backup og meta

4 Jenis Nutrisi Yang Masih Harus Didapatkan Oleh Si Kecil Semasa Berpuasa

Disemak secara perubatan oleh Dr. Muhamad Firdaus Rahim · Dokter Umum · Hello Health Group


Ditulis oleh Muhamad Firdaus Rahim · Disemak pada 20/04/2022

  4 Jenis Nutrisi Yang Masih Harus Didapatkan Oleh Si Kecil Semasa Berpuasa

  Anak anda sudah mula belajar berpuasa? Memperkenalkan anak dengan ibadah puasa mungkin penting dilakukan sejak awal, sehingga mereka memahami kewajipan puasa. Namun, jangan lupa bahawa anak-anak masih dalam fasa pembesaran dan perkembangan. Keperluan nutrisi anak semasa berpuasa sangat penting untuk dipenuhi. Jangan sampai terlalu memaksa anak puasa. Ia malah boleh meningkatkan risiko mengalami kekurangan nutrisi.

  Keperluan nutrisi anak semasa berpuasa yang penting untuk dipenuhi

  Berikut ini adalah beberapa nutrisi anak semasa berpuasa yang harus dipenuhi untuk menyokong pertumbuhan dan perkembangannya.

  1. Protein

  Protein merupakan salah satu nutrisi utama yang wajib dipenuhi semasa pertumbuhan anak. Zat ini adalah zat pembangun dan berperanan dalam setiap pembentukan dan pembaikan jaringan tubuh. Anak anda boleh mendapatkan protein daripada dua sumber, iaitu sumber haiwan dan tumbuhan. Namun, protein haiwan mempunyai kualiti yang lebih baik berbanding protein tumbuhan kerana kandungan asid amino pentingnya yang lebih lengkap dan banyak.

  Contoh sumber protein adalah ikan, daging, ayam, telur, susu, dan produk susu. Manakala sumber protein tumbuhan adalah tauhu, tempe, kacang soya, kacang tanah, dan kekacang lain. Menurut Angka Kecukupan Gizi 2013, keperluan protein anak berusia 4-6 tahun adalah 35 gram / hari, sedangkan anak berusia 7-9 tahun memerlukan pengambilan protein sebanyak 49 gram / hari. Keperluan ini hampir sama dengan 2 hidangan makanan sumber protein dan 2 hidangan makanan sumber protein tumbuh-tumbuhan.

  2. Kalsium

  Anak-anak masih mengalami pertumbuhan tulang yang cepat sehingga pertumbuhan tulang berhenti semasa remaja. Oleh itu, kalsium sangat diperlukan untuk menyokong pertumbuhan tulang semasa kanak-kanak. Bukan hanya untuk pertumbuhan tulang, kalsium juga diperlukan untuk mengekalkan degupan jantung normal, pembekuan darah, fungsi otot dan saraf.

  Beberapa contoh makanan sumber kalsium adalah susu, keju, yogurt, tofu, brokoli, dan lain-lain. Anak berusia 4-9 tahun memerlukan kalsium sebanyak 1000 mg / hari, ini hampir sama dengan 3 gelas susu setiap hari.

  3. Zat besi

  Zat besi juga merupakan salah satu nutrisi yang penting bagi kanak-kanak. Kekurangan zat besi boleh menyebabkan anemia. Keperluan zat besi adalah tinggi pada umur kanak-kanak kerana isipadu darah kanak-kanak bertambah seiring dengan tempoh pertumbuhannya. Zat besi ini diperlukan oleh sel darah merah untuk mengangkut oksigen ke sel-sel di dalam tubuh. Selain itu, zat besi juga diperlukan untuk perkembangan dan fungsi otak.

  Daging, ikan, dan ayam merupakan sumber zat besi yang terbaik. Sayur-sayuran, seperti bayam juga dapat memberikan zat besi. Manakala, roti, bijirin, dan pasta mengandungi zat besi yang diperkaya. Anak berusia 4-6 tahun memerlukan zat besi sebanyak 9 mg / hari, sedangkan anak berusia 7-9 tahun memerlukan zat besi sebanyak 10 mg / hari, berdasarkan AKG 2013.

  4. Vitamin A, C, dan E

  Ini merupakan vitamin-vitamin yang mempunyai sifat antioksida, yang dapat membantu badan mencegah kerosakan sel akibat radikal bebas. Ia meningkatkan sistem kekebalan tubuh dan menjaga tubuh dari jangkitan. Vitamin A juga berperanan penting dalam perkembangan penglihatan dan tulang, serta menyokong pertumbuhan sel dan jaringan tubuh kanak-kanak.

  Selain itu, vitamin C juga berperanan dalam membentuk dan memperbaiki sel darah merah, tulang, dan rangkaian, menguatkan saluran darah, membantu penyembuhan luka, dan membantu badan menyerap zat besi. Manakala, vitamin E berperanan dalam pembaikan DNA dan proses metabolik dalam badan.

  Banyak makan sayur-sayuran dan buah-buahan yang berbeza-beza membantu kanak-kanak dalam mencukupi keperluan vitaminnya. Contohnya adalah mangga, oren, strawberi, tomato, lobak merah, bayam, brokoli, dan lain-lain. Sekurang-kurangnya, anak disyorkan untuk mengambil sayur-sayuran dan buah-buahan sebanyak 5 hidangan sehari.

  Penafian

  Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

  Disemak secara perubatan oleh

  Dr. Muhamad Firdaus Rahim

  Dokter Umum · Hello Health Group


  Ditulis oleh Muhamad Firdaus Rahim · Disemak pada 20/04/2022

  advertisement iconIklan

  Adakah artikel ini bermanfaat?

  advertisement iconIklan
  advertisement iconIklan