backup og meta
Info Kesihatan
Alat Kesihatan
Tanya Doktor
Simpan
Senarai kandungan

Penjagaan Bayi Minggu ke-47

Disemak secara perubatan oleh Dr. Aisyah Syahira Abdul Hamid · Dokter Umum · Hello Health Group


Ditulis oleh Helma Hassan · Disemak pada 14/08/2023

Perkembangan & Pelakuan

Perkembangan bayi anda 

Pada minggu ketiga dari bulan yang kesebelas, bayi anda mampu untuk:

 • Ambil objek kecil dengan mana-mana bahagian ibu jari dan jari. Seperti biasa, pastikan objek berbahaya jauh daripada jangkauan bayi;
 • Berdiri sendiri seketika;
 • Mengatakan “dada” atau “mama” tanpa tahu membezakan;
 • Mengatakan satu perkataan selain “mama” atau “dada”.
 • Sokongan untuk bayi anda

  Kerana mereka boleh memberi perhatian sekarang, ia adalah masa yang baik untuk mula mengajar bayi anda bagaimana untuk membantu. Tekankan penggunaan “tolong” dan “terima kasih,” dan jadikan aktiviti mengemas barang mainan masa yang menyeronokkan dengan cara menukarkannya menjadi permainan. Walaupun mereka mungkin tidak memahaminya, ia bukanlah waktu yang terlalu awal untuk memulakannya. Bahagikan tugas kepada beberapa tugasan ringan. Pada usia ini, mereka akan memerlukan anda di samping mereka untuk menunjukkan cara melakukan sesuatu.

  Bayi anda kini bergantung kepada anda untuk membantu mengaitkan objek dengan nama-namanya – lebih banyak yang anda lakukan, perbendaharaan kata anak anda akan lebih cepat berkembang. Terus bercakap kepada bayi melalui pelabelan benda. Kira  bilangan anak tangga sewaktu anda naik bersama mereka, dan tunjukkan nama-nama dan warna buah-buahan dan sayur-sayuran di kedai runcit. Bacakan buku bergambar kepada bayi anda dan minta mereka untuk menunjukkan atau namakan objek biasa. Sekali sekala, tanya pendapat mereka; seperti bertanya jika mereka ingin memakai stokin merah atau biru, atau jika mereka ingin bermain dengan blok mainan atau menyusun bulatan getah mainan. Beri mereka hanya dua pilihan – kedua-duanya berada betul-betul di hadapan mereka. Mereka mungkin tidak menjawab, atau mungkin mengejutkan anda dengan jawapan.

  Kesihatan & Keselamatan

  Apa yang patut saya bincangkan dengan doktor?

  Kebanyakan doktor tidak menjadualkan pemeriksaan yang kerap untuk bayi anda pada bulan ini memandangkan bayi pada usia ini tidak suka dipegang semasa pemeriksaan doktor. Malah bayi dengan keresahan terhadap orang asing (stranger anxiety) mungkin tidak menyukai doktor tersebut tidak kiralah betapa mesra layanan yang diberikan. Tapi hubungilah doktor jika terdapat sebarang kebimbangan yang tidak boleh anda tunggu sehingga temu janji bulan hadapan.

  Apa yang patut saya tahu?

  Ini adalah beberapa perkara yang patut anda ketahui:

  Menghisap ibu jari

  Bayi yang menghisap ibu jari sedang menggunakan mekanisme yang sihat dan semula jadi untuk menenangkan diri sendiri. Ia adalah satu tindak balas semulajadi – kecenderungan menenangkan diri yang dimiliki berapa bayi, dan tidak perlu dirisaukan. Pakar bersetuju bahawa untuk bayi, perkara ini tidak berisiko. Sesetengah mengatakan kanak-kanak juga boleh menghisap ibu jari mereka tanpa menjejaskan gigi sehingga mereka berusia 2 tahun, malah kebanyakannya masih boleh melakukannya dengan selamat sehingga mereka 4 atau 5 tahun, apabila gigi kekal biasanya mula muncul.

  Puting

  Puting adalah satu lagi cara yang baik untuk bayi menenangkan diri, tetapi ia bukanlah satu keperluan. Bayi anda akan menjadi sangat bergantung kepada anda untuk mendapatkan puting mereka jika terjatuh daripada tempat tidur contohnya dan puting mungkin hilang atau menjadi kotor. Dari sudut positif, bayi biasanya sudah tidak lagi berkehendak kepada puting jauh sebelum timbul masalah kepada kesihatan gigi. Sesetengah bayi sebenarnya lebih suka menghisap ibu jari, jadi jika itu berlaku, anda tidak perlu pening membuat pilihan, bayi anda telah memilih apa yang disukainya.

  Kerisauan Saya

  Apa yang saya risaukan?

  Pada minggu kedua dari bulan yang kesebelas, anda mungkin mempunyai banyak kebimbangan. Salah satu daripadanya adalah patutkah anak anda melihat anda tidak berpakaian?

  Pakar bersetuju bahawa sehingga tahun prasekolah, pendedahan visual kepada tubuh ibu bapa tidak akan memberi kesan kepada kanak-kanak. Sudah tentu, bayi di bawah usia setahun terlalu muda untuk teransang dengan melihat ibu mereka menukar baju. Mereka juga terlalu muda untuk ingat pada tahun berikutnya apa yang telah mereka lihat. Bagaimanapun, selepas usia tiga atau empat tahun, sesetengah daripada mereka percaya bahawa ia mungkin kurang sihat untuk mereka melihat ibu bapa mereka membuka baju sepenuhnya.

  Jika bayi anda menjadi menjadi tertanya-tanya dengan apa yang mereka lihat dan ingin menyentuh bahagian kemaluan atau menarik puting anda, anda berhak untuk menamatkan sebarang penerokaan yang membuat anda berasa terganggu. Bertindak tegas tetapi jangan bertindak balas secara keterlaluan. Minat mereka terhadap bahagian sulit badan anda hampir sama sahaja dengan minat mereka terhadap bahagian badan yang lain seperti hidung atau telinga (walaupun mereka mungkin lebih terpesona dengan bahagian sulit kerana biasanya lebih tersimpan dalam pakaian dalam). “Ini mama punya” adalah tindak balas yang akan membantu bayi mula memahami konsep privasi badan dan membantu mereka menjaga kehormatan peribadi mereka kelak.

  Anda telah sampai ke minggu 47. Jangan risau. Anda tidak keseorangan. Kami akan berada di sini untuk memberikan anda sokongan ke minggu depan, pada minggu 48.

  Penafian

  Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.  Disemak secara perubatan oleh

  Dr. Aisyah Syahira Abdul Hamid

  Dokter Umum · Hello Health Group


  Ditulis oleh Helma Hassan · Disemak pada 14/08/2023

  ad iconIklan

  Adakah artikel ini bermanfaat?

  ad iconIklan
  ad iconIklan