home

Bagaimana kami boleh memperbaikinya?

close
chevron
Artikel ini mengandungi maklumat yang salah dan tidak tepat.
chevron

Sila beritahu kami apa yang salah.

wanring-icon
Anda tidak wajib mengisi maklumat ini. Sila klik Hantar Pendapat Saya di bawah untuk terus membaca.
chevron
Artikel ini tidak menyediakan info selengkapnya
chevron

Sila beritahu kami apa yang salah.

wanring-icon
Anda tidak wajib mengisi maklumat ini. Sila klik Hantar Pendapat Saya di bawah untuk terus membaca.
chevron
Hmm... Saya ada soalan!
chevron

Kami tidak boleh menawarkan khidmat nasihat kesihatan peribadi, tapi kami mengalu-alukan pendapat anda! Sila isi kotak di bawah.

wanring-icon
Jika anda mengalami kecemasan, sila hubungi pihak kecemasan atau lawati bilik kecemasan terdekat dengan kadar segera.

Penjagaan Bayi Bulan Ke-34

Perkembangan & Pelakuan|Temu Janji Doktor|Apa Yang Dijangkakan

Perkembangan & Pelakuan

Apa yang patut anak saya lakukan semasa tempoh ini?

Bersama-sama dengan kemahiran bahasa yang lebih baik, anak anda boleh buat personaliti baru yang menjengkelkan: suka mengarah (bossiness). “Letakkan kot saya.” “Datang sini, Mama!” “Duduk sana, Daddy.” Anak anda melihat dirinya sebagai pusat sejagat, jadi dia mendapati itu hanya semulajadi untuk percaya bahawa setiap orang berlegar di sekelilingnya.

Bukan sahaja anda berkata dan melakukan perkara-perkara lucu setiap hari, tetapi dia juga bertindak balas dengan cara yang lucu. Cara humor yang disukainya bukanlah jenaka atau ironi, tetapi lebih banyak lagi di sepanjang kehambaran , bunyi aneh, dan wajah lucu.

Apa yang patut anak saya bersedia lakukan?

Walaupun anda tidak boleh berbahas dengan perkembangan persepsinya, anda boleh melatih mereka menjadi lebih baik mengenainya. Galakkan penggunaan “tolong” dan “suara yang baik” apabila mahukan sesuatu.

Jika anda rasa anda dalam ketegangan, mulalah bercakap dengan suara bayi atau mengingatkan setiap perkataan yang lain. Menggunakan suara bukan-bukan apabila anda membaca atau menceritakan kisah membuatkan masa membaca buku lebih seronok.

Jika anda tidak melatih anak anda bagaimana untuk menggunakan tandas atau gagal pada masa lalu, ini adalah masa yang baik untuk memperkenalkan semula tandas. Anak kecil anda menjadi lebih bebas dan akan mahu pergi ke tandas seorang diri. Kadang-kadang ia menakutkan dan dia tidak tahu bila untuk pergi. Anda perlu tahu bagaimana untuk melatihnya.

Pertama terangkan kepadanya apa kegunaan tandas sementara dia duduk di atas tandas dengan penutup dijatuhkan. Ini kurang menakutkannya.

Anda perlu membawa anak ke tandas setiap 2-3 jam. Ini mengingatkan anak anda dan mengelakkan kemalangan. Anda perlu jadikannya sebahagian daripada rutin. Sebagai contoh, setiap pagi, sebelum waktu tidur sekejap dan tidur malam ingatkan anak anda ke bilik mandi. Selepas menggunakan bilik mandi, anda boleh membantu anak anda mengepam tandas kemudian basuh tangannya.

Temu Janji Doktor

Apa yang patut berlaku kepada anak saya semasa menemui doktor?

Walaupun kebimbangan berusia 2 tahun anda mungkin kelihatan melampau, kemungkinan besar ia adalah normal. Bincang dengan pakar kanak-kanak anda, walau bagaimanapun, jika kebimbangan anak anda mengganggu aktiviti keluarga, menjadi alasan untuk tinggal di rumah daripada jagaan harian atau prasekolah, mengganggu tidur, atau menyebabkan tingkah laku kompulsif. Jika perlu, doktor boleh merujuk anda kepada kaunselor keluarga atau pakar psikiatri kanak-kanak.

Apa Yang Dijangkakan

Apa yang saya bimbangkan?

Kanak-kanak autistik umumnya tiada hubungan dengan baik dengan orang lain. Mereka sering tidak berminat dengan hubungan fizikal dengan ibu bapa mereka dan kelihatannya melihat orang bukannya mereka. Jika anda mendapati bahawa anak anda kehilangan kebolehan, bahasa, atau kemahiran lain yang diperolehnya; jika dia menjadi semakin menyepi/menyendiri; atau jika dia secara konsisten tertangguh dalam mencapai pencapaian perkembangan umum, lakukan pemeriksaan dengan doktornya.

Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Sumber Rujukan

BabyCenter Medical Advisory Board. Your anxious child. http://www.babycenter.com/0_your-anxious-child_64004.bc?showAll=true. Accessed June 3, 2015.
BabyCenter Medical Advisory Board. Head banging: Why it happens and what to do about it. http://www.babycenter.com/0_head-banging-why-it-happens-and-what-to-do-about-it_63575.bc?page=2#articlesection2. Accessed June 3, 2015.
Your 34-month-old: Tracking growth. http://www.babycenter.com/6_your-34-month-old-tracking-growth_10329824.bc. Accessed June 3, 2015.
Your 34-month-old: Potty mouth. http://www.babycenter.com/6_your-34-month-old-potty-mouth_10329748.bc. Accessed June 3, 2015.
34-Month-Old Child. http://www.whattoexpect.com/toddler/34-month-old.aspx. Accessed June 3, 2015.

Gambar penulisbadge
Ditulis oleh Farah Aziz Disemak pada 16/04/2018
Disemak secara perubatan oleh Panel Perubatan Hello Doktor
x