backup og meta
Info Kesihatan
Alat Kesihatan
Tanya Doktor
Simpan
Senarai kandungan

Penjagaan Bayi Bulan Ke-33

Disemak secara perubatan oleh Panel Perubatan Hello Doktor


Ditulis oleh Farah Aziz · Disemak pada 29/11/2019

Perkembangan & Pelakuan

Apa yang patut anak saya lakukan semasa tempoh ini?

Imaginasi sering memberikan kelahiran sementara terhadap raksasa, naga, hantu, dan makhluk misteri lain yang gelap supaya takut gelap adalah perkara biasa.

Keupayaan untuk mula mengira adalah dengan mengira langkah-langkahnya. Pertama, kanak-kanak dapat mengenal pasti apabila terdapat satu dan lebih daripada satu (walaupun tidak sama ada dua atau enam). Pada usia 2, kanak-kanak boleh bergantung kepada dua, dan dengan 3, dia boleh bergantung kepada tiga, tetapi jika dia boleh melakukannya sepanjang berjalan sehingga 10, dia mungkin belum benar-benar memahami lagi, dan boleh mengenal pasti, kuantiti adalah penamaan.

Apa yang patut anak saya bersedia lakukan?

Untuk membantu menenangkan anak anda:

  • Ambil ketakutan dengan serius. Jangan sekali-kali memperkecilkan atau membuat keseronokan fantasi anak anda.
  • Abaikan logik. Penjelasan pesakit bahawa tidak ada cara rakasa dapat hidup di dalam almari tetapi hanya pada waktu malam tidak akan dibasuh. Lihat bilik dari pandangan anak anda. Mungkin ada bayangan aneh yang benar-benar kelihatan seperti web labah-labah.
  • Cuba beberapa cahaya. Cahaya meyakinkan daripada lampu malam atau cahaya di lorong telah menewaskan banyak binatang yang menakutkan.
  • berikan lebih kasih sayang. Ketakutan sering menggambarkan beberapa kebimbangan lain dalam kehidupan anak anda; dia hanya mungkin mahu beberapa pelukan dan dakapan. Rutin tidur yang selamat dan selamat sebelum anak anda tersentuh juga penting.

Cara terbaik untuk menetapkan anak anda untuk kemahiran matematik kemudian bukan untuk melatihnya dalam menghitung dan menambah tetapi untuk menenun rujukan berangka ke zamannya. Membaca banyak buku membantu membangunkan pra-bacaan, pemahaman bahawa simbol tertentu di halaman berdiri untuk sesuatu yang lain. Kira langkah apabila anda berjalan atau blok semasa bermain. Menyediakan teka-teki yang kepingannya dalam bentuk yang berbeza (bulatan, segi empat, segitiga); mengenal pasti bentuk-bentuk ini adalah satu lagi jenis pra-bacaan.

Temu Janji Doktor

Apa yang patut berlaku kepada anak saya semasa menemui doktor?

Tilam basah pada waktu malam secara tiba0tiba boleh mengganggu waktu tidur yang sempurna anda. Ia tidak jelas kenapa kanak-kanak tidak boleh menghadapi sepanjang malam tanpa membuang air kecil, walaupun ia sudah biasa, terutama dalam kalangan lelaki dan selalu dilatih membuang di tandas. Teori termasuk tidur ultra-deep, pundi kencing kecil, dan perkembangan sistem saraf pusat yang lambat. Pembasahan katil mungkin genetik. Jumpa  doktor anak anda untuk nasihat.

Apa yang harus saya maklumkan kepada doktor?

Jika anda merasakan anak anda tidak mengikut jadual dengan percakapan atau tiba-tiba berhenti berkembang atau berundur, beritahu doktor anda. Skrin audiologi dan penilaian oleh ahli patologi bahasa percakapan dapat menentukan sesuatu seperti kehilangan pendengaran dan merancang pelan intervensi awal untuk membantu.

Apa Yang Dijangkakan

Apa yang saya bimbangkan?

Kadang-kadang kanak-kanak mengalami demam ringan. Ia mungkin gigi bayi terakhir anak anda, empat “geraham kedua,’ biasanya muncul antara 20 dan 33 bulan. Geraham cenderung untuk menjadi sangat menyakitkan kerana ia besar. Ia juga boleh menyebabkan daripada tidur yang lena untuk bangun menangis pada waktu malam.

Penafian

Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Disemak secara perubatan oleh

Panel Perubatan Hello Doktor


Ditulis oleh Farah Aziz · Disemak pada 29/11/2019

ad iconIklan

Adakah artikel ini bermanfaat?

ad iconIklan
ad iconIklan