What are your concerns?

close
Inaccurate
Hard to understand
Other

5 Sumber Kalsium Selain Susu Untuk Anak Anda

5 Sumber Kalsium Selain Susu Untuk Anak Anda

Keperluan kalsium meningkat apabila kanak-kanak semakin membesar. Keperluan diet kalsium yang dicadangkan untuk kanak-kanak adalah 500- 700mg sehari. Memandangkan oleh kanak-kanak makan kebanyakan makanan, cara terbaik untuk mendapatkannya adalah dengan mempunyai diet yang pelbagai dan seimbang termasuk semua kumpulan makanan. Diet berdasarkan pilihan makanan yang sihat dan semula jadi akan memastikan bahawa anak mendapat manfaat nutrisi penuh daripada apa yang dimakannya.

Soya

Kacang soya adalah cara yang baik bagi bayi vegetarian atau vegan, bukan hanya pengambilan kalsium yang diperlukan, tetapi jumlah protein atau besi yang baik juga. Susu soya boleh dibuat dengan memasak biji kacang soya di dalam air dan asingkan susu dari serat. Satu cawan susu kedelai mengandungi lebih daripada 60mg kalsium.

Salmon atau ikan bertulang

Selain menjadi sumber kalsium yang baik iaitu 232mg dalam hidangan dewasa, salmon adalah sumber vitamin B12, vitamin D, dan selenium yang sangat baik. Ia juga mengandungi sejumlah baik niacin, asid lemak omega-3, protein, fosforus, dan vitamin B6.

Biji bijan

Satu sudu makan biji bijan mengandungi 88mg kalsium, menjadikannya cara yang baik dan mudah untuk mendapatkan kalsium RDA dalam diet seseorang. Ia juga menurunkan tekanan darah dan melawan keradangan.

Brokoli

Terdapat kanak-kanak menyukai dan sebaliknya. Tetapi dengan 47mg kalsium dalam 100g brokoli tidak boleh diabaikan. Para ibu boleh mempelbagaikan hidangan sayur-sayuran ini untuk memastikan anak mendapat yang terbaik daripada khasiatnya.

Tauhu

Setengah cawan tauhu bersamaan 861mg kalsium. Tauhu adalah sejenis protein yang kaya protein rendah lemak susu atau keju untuk keperluan kalsium bayi anda.


Ikuti topik yang paling relevan dan bertukar cerita. Sertai komuniti Keibubapaan hari ini!

Ikuti topik yang paling relevan dan bertukar cerita. Sertai komuniti Keibubapaan hari ini!


health-tool-icon

Kalkulator BMR

Guna kalkulator pengambilan kalori ini untuk menentukan keperluan kalori seharian yang anda perlu, berdasarkan tinggi, berat, umur dan tahap aktiviti anda.

Lelaki

Wanita

Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Sumber Rujukan

15 Surprising Sources of Calcium other than Milk https://www.mylittlemoppet.com/15-sources-of-calcium-other-than-milk/ Accessed May 30, 2018.

Gambar penulisbadge
Ditulis oleh Farah Aziz Disemak pada 6 hari lalu
Disemak secara perubatan oleh Dr. Aisyah Syahira Abdul Hamid