam ketegangan, mulalah bercakap dengan suara bayi atau mengingatkan setiap perkataan yang lain. Menggunakan suara bukan-bukan apabila anda membaca atau menceritakan kisah membuatkan masa membaca buku lebih seronok.

Jika anda tidak melatih anak anda bagaimana untuk menggunakan tandas atau gagal pada masa lalu, ini adalah masa yang baik untuk memperkenalkan semula tandas. Anak kecil anda menjadi lebih bebas dan akan mahu pergi ke tandas seorang diri. Kadang-kadang ia menakutkan dan dia tidak tahu bila untuk pergi. Anda perlu tahu bagaimana untuk melatihnya.

Pertama terangkan kepadanya apa kegunaan tandas sementara dia duduk di atas tandas dengan penutup dijatuhkan. Ini kurang menakutkannya.

Anda perlu membawa anak ke tandas setiap 2-3 jam. Ini mengingatkan anak anda dan mengelakkan kemalangan. Anda perlu jadikannya sebahagian daripada rutin. Sebagai contoh, setiap pagi, sebelum waktu tidur sekejap dan tidur malam ingatkan anak anda ke bilik mandi. Selepas menggunakan bilik mandi, anda boleh membantu anak anda mengepam tandas kemudian basuh tangannya.

Temu Janji Doktor

Apa yang patut berlaku kepada anak saya semasa menemui doktor?

Walaupun kebimbangan berusia 2 tahun anda mungkin kelihatan melampau, kemungkinan besar ia adalah normal. Bincang dengan pakar kanak-kanak anda, walau bagaimanapun, jika kebimbangan anak anda mengganggu aktiviti keluarga, menjadi alasan untuk tinggal di rumah daripada jagaan harian atau prasekolah, mengganggu tidur, atau menyebabkan tingkah laku kompulsif. Jika perlu, doktor boleh merujuk anda kepada kaunselor keluarga atau pakar psikiatri kanak-kanak.

Apa Yang Dijangkakan

Apa yang saya bimbangkan?

Kanak-kanak autistik umumnya tiada hubungan dengan baik dengan orang lain. Mereka sering tidak berminat dengan hubungan fizikal dengan ibu bapa mereka dan kelihatannya melihat orang bukannya mereka. Jika anda mendapati bahawa anak anda kehilangan kebolehan, bahasa, atau kemahiran lain yang diperolehnya; jika dia menjadi semakin menyepi/menyendiri; atau jika dia secara konsisten tertangguh dalam mencapai pencapaian perkembangan umum, lakukan pemeriksaan dengan doktornya.

Penafian

Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Disemak secara perubatan oleh

Panel Perubatan Hello Doktor


Ditulis oleh Farah Aziz · Disemak pada 16/04/2018

advertisement iconIklan

Adakah artikel ini bermanfaat?

advertisement iconIklan
advertisement iconIklan