backup og meta
Info Kesihatan
Alat Kesihatan
Tanya Doktor
Simpan
Senarai kandungan

Penjagaan Bayi Minggu ke-42

Disemak secara perubatan oleh Dr. Aisyah Syahira Abdul Hamid · Dokter Umum · Hello Health Group


Ditulis oleh Helma Hassan · Disemak pada 14/08/2023

Perkembangan & Pelakuan

Perkembangan bayi anda

Pada usia ini, bayi anda boleh duduk dengan yakin dan mungkin berjalan sambil memegang perabot, mungkin berdiri  seketika dan berdiri tanpa sokongan. Mereka mungkin cuba mencapai mainan semasa mereka berdiri juga.

Jika bayi anda belum berjalan, bayi anda mungkin mengambil langkah-langkah pertama mereka tidak lama lagi. Jika tidak, jangan bimbang. Sesetengah bayi yang normal hanya mula berjalan sekitar 12 bulan manakala sesetengah bayi menunggu sehingga mereka berumur 18 bulan untuk membuat langkah itu.

Pada minggu kedua bulan kesepuluh, bayi anda mampu untuk:

 • Duduk sendiri
 • Bertepuk tangan atau melambai bye – bye;
 • Mengambil objek kecil dengan sebarang bahagian ibu jari dan jari (simpan objek berbahaya daripada jangkauan bayi);
 • berjalan sambil berpegang pada perabot;
 • memahami “jangan” tetapi tidak semestinya mematuhi perintah itu;

Sokongan untuk bayi anda

Elakkan makanan yang boleh menyebabkan tercekik seperti lobak merah mentah atau keseluruhan buah anggur. Anda perlu menghidangkan sayur-sayuran yang dimasak dan dipotong dadu, keju dan buah-buahan yang dikupas dan dipotong dadu.

Kesihatan & Keselamatan

Apa yang patut saya bincangkan dengan doktor saya?

Kebanyakan doktor tidak menjadualkan pemeriksaan yang kerap untuk bayi anda bulan ini. Hubungi doktor jika terdapat sebarang kebimbangan yang anda tidak boleh tunggu sehingga temu janji seterusnya.

Apakah yang perlu saya tahu?

Anda seharusnya memerhatikan sebarang gigitan serangga dan sengatan pada peringkat ini. Ia mungkin tidak mengapa kepada orang dewasa tetapi boleh membahayakan bayi pada usia ini.

Kebanyakan sengatan menyakitkan tetapi tidak mengancam hidup melainkan jika bayi anda mengalami reaksi alah kepada racun dalam serangga. Anda boleh mengikuti langkah-langkah ini:

 • Buang serangga tersebut dengan dengan menolak, bukan menarik.
 • Cuci kawasan tersebut dengan sabun dan air.
 • Legakan kesakitan dengan pek ais selama 15 minit, atau cuba soda penaik dan air. Tanya doktor bayi anda sebelum memberikan ubat tahan sakit untuk bayi anda.
 • Hubungi doktor jika bayi anda mengalami cirit-birit atau demam, muntah, atau jika naik bengkak selepas 24 jam. Anda juga perlu memanggil doktor jika kawasan sekitar gigitan menunjukkan tanda-tanda telah dijangkiti, seperti bertambah merah, sakit, atau bengkak.

Kejutan anafilaktik berlaku apabila badan sensitif dengan faktor alahan. Ini boleh menyebabkan tekanan darah rendah, gatal-gatal, bengkak, dan sukar bernafas. Kejutan anafilaktik akibat sengatan agak jarang berlaku, melainkan jika bayi anda mempunyai alahan. Sudah tentu, anda tidak akan tahu sehinggalah ia berlaku.

Jika bayi anda mempunyai alahan, mereka mungkin mengalami:

 • Masalah bernafas atau semput;
 • Pening, sakit perut, muntah;
 • Muka merah;
 • Ruam;
 • Bengkak di lidah, tangan, dan muka;
 • Bayi anda juga mungkin mengalami terkejut jika mereka seolah-olah keliru atau mengantuk.

Jika bayi anda mempunyai reaksi alahan, panggilan 999, biarkan mereka berbaring, tenangkannya, dan lindungi mereka dengan selimut.

Bagaimana anda boleh mengelakkan gigitan atau sengatan?

Anda tidak boleh menghapuskan semua serangga yang menggigit dan menyengat, dan anda tidak dapat menjaga bayi anda depan mata sepanjang masa. Tetapi anda boleh menggunakan penghalau serangga yang selamat untuk bayi dan pakaikan mereka dalam lengan panjang dan seluar yang berwarna putih atau warna pudar yang kurang menarik serangga dan memudahkan anda mengesan serangga apabila mereka keluar. Berhati-hati apabila makan di luar rumah, terutamanya di kawasan yang mempunyai banyak serangga, dan elakkan produk wangi seperti krim dan sabun.

Kerisauan Saya

Apa yang saya risaukan?

Anda mungkin mempunyai banyak kerisauan pada minggu 42 termasuklah mengusap atau menarik rambut.

Tabiat mengusap atau menarik rambut adalah kesan daripada dua perkara: Pertama, mereka cuba meniru kembali rasa selesa yang menenangkan mereka sewaktu menyusu badan atau menghisap botol, apabila mereka mengusap dada atau pipi si ibu atau menarik rambut mereka. Kedua, mereka lebih cenderung untuk mahukan rasa keselesaan ini semasa tekanan, terutama apabila mereka letih atau meragam.

Tabiat ini jika hanya dilakukan sekali sekala dianggap biasa sahaja, dan boleh berlarutan sehingga zaman kanak-kanak tanpa kesan buruk. Tetapi tabiat menarik rambut berterusan atau kuat atau mengakibatkan tompok rambut gugur semestinya perlu dihentikan. Tip ini boleh membantu:

 • Beri anak anda lebih perhatian dan keselesaan, terutamanya pada waktu tekanan.
 • Pastikan rambut mereka dipotong dalam gaya pendek, supaya mereka tidak dapat mencengkamnya dengan baik
 • Beri mereka sesuatu yang lain untuk ditarik untuk mengalihkan perhatian mereka.

Jika semuanya gagal, anda perlu mendapatkan nasihat daripada doktor mereka.

Anda telah membuat melalui minggu 42. Jangan risau. Anda tidak berseorangan. Kami akan berada di sini untuk memberikan anda sokongan untuk minggu depan, pada minggu 43.

Penafian

Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Disemak secara perubatan oleh

Dr. Aisyah Syahira Abdul Hamid

Dokter Umum · Hello Health Group


Ditulis oleh Helma Hassan · Disemak pada 14/08/2023

advertisement iconIklan

Adakah artikel ini bermanfaat?

advertisement iconIklan
advertisement iconIklan