home

Bagaimana kami boleh memperbaikinya?

close
chevron
Artikel ini mengandungi maklumat yang salah dan tidak tepat.
chevron

Sila beritahu kami apa yang salah.

wanring-icon
Anda tidak wajib mengisi maklumat ini. Sila klik Hantar Pendapat Saya di bawah untuk terus membaca.
chevron
Artikel ini tidak menyediakan info selengkapnya
chevron

Sila beritahu kami apa yang salah.

wanring-icon
Anda tidak wajib mengisi maklumat ini. Sila klik Hantar Pendapat Saya di bawah untuk terus membaca.
chevron
Hmm... Saya ada soalan!
chevron

Kami tidak boleh menawarkan khidmat nasihat kesihatan peribadi, tapi kami mengalu-alukan pendapat anda! Sila isi kotak di bawah.

wanring-icon
Jika anda mengalami kecemasan, sila hubungi pihak kecemasan atau lawati bilik kecemasan terdekat dengan kadar segera.

10 Tips Jadi Suri Teladan Sihat Untuk Anak

10 Tips Jadi Suri Teladan Sihat Untuk Anak

Ibu bapa adalah orang yang mempunyai pengaruh paling penting pada kanak-kanak. Sebagai ibu bapa, anda adalah salah satu untuk membantu anak anda memulakan yang terbaik bagi tabiat pemakanan mereka yang sihat. Formula ini adalah untuk menyediakan pelbagai jenis makanan daripada kumpulan berbeza supaya anak anda mendapat nutrien yang secukupnya. Walau bagaimanapun, ia tidak selalunya mudah untuk membuatkan anak-anak menikmati diet yang sihat. Mereka perlu suri teladan (role model) yang sihat. Berikut adalah 10 tips untuk anda:

Jadikan diri sendiri sebagai contoh

Kanak-kanak suka meniru. Jika anak melihat anda makan banyak sayur-sayuran dan buah-buahan, mereka akan lebih cenderung untuk memakannya juga.

Bawa anak membeli-belah bersama

Anda boleh menggunakan peluang ini untuk mengajar anak mengenai pemakanan. Benarkan mereka membuat keputusan untuk apa jenis sayur-sayuran yang mereka mahu dalam makanan mereka dan mereka akan lebih menikmatinya.

Jadikannya seronok

Makanan yang sihat tidak perlu kelihatan membosankan. Anda boleh potong ke dalam bentuk yang menyeronokkan dengan penerap biskut. Ia juga adalah idea yang baik untuk membiarkan anak anda membantu menyediakan makanan dan namakan apa sahaja yang mereka suka.

Berhenti memesan hidangan

Ia menarik untuk memudahkan anak anda dengan jenis makanan yang mereka suka. Walau bagaimanapun, merancang makanan yang sihat adalah lebih sukar jika semua orang makan hidangan yang berbeza.

Berhenti memberi ganjaran gula-gula

Anda boleh membiarkan anak anda tahu bahawa anda menyayangi mereka dengan mencium dan memeluk mereka. Jangan memuji mereka dengan gula-gula kerana ia akan membuat mereka berfikir gula-gula adalah lebih berharga daripada makanan lain.

Hangatkan waktu makan dan menyeronokkan

Tutup TV dan telefon bimbit. Waktu makan adalah untuk keluarga. Cuba untuk bercakap antara satu sama lain tentang perkara menggembirakan yang berlaku pada siang hari.

Dengari anak

Jika anak anda lapar, berikan mereka beberapa makanan ringan yang sihat. Beri mereka pilihan untuk dipilih. Sebagai contoh, anda boleh tanya anak sama ada mereka suka brokoli atau bayam.

Galakkan anak kekal aktif

Anda boleh membiarkan mereka menonton TV, tetapi hanya dalam masa yang terhad. Mungkin satu atau dua episod kartun yang mereka suka. Kemudian TV dimatikan. Mereka sepatutnya bermain di luar atau bergerak di sekitar rumah.

Bersenam bersama

Sama seperti bagaimana anda menetapkan contoh tabiat makan, anda boleh berbuat demikian dengan aktiviti fizikal juga. Rancang beberapa aktiviti luar dengan anak anda. Berjalan, berenang atau bermain bola sepak, lakukan apa sahaja yang anak anda suka.

Menjadi lebih baik

Jika anda mahu memperkenalkan makanan baru ke dalam makanan anak anda, anda perlu cuba terlebih dahulu untuk mereka. Kemudian, terangkan bagaimana rasa atau baunya. Ia adalah dinasihatkan untuk tawarkan makanan baru apabila anak anda benar-benar lapar, nanti mereka akan kurang memilih. Walau bagaimanapun, jangan paksa anak anda makan apa sahaja yang mereka tidak suka kerana ia akan membuat mereka takut waktu makan.

Menjadi suri teladan yang sihat untuk anak anda adalah satu tugas yang mencabar. Dengan usaha dan komitmen yang cukup, anda akan berjaya. Cuba bersabar seboleh yang mungkin. Perlu diingat bahawa apa yang anda lakukan sekarang akan memberi manfaat kepada anak anda seumur hidup mereka.

Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Sumber Rujukan

Be a Healthy Role Model for Children. https://www.choosemyplate.gov/ten-tips-be-a-healthy-role-model Assessed September 17, 2016

Gambar penulisbadge
Ditulis oleh Farah Aziz Disemak pada 05/12/2019
Fakta Disemak oleh Hello Doktor Medical Panel
x