backup og meta
Info Kesihatan
Alat Kesihatan
Tanya Doktor
Simpan
Senarai kandungan

Penjagaan Bayi Bulan Ke-22

Disemak secara perubatan oleh Panel Perubatan Hello Doktor


Ditulis oleh Farah Aziz · Disemak pada 28/11/2019

Perkembangan & Pelakuan

Apa yang patut anak saya lakukan semasa tempoh ini?

Anak anda kini berumur 22 bulan. Dia mungkin lebih suka memberontak dan mempunyai banyak pandangan sendiri. Jika anda mengganggu pemikirannya atau mengahalang apa yang dia inginkan, anda akan melihat perubahan pada emosinya serta merta. Anak anda sangat beremosi pada umur ini. Dia akan menunjukkan kepada anda apabila dia sedang kecewa dan menunjukkan kegembiraannya apabila berjaya mendapatkan apa yang diinginkan. Ini adalah proses ke arah berdikari.

Mengalih perhatian adalah kuncinya. Memandangan perhatian kanak-kanak berumur 22 bulan hanya berkekekalan selama 10 minit atau kurang, mengalihkan perhatiannya boleh membuatkan dia lupa terhadap ideanya yang susah dikawal. Kadangkala, mengalihkan anak anda ke tempat lain – terutamanya di luar rumah –  adalah membantu. Anak anda mungkin berhenti dari apa yang sedang dia lakukan untuk mendapatkan perhatian anda.

Apa yang patut anak saya bersedia lakukan?

Pujian boleh membantu anak anda menangani kekecewaan. Sebagai contoh, jika dia sedang mengahadapi kesusahan dan sedang menangis, anda boleh katakan, “Saya tahu susah nak pakai kasut tu tapi awak dah cuba.” atau “Awak nampak sedih. Ada yang boleh saya tolong?” Campurkan aktiviti yang mencabar dengan aktiviti yang meningkatkan rasa bangga dalam dirinya seperti menyusun bongkah bata atau menyiram pokok. Cuba untuk tidak tergesa-gesa membantunya jika dia nampak agak kecewa. Ia boleh mengurangkan keyakinan dan sifat berdikarinya. Cabaran anda adalah untuk seimbangkan antara keinginan semula jadi anda untuk membantu dan melindungi anak anda dan keperluannya untuk belajar perkara baru.

Cara anak anda ingin mengambil perhatian anda mungkin tidak efektif. Cuba untuk sentiasa bersamanya dengan mengehadkan aktiviti tersebut melainkan dia sedang tidur atau asyik bermain. Semasa anda sedang sibuk, anda harus kekalkan hubungan dengan menyikat rambutnya dan melihat serta berikan senyuman kepadanya. Berkata “tunggu sekejap” adalah kurang efektif kerana anak anda yang berumur 22 bulan tidak tahu berapa lama “sekejap” itu. Lakukan pemeriksaan ringkas untuk memastikan dia tidak memerlukan apa-apa selain perhatian – contohnya tukar lampin.

Jika anda ingin anak anda mencuba makanan baru, berikan dalam jumlah yang sedikit supaya kurang menakutkan. Cuba hidangkan makanan yang tidak diingininya dengan cara yang berbeza. Jangan sekali-kali memaksa anak anda rasa atau makan sesuatu makanan. Malah, tidak semua orang sukakan semua jenis makanan.

Temu Janji Doktor

Apa yang harus maklumkan kepada doktor?

Apa yang anda perlu tahu adalah anak anda mungkin mempunyai alahan terhadap haiwan peliharaan. Jika anda mempunyai haiwan di rumah sepeti kucing atau anjing, anda harus memerhatikan tanda-tanda dan simptom-simptom berikut:

  • Bersin;
  • Mata gatal dan berair;
  • Hidung berair;

Jika anak anda mengalami mana-mana simptom ini, anda harus memaklumkan kepada doktor. Doktor mungkin akan menawarkan suntikan alahan yang mensasarkan alergen spesifik jika anak anda masih mempunyai simptom walaupun selepas mengalihkan haiwan peliharaan tersebut dan telah cuba ubat-ubatan.

Apa Yang Dijangkakan

Apa yang saya bimbangkan?

Anda mungkin risau tentang pertumbuhan gigi anak anda. Beberapa tanda dan simptom mungkin berkait dengan pertumbuhan gigi seperti: mudah marah, cirit-birit dan demam ringan. Jika anak anda tiada masalah dalam pertumbuhan gigi, ini adalah simptom yang mungkin dialaminya:

  • Air liur meleleh (boleh menyebabkan ruam muka);
  • Gusi bengkak dan sensitif;
  • Mudah marah;
  • Tabiat menggigit;
  • Menolak makanan;
  • Masalah tidur.

Penafian

Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Disemak secara perubatan oleh

Panel Perubatan Hello Doktor


Ditulis oleh Farah Aziz · Disemak pada 28/11/2019

advertisement iconIklan

Adakah artikel ini bermanfaat?

advertisement iconIklan
advertisement iconIklan