What are your concerns?

close
Inaccurate
Hard to understand
Other

Jus Terbaik Untuk Si Kecil Anda

Jus Terbaik Untuk Si Kecil Anda

Jus Terbaik Untuk Si Kecil Anda

Apabila memberikan si kecil anda jus, anda diingatkan untuk memberi 100 peratus jus buah-buahan segar. Diingatkan juga untuk ibu bapa elakkan memberi si kecil anda minum kordial atau koktel buah-buahan. Meskipun minuman ini mempunyai amaun kalori yang sama, anak anda akan mendapat lebih vitamin dan nutrien daripada jus buah-buahan yang bebas dari perasa dan pewarna.

Tidak semua jus buah-buahan mempunyai nutrisi yang sama banyak. Kandungan nutrisi sebenar yang terdapat di dalam jus buah-buahan berbeza mengikut jenis dan jenama. Jus yang mempunyai nutrien paling banyak adalah jus yang mempunyai pes di dalamnya yang penuh dengan vitamin C. Anda perlu menyemak dahulu label untuk membandingkan kandungan nutrien sebelum membeli.

Jus oren merupakan antara pilihan yang terbaik kerana jus ini mempunyai kandungan gula yang paling rendah berbanding jus-jus yang lain. Jus ini juga mempunyai kandungan vitamin C dan potasium. Walaubagaimanapun, sesetengah si kecil tidak dapat menahan sitrus jus sekaligus menyebabkan perut mereka tidak selesa. Dalam kes seperti ini, anda perlu menunggu sehingga anak anda berumur 1 tahun sebelum memberikan jus oren atau jus anggur. Hadkan amaun jus kepada 4 ke 6 auns (118 ke 177 mililiter) dan hidangkan di dalam cawan (bukan botol) untuk mengelakkan gigi si kecil mereput.

Jus epal, pear dan plum mempunyai kesan terhadap sistem pencernaan si kecil kerana jus-jus ini mengandungi kandungan gula yang tinggi dengan glukosa dan fruktosa. Dalam amaun yang kecil, jus-jus ini sangat berkesan untuk merawat sembelit. Dalam amaun yang kecil pula, jus-jus ini boleh mengakibatkan kegelisahan, angin, kekejangan perut dan cirit-birit.

Anggur hijau mengandungi kandungan gula yang seimbang dan tidak mempunyai sorbitol yang mudah dihadam sekaligus mengelakkan perut tidak selesa. Walaubagaimanapun, anggur mempunyai kandungan vitamin C yang kecil tetapi tinggi kandungan gulanya berbanding buah-buahan lain.

Jus buah-buahan boleh menjadi diet yang sihat untuk si kecil anda jika digunakan dengan betul. Minum jus yang terlalu banyak akan mendatangkan kesan yang negatif kepada si kecil anda.

Hello Health Group tidak menyediakan nasihat perubatan, diagnosis, atau rawatan.

health-tool-icon

Jadual Vaksin Bayi

Rujuk jadual imunisasi untuk tahu vaksin apa yang anak anda perlukan dan bila

Apa jantina bayi anda?

Lelaki

Wanita


Ikuti topik yang paling relevan dan bertukar cerita. Sertai komuniti Keibubapaan hari ini!

Ikuti topik yang paling relevan dan bertukar cerita. Sertai komuniti Keibubapaan hari ini!


Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Sumber Rujukan

I’ve heard that fruit juice is a good source of vitamins but that it can contribute to obesity. Is it OK to give my child fruit juice?. http://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/childrens-health/expert-answers/fruit-juice/faq-20058024. Accessed August 27, 2016.

2015-2020 Dietary Guidelines. https://health.gov/our-work/nutrition-physical-activity/dietary-guidelines/previous-dietary-guidelines/2015. Accessed September 13, 2021.

Fruit Juice in Infants, Children, and Adolescents: Current Recommendations. https://pediatrics.aappublications.org/content/early/2017/05/18/peds.2017-0967. Accessed September 13, 2021.

Is fruit juice healthy for kids? https://www.canr.msu.edu/news/is-fruit-juice-healthy-for-kids. Accessed September 13, 2021.

JUICING WITH KIDS TO INTRODUCE MORE VEGETABLES TO THEIR DIETS. https://www.rmhp.org/blog/2014/august/juicing-with-kids-is-a-great-way-to-introduce-more-vegetables-to-their-diets. Accessed September 13, 2021.

Soft drinks, juice and sweet drinks – children. https://www.betterhealth.vic.gov.au/health/healthyliving/soft-drinks-juice-and-sweet-drinks-children. Accessed September 13, 2021.

Fruit Juice and Your Child’s Diet. https://www.healthychildren.org/English/healthy-living/nutrition/Pages/Fruit-Juice-and-Your-Childs-Diet.aspx. Accessed September 13, 2021.

 

Gambar penulisbadge
Ditulis oleh Ahmad Farid Disemak pada 13/09/2021
Fakta Disemak oleh