backup og meta
Info Kesihatan
Alat Kesihatan
Tanya Doktor
Simpan
Senarai kandungan

Penjagaan Bayi Bulan Ke-32

Disemak secara perubatan oleh Panel Perubatan Hello Doktor


Ditulis oleh Farah Aziz · Disemak pada 28/11/2019

Perkembangan & Pelakuan

Apa yang patut anak saya lakukan semasa tempoh ini?

Berpura-bura bermain semakin meningkat apabila tahun ketiga anak anda berjalan. Patung haiwan bukan lagi objek untuk dimeluk tapi seorang “sebenar’ dengan nama, keluarga, dan keperluan untuk diberi makan, dimandikan, dan menyertai anak anda di parti teh. Tuala di belakangnya boleh mengubahnya menjadi seorang superhero, yang mana permainannya kini boleh melibatkan perjalanan atau plot. Anda juga mungkin mendengar anak anda menceritakan pengalamannya semasa dia bermain.

Apa yang patut anak saya bersedia lakukan?

Satu cara yang baik untuk meningkatkan perkembangan bahasa anak anda adalah dengan puisi. Aliterasi, bermain kata, dan sajak menyesuaikan pemahaman anak anda mengenai perbezaan halus antara kata-kata dan membina perbendaharaan kata. Ia membantu meningkatkan memori auditori, satu kemahiran pra-membaca penting, dan membangunkan irama, juga. Perkataan yang digambarkan dalam puisi biasa menjadi menarik dan biasa. Tidak kurang, bacaan dan nyanyian puisi membolehkan anak anda tahu bahawa kata-kata boleh menjadi lucu dan menyeronokkan.

Alatan ini membantu permainan pembinaan imaginasi, tetapi  seorang kanak-kanak berusia 2 tahun masih cukup sembarangan mengenai apa yang mereka ada. Kayu adalah sihir magik, daun sebagai pinggan, dan blok boleh menjadi beberapa perkara. Ia suatu yang menyeronokkan melihat kreativiti dalam tindakannya. Anda juga perlu menyediakan beberapa mainan yang berpura-pura makan, seperti kostum pakaian mudah (kasut lama anda, tudung, skirt balet) atau peralatan anda versi saiz kanak-kanak, seperti bermain telefon atau penyapu kecil. Meniru kerja-kerja rumah adalah aktiviti kegemaran di pada masa ini.

Cerita dongeng mengajar konsep penting untuk kanak-kanak, tetapi anda mungkin tidak pernah melihat bagaimana ia boleh menakutkan mereka boleh menjadi sehingga anda mula membacanya atau memberitahu mereka. Banyak cerita dongeng benar-benar mengajar kanak-kanak untuk menghadapi kebimbangan. Dan dalam kesukaran yang lebih baik dan jahat, orang baik selalu menang. Jika anda benar-benar tidak selesa, tentu saja, anak anda tidak akan tahu apa-apa perbezaan jika anda menukar beberapa perkataan di sana sini.

Temu Janji Doktor

Apa yang patut berlaku kepada anak saya semasa menemui doktor?

Apabila bayi anda mempunyai reaksi alahan kepada makanan, anda hendaklah bersedia sekiranya ia berlaku lagi. Walaupun reaksi pertamanya adalah ringan, seterusnya mungkin teruk. Doktor bayi anda boleh sediakan pelan tindakan, termasuk arahan mengenai cara untuk menguruskan reaksi alergi.

Doktor mungkin mengesyorkan anda membawa  adrenalina auto-penyuntik, yang mana dia boleh menetapkan dan menunjukkan kepada anda bagaimana untuk digunakan dalam kes suatu tindak balas. Alat-alat ini secara automatik mentadbir dos adrenalina yang betul untuk menghentikan reaksi alergi.

Apa yang harus saya maklumkan kepada doktor?

Jika anak anda tidak menghiraukan anda lebih daripada mendengar, menarik diri tanpa melihat ke dalam mata anda, anda perlu berbincang dengan doktor anak. Ia bergantung kepada keadaan untuk memberi anak anda pemeriksaan pendengaran atau pemeriksaan perkembangan.

Apa Yang Dijangkakan

Apa yang saya bimbangkan?

Tidur sekejap petang masih membantu kanak-kanak prasekolah caj semula dan menyenangkan waktu tidur. Jadi jangan terburu-buru menghalang tidur sekejap. Jika kanak-kanak prasekolah anda melangkau tidur sekejap dan ia aneh oleh atau sebelum waktu tidur , itu ialah satu tanda dia masih memerlukan tidur siang hari. Sekiranya anak prasekolah anda melangkau tidur dan ragu oleh atau sebelum tidur, itulah tanda dia masih memerlukan tidur siang.

Ia mungkin menjadi alahan kepada mana-mana makanan, tetapi lapan kumpulan makanan bertanggungjawab bagi 90 peratus daripada alahan makanan: telur, susu, kacang tanah, gandum, kacang soya, dan kacang pokok seperti walnut, kacang Brazil, dan cashews, ikan seperti tuna, salmon, dan ikan kod, dan kerang-kerangan seperti udang, udang dan ketam.

Penafian

Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.Disemak secara perubatan oleh

Panel Perubatan Hello Doktor


Ditulis oleh Farah Aziz · Disemak pada 28/11/2019

ad iconIklan

Adakah artikel ini bermanfaat?

ad iconIklan
ad iconIklan