backup og meta
Info Kesihatan
Alat Kesihatan
Tanya Doktor
Simpan
Senarai kandungan

Penjagaan Bayi Minggu 1

Disemak secara perubatan oleh Dr. Aisyah Syahira Abdul Hamid · Dokter Umum · Hello Health Group


Ditulis oleh Farah Aziz · Disemak pada 07/06/2023

Penjagaan Bayi Minggu 1

Perkembangan & Pelakuan

Perkembangan bayi anda.

Ini adalah saat paling gembira dalam hidup anda. Anda kini menjadi ibu bapa. Keluarga anda kini mempunyai ahli baru dan ini adalah masa untuk meletakkan minda anda pada bayi yang baru dilahirkan.

Anda mungkin mendapati diri anda merenung bayi selama berjam-jam dan suka setiap masa. Tangan dan kaki bayi yang tidak dipanjangkan sepenuhnya mungkin kelihatan agak lucu, bersama-sama dengan mata bengkak mereka. Jangan bimbang, ini adalah betul-betul normal. Selepas 9 bulan yang berada dalam kandungan, bayi anda pasti memerlukan masa untuk meregang. Dan pada masa atau mencapai 6 bulan, mereka akan meregang sepenuhnya.

Purata berat bayi yang baru lahir biasanya sepatutnya kira-kira 3.5kg manakala panjang ialah 50cm. Berat badan boleh berbeza-beza antara 2.5 kg dan 4.5 kg, panjang adalah dari 48cm ke 51cm. Walau bagaimanapun, angka ini tidak mengawal saiz dewasa bayi anda, jadi anda tidak perlu bimbang mengenai angka ini. Apa yang anda perlu ambil berat sekarang ialah bagaimana untuk merancang diet yang sihat dan kemudian membawa bayi anda dengan sepenuh kasih sayang.

Sokongan untuk bayi anda.

Oleh kerana menghabiskan sembilan bulan di dalam rahim anda, adalah sukar untuk bayi anda membiasakan dengan segala-galanya. Bayi anda memerlukan masa untuk membiasakan diri dengan dunia baru. Selain itu, anda harus ingat untuk memastikan bayi anda hangat dengan membalut tubuhnya dalam selimut pada minggu pertama. Anda juga perlu dekatkan bayi dengan dada anda. Sentuhan kulit ke kulit dan kehangatan daripada anda membuatkan bayi anda berasa selamat. Degupan jantung anda juga akan membantu menenangkan bayi anda juga.

Kesihatan & Keselamatan

Apa yang saya patut bincangkan dengan doktor?

Sebaik sahaja mereka dilahirkan,  bayi anda akan diberi satu siri pemeriksaan kesihatan dan perkembangan. Anda perlu berjumpa dengan doktor anda jika bayi anda mempunyai gejala-gejala seperti penyakit kuning, fungus mulut. Walaupun kebanyakan bayi yang baru lahir boleh mendapatkan penyakit ini, menjadi gementar. Ia masih perlu bagi anda untuk membawa bayi anda kepada doktor supaya mereka boleh buat ujian, didiagnosis dan diberikan rawatan yang sesuai.

Apa yang patut saya tahu?

Tiada apa yang lebih bahagia daripada menjadi seorang ibu. Ditambah pula dengan kebahagiaan, walaupun, anda mungkin juga mempunyai kebimbangan dan tekanan semasa menjaga bayi yang baru dilahirkan. Jika anda berada dalam keadaan itu, di sini adalah beberapa perkara yang perlu anda tahu:

Menukar lampin

Kebanyakan lampin bayi yang boleh ditukar dengan cara yang sama. Walau bagaimanapun, terdapat cara lain untuk anda untuk menukar lampin bayi anda. Anda perlu fleksibel dan memilih cara yang paling selesa untuk anda dan bayi anda untuk melakukannya. Pada mulanya ia membuatkan anda tidak selesa, tetapi kemudian anda boleh menukar lampin dalam bilik yang gelap, walaupun anda separuh sedar.

Mandi

Anda boleh mandikan bayi anda selepas menukakan lampin dan menyusukan mereka. Anda tidak perlu untuk mandi bayi anda setiap hari. Dalam beberapa minggu, anda perlu mandikan bayi dua hingga tiga kali seminggu. Adalah dicadangkan bahawa anda perlu menggunakan tuala dan membersihkan bahagian penting seperti muka, leher, lengan dan punggung setiap hari. Anda boleh mandikan bayi anda bila-bila masa pada hari itu.  Jika bayi anda terlebih cerewet, mandi pada waktu malam akan membantu menenangkan dan melegakan bayi anda sebelum tidur.

Membasuh rambut

Ia tidak perlu membasuh rambut bayi dengan kerap. Basuh rambut sekali atau dia kali seminggu adalah yang terbaik. Sekiranya kulit kepala bayi anda berminyak, anda perlu membasuh rambut lebih kerap.

Kerisauan Saya

Apa yang saya risaukan?

Menjaga bayi pada minggu pertama boleh membawa anda banyak perkara untuk difikirkan, salah satunya membuatkan bayi anda terlebih tidur. Ini hanya reaksi semula jadi bayi yang baru lahir. Sama seperti anda, bayi anda melalui penyampaian. Ia sukar untuk anda berdua bekerjasama. Oleh itu, bayi anda kerap boleh tidur dalam bulan pertama mereka. kemudian  bayi secara beransur-ansur mengurangkan masa pada tidur dan menjadi lebih aktif.

Dalam beberapa minggu pertama, sesetengah bayi mendapatkan muntah dan sesak nafas sementara. Mukus atau cecair dalam paru-paru adalah punca ini. Jangan takut jika bayi anda termengah-mengah atau tersumbat, dia hanya cuba untuk membersihkan saluran udara bernafas keluar. Keadaan ini akan bertambah baik tidak lama lagi.

Tahniah! Anda telah berjaya melalui minggu 1. Kami tidak sabar untuk menunjukkan kepada anda bagaimana perkembangan bayi anda pada minggu ke-2.

Hello Group Kesihatan tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Penafian

Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.Disemak secara perubatan oleh

Dr. Aisyah Syahira Abdul Hamid

Dokter Umum · Hello Health Group


Ditulis oleh Farah Aziz · Disemak pada 07/06/2023

ad iconIklan

Adakah artikel ini bermanfaat?

ad iconIklan
ad iconIklan