backup og meta
Info Kesihatan
Alat Kesihatan
Tanya Doktor
Simpan

Tip Galakkan Anak Makan Sayur

Disemak secara perubatan oleh Dr. Muhamad Firdaus Rahim · Dokter Umum · Hello Health Group


Ditulis oleh Farah Aziz · Disemak pada 20/06/2022

Tip Galakkan Anak Makan Sayur

Sejujurnya, kanak-kanak tidak sukakan sayur-sayuran. Menggalakkan kanak-kanak untuk makan sayur-sayuran kadang-kadang boleh menjadi satu cabaran. Tetapi sayuran adalah sebahagian daripada diet sihat, jadi ia penting untuk membantu anak anda menikmatinya. Berikut adalah beberapa idea untuk memulakannya. Jika anak anda menolak sayur-sayuran, berikut adalah beberapa perkara yang anda boleh cuba lakukan.

Buat jadual

Kanak-kanak perlu makan setiap tiga hingga empat jam iaitu melibatkan tiga kali makan, dua kali makanan ringan, dan banyakkan cecair. Sekiranya anda merancang untuk ini, diet anak anda akan lebih seimbang dan mereka akan menjadi kurang meragam, kerana mereka tidak akan terkena kelaparan.

Rancang makan malam

Jika memikirkan menu mingguan terlalu menakutkan, mulakan dengan dua atau tiga hari pada suatu masa. Makan malam yang baik tidak perlu mewah, tetapi harus seimbang, Roti gandum, nasi, atau pasta, buah atau sayuran dan sumber protein seperti daging tanpa lemak, keju, atau kacang.

Anda perlu merasa

Ia mungkin sukar, cuba jangan komen mengenai apa atau berapa banyak anak-anak anda makan. Jadi seneutral yang mungkin. Ingat, anda telah melakukan tugasan anda sebagai ibu bapa dengan menghidangkan makanan seimbang, anak-anak anda bertanggungjawab untuk memakannya. Jika anda memainkan berkeras seperti mengatakan “Makan sayur-sayuran anda”, ia tidak akan kekal bagi kanak-kanak.

Perkenalkan makanan baru secara perlahan-lahan

Kanak-kanak secara semula jadi adalah fobia dengan makanan baru. Kadang-kadang mereka perlu membiasakan rasa sebelum makan sesuatu makanan baru. Kanak-kanak sentiasa mahu menjadi seperti wira kegemaran mereka, jadi jika anda mengatakan Superman makan sayuran juga, anak anda mungkin suka sayuran mereka.

Jadikan kiraan pagi

Kebanyakan keluarga tidak makan serat yang cukup setiap hari, dan sarapan pagi adalahwaktu yang mudah untukmendapatkannya. Cari bijirin serat tinggi untuk melengkapkannya segera.

Masukkan soya

Walaupun anak-anak anda tidak mempunyai alahan susu, susu soya adalah sumber fitokimia yang sihat. Dapatkan jenis yang rendah lemak, diperkaya kalsium dalam beberapa resipi bersusu, seperti oat, kentang lenyek dan sos.

Galakkan anak memasak

Jika anak anda terlibat dalam memilih atau menyediakan makanan, mereka lebih berminat untuk memakan apa yang mereka telah hasilkan. Bawa mereka ke kedai, dan biarkan mereka memilih untuk anda. Sekiranya mereka sudah cukup tua, biarkan mereka memotong sayur-sayuran dan campurkan dengan salad.

Elakkan makanan ringan

Ingat, anda bertanggungjawab terhadap makanan yang masuk ke dalam rumah. Dengan pengurangan makanan ringan di sekeliling, anda akan memaksa anak anda makan lebih banyak buah-buahan, sayur-sayuran, bijirin, dan produk tenusu.

Berseronok

Makanan yang lebih kreatif adalah semakin banyak makanan yang akan dimakan anak anda. Jadikan sayur-sayuran dalam bentuk-bentuk tertentu. Apa-apa perkara yang mini atau berwarna-warni mungkin akan menjadi daya penarik bagi kanak-kanak.

Jadi suri teladan

Sekiranya anda sentiasa menjalani diet atau mempunyai tabiat makan yang tidak menentu, anak anda akan membesar memikirkan bahawa tingkah laku seperti ini adalah normal. Jujurlah dengan diri sendiri tentang mesej makanan yang anda sampaikan. Percayalah tubuh anda memberitahu anda apabila anda lapar dan apabila anda kenyang, dan anak-anak anda akan belajar untuk melakukan perkara yang sama.

Ubah sikap anda

Menyedari bahawa apa yang anak anda makan dari masa ke masa adalah perkara yang penting. Mendapatkan popcorn di tayangan filem atau makan aiskrim adalah beberapa keseronokan sebenar kehidupan. Selagi anda mengimbanginya dengan pilihan makanan baik dan aktiviti fizikal, anak-anak anda akan baik-baik saja.

Penafian

Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.Disemak secara perubatan oleh

Dr. Muhamad Firdaus Rahim

Dokter Umum · Hello Health Group


Ditulis oleh Farah Aziz · Disemak pada 20/06/2022

ad iconIklan

Adakah artikel ini bermanfaat?

ad iconIklan
ad iconIklan