backup og meta
Info Kesihatan
Alat Kesihatan
Tanya Doktor
Simpan
Senarai kandungan

Penjagaan Bayi Minggu Ke-7

Disemak secara perubatan oleh Panel Perubatan Hello Doktor


Ditulis oleh Farah Aziz · Disemak pada 02/12/2019

Perkembangan & Pelakuan

Perkembangan bayi anda.

Ia hanya seminggu, tetapi bayi anda sudah tahu mereka boleh bergantung kepada anda. Ketika ini, mereka boleh mengenali suara anda. Mendengar suara ibu bapa mereka membantu mereka menyesuaikan diri dengan dunia baru yang aneh di luar rahim dan biarkan mereka tahu bahawa mereka tidak bersendirian. Jadi lebih banyak anda bercakap dengannya, adalah lebih baik. Mereka tidak memahami kata-kata anda, tetapi kasih sayang yang wujud erat dan jelas.

Pada minggu ini, bayi anda mungkin:

 • meniarap dan mampu mengangkat kepala mereka pada 45 darjah;
 • mampu bersuara dengan cara lain selain menangis seperti berdekut;
 • mampu tersenyum kembali apabila anda tersenyum pada mereka.

Sokongan untuk bayi anda.

Dalam minggu ini bayi anda akan berjaga lebih di siang hari. Anda boleh menggunakan masa ini untuk membantu perkembangan derianya dengan bermain muzik atau menyanyi lullaby (pengulit) kegemaran anda. Walaupun mereka tidak faham sepenuhnya,mereka akan tetap menyahut dan bertindak balas terhadap apa anda menyanyi. Anda tidak perlu menyanyikan lagu-lagu kanak-kanak. Anda perlu menambah jenis pop muzik klasik lain dan kemudian lihat apa yang diminati bayi anda, yang mana ditunjukkan dengan menyeronokkan, ternganga, lengan tersentak-sentak dan kaki kecil mereka bergerak.

Kini mereka dapat mengenali suara anda. Suara yang biasa didengar akan membantu mereka menyesuaikan diri dengan dunia baru di luar rahim dan membantu dia tahu bahawa mereka bersama orang lain. Jadi, bercakap dengan bayi anda sebanyak yang mungkin. Bayi tidak dapat memahami kata-kata anda, tetapi dia boleh memahami bahawa anda sentiasa di sisinya dan merasakan limpahan kasih sayang yang anda berikan kepada mereka.

Kesihatan & Keselamatan

Apa yang patut saya bincangkan dengan doktor?

Bergantung kepada kesihatan kanak-kanak anda, doktor akan menjadualkan pemeriksaan. Walau bagaimanapun, jika anda membawanya ke doktor minggu ini, sila berunding dengan doktor anda mengenai isu-isu berikut:

 • Panduan mengenai apa yang diharapkan pada bulan depan seperti pemakanan, tidur, dan perkembangan, dan nasihat tentang keselamatan bayi.
 • Apa tindak balas, jika ada, anda boleh mengharapkan bayi untuk mendapatkan imunisasi?

Apakah yang patut saya tahu?

Berikut adalah beberapa perkara yang perlu tahu:

Jerawat bayi

Bunyinya ganjil, tetapi jerawat juga boleh berlaku pada kanak-kanak di bawah usia 1 tahun. Jerawat bayi, yang memberi kesan kepada kira-kira 40 peratus daripada semua bayi yang baru lahir, biasanya bermula pada dua hingga tiga minggu dan sering boleh bertahan sehingga bayi berusia empat hingga enam bulan. Tiada siapa yang tahu dengan pasti punca bayi jerawat, tetapi ia dipercayai menyebabkan masalah hormone. Hormon-hormon ibu merangsang kelenjar peluh lembap bayi, menyebabkan jerawat timbul. Satu lagi sebab jerawat bayi adalah liang bayi yang baru lahir tidak sepenuhnya berkembang, menjadikan mereka sasaran mudah untuk penyusupan oleh kotoran. Hanya mencuci dengan air dua atau tiga kali sehari, lap sehingga ia kering, dan ia akan hilang dalam masa beberapa bulan tanpa meninggalkan kesan berkekalan. Tidak memerah. Sebaik-baiknya anda perlu bertanya kepada doktor anda jika anda mempunyai sebarang soalan mengenai penjagaan kulit untuk bayi.

Perubahan warna kulit

Lihat perubahan warna kulit bayi anda sebelum kelihatan menakutkan/mencemaskan. Hasil daripada sistem peredaran darah yang tidak matang, darah hanya dikumpulkan pada separuh daripada badan bayi anda. Kulit bayi perlahan-lahan akan berubah warna sementara, dan warna normal akan dipulihkan. Ini biasanya akan hilang dengan peredaran masa.

Keselamatan bayi

Pastikan anda mengikuti semua tips keselamatan ini setiap masa:

 • Jangan sekali-kali meninggalkan bayi anda tanpa pengawasan di atas meja penukaran, katil, kerusi, atau sofa-walaupun sesaat. Jika anda tidak mempunyai tali keselamatan di atas meja penukaran, satu tangan anda perlu sentiasa ada pada bayi.
 • Jangan sekali-kali meninggalkan bayi bersendirian dengan haiwan kesayangan;
 • Jangan sekali-kali meninggalkan bayi sendirian dalam bilik dengan adik-beradik yang berumur di bawah lima tahun;
 • Jangan tinggalkan bayi bersendirian dengan seorang pengasuh yang lebih muda daripada empat belas, atau sesiapa yang anda tidak kenal dengan baik, atau yang rujukannya belum diperiksa;
 • Jangan sesekali goyang atau goncang bayi anda bersungguh-sungguh walaupun dalam bermain atau melambungnya ke udara.
 • Jangan sekali-kali meninggalkan bayi bersendirian di rumah, walaupun ketika anda pergi sekejap sahaja;
 • Jangan sekali-kali terlepas pandang bayi ketika membeli-belah, berjalan-jalan, atau duduk di taman permainan;
 • Elakkan daripada menggunakan apa-apa jenis rantai atau tali pada bayi atau pada mana-mana mainan bayi;
 • Jangan letakkan plastik pada tilam atau di mana bayi boleh mendapatkan mereka;
 • Jangan letakkan bayi di atas sebarang permukaan sebelah tetingkap lengah, walaupun sekejap.

Kerisauan saya

Apa yang saya risaukan?

Berikut adalah beberapa perkara yang anda mungkin risaukan:

Membedung

Anda mungkin bimbang tentang bagaimana untuk membedung bayi anda. Membedung adalah untuk membalut bayi anda dengan selamat dengan selimut ringan. Kebanyakan bayi akan mendapat keselesaan daripada membedung dan tidur lebih baik. Ia juga boleh membantu menenangkan sesetengah bayi yang sakit perut kekembungan. Sebaliknya, sesetengah bayi kelihatan sempurna tanda membedung atau tidak terlalu terganggu dengan membedung sejak awal. Bergantung kepada keadaan dan tingkah laku bayi, anda boleh memilih kain membedung sesuai. Semua bayi akhirnya akan mengalihkan keperluan membedung apabila mereka menjadi sedikit lebih aktif dan membuatnya cuba membuka pembalutan itu. Pada ketika ini, membedung bayi semasa tidur berpotensi menjadi tidak selamat, kerana apabila dia membuka selimut secara tidak sengaja boleh menyapu leher atau muka bayi dan menimbulkan risiko lemas. Kain membedung boleh mengganggu keupayaan bayi untuk melatih kemahiran motor, bayi tidak seharusnya dibedung sebaik sahaja mereka menjadi lebih aktif.

Bawa bayi keluar

Apabila anda membawa bayi keluar, berpakaian mereka dengan sewajarnya, melindungi mereka daripada cuaca yang melampau, dan sentiasa membawa alas/kain tambahan jika ada kemungkinan perubahan kepada cuaca sejuk. Jika terlalu sejuk atau sangat panas, hadkan jumlah masa bahawa bayi anda keluar. Elakkan terdedah kepada cahaya matahari secara langsung, walaupun dalam keadaan cuaca yang sederhana. Dan, paling penting, jika anda keluar dengan kereta, pastikan bayi anda diletakkan dengan betul di kerusi keselamatan bayi.

Tahniah! Anda telah berjaya melalui minggu 7. Kami tidak sabar untuk menunjukkan kepada anda bagaimana perkembangan bayi anda pada minggu ke-8.

Hello Group Kesihatan tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Penafian

Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Disemak secara perubatan oleh

Panel Perubatan Hello Doktor


Ditulis oleh Farah Aziz · Disemak pada 02/12/2019

advertisement iconIklan

Adakah artikel ini bermanfaat?

advertisement iconIklan
advertisement iconIklan