backup og meta
Info Kesihatan
Alat Kesihatan
Tanya Doktor
Simpan
Senarai kandungan

Penjagaan Bayi Minggu Ke-4

Disemak secara perubatan oleh Panel Perubatan Hello Doktor


Ditulis oleh Farah Aziz · Disemak pada 17/01/2023

Penjagaan Bayi Minggu Ke-4

Perkembangan & Pelakuan

Perkembangan bayi anda.

Bayi anda berumur empat minggu. Bayi suka dan perlu menghisap, jadi jangan menghalangnya. Malah, anda mungkin mendapati bahawa puting berfungsi hebat dalam membantu bayi anda bertenang. Dalam beberapa kes, bayi anda mungkin dapat mencari ibu jari atau jari untuk menghisap.

Pada minggu ke-4, bayi anda mungkin mempunyai penglihatan yang lebih baik dan boleh memberi tumpuan kepada objek jauh dalam lingkungan 20-35 cm.

Sokongan untuk bayi anda.

Pastikan anda terus meletakkan bahagian belakang bayi anda ke bawah, walaupun dia terjaga. Kepalanya berisiko untuk cekung, jadi sentiasa meletakkan belakang bayi di bahagian bawah untuk mengelakkan situasi ini.

Cuba letakkan wajah anda di hadapan mata bayi untuk menggalakkannya memegang kepalanya untuk melihat anda. Anda juga boleh menggulung tuala atau selimut dan letakkan di bawah dadanya untuk membantunya mereka memulakan ‘push-up’. Kemudian, sistem saraf dan kawalan ototnya akan matang.

Kesihatan & Keselamatan

Apa yang patut saya bincangkan dengan doktor?

Dalam fasa ini, anda perlu membawa bayi mengambil pemeriksaan mengikut jadual yang disyorkan doktor anda. Doktor anda boleh melaksanakan:

  • Darah bayi diambil dari tumit dengan jalur ujian cepat untuk memeriksa sama ada bayi mempunyai penyakit kencing seperti fenilketonuria atau hypothyroidism atau tidak. Ujian darah boleh membantu doktor meneliti masalah gangguan metabolik. Anda juga boleh mencadangkan doktor melakukan pemeriksaan yang mendalam untuk mengesan gangguan atau keadaan kesihatan yang lain mereka mungkin ada.
  • Dalam beberapa kes, mereka mungkin perlu mendapatkan vaksin terhadap hepatitis B. Ia lebih penting sekiranya anda telah diperiksa dan disahkan menghidap hepatitis B. Jika anda tidak mempunyai hepatitis B, anda boleh memberikan vaksin hepatitis B bayi anda pada bila-bila masa dalam tempoh dua bulan pertama kehidupan, atau anda boleh memberi mereka suntikan vaksin difteria sintetik – pertussis – tetanus dengan bayi dua bulan. Bayi yang sukar dilahirkan juga boleh mempunyai vaksin sintetik dan disuntik lebih banyak vaksin untuk mencegah hepatitis B. Sentiasa berunding dengan doktor anda jika anda menetapkan bahawa bayi anda perlu untuk mendapatkannya.
  • Jalankan ujian pendengaran. Doktor bayi anda akan memeriksa untuk memastikan bayi tidak mengalami sebarang kerosakan pendengaran.

Apakah yang patut saya tahu?

Bulan pertama kehidupan adalah tempoh bayi menangis paling kerap. Kolik adalah tangisan berpanjangan yang tergopoh-gapah. Ia dianggap menjejaskan kira-kira 10 hingga 25 peratus daripada bayi bawah 3 bulan. Semua bayi menangis lebih dalam tempoh tiga bulan pertama kehidupan berbanding pada masa lain dalam kehidupan mereka, tetapi kolik adalah berbeza. Sesetengah doktor menentukannya dengan peraturan tiga: tiga jam menangis pada satu masa, sekurang-kurangnya tiga kali seminggu, untuk sekurang-kurangnya tiga minggu berturut-turut – biasanya bermula antara minggu ketiga dan keenam kehidupan. “Kekembungan” sering datang secara tiba-tiba pada waktu malam. Kebanyakan bayi akan menangis dengan bersungguh-sungguh, tidak dapat ditenangkan, mengepalkan tangan dan mengangkat kaki mereka. Setiap bayi adalah berbeza, tetapi sakit perut biasanya hilang sekitar 3 bulan.

Sesetengah orang membuat teori bahawa ia disebabkan oleh sistem penghadaman tidak matang atau alahan makanan. Yang lain percaya sebab itu mungkin sistem saraf yang masih berkembang atau pembawaan seorang bayi yang membenarkannya tersebar dengan mudah.Walaupun kolik boleh membuat ibu bapa merasa tidak terdaya dan bersalah, ia adalah sementara – dan ia bukan tanda masalah jangka panjang.

Setiap bayi berbeza dan ditenangkan dengan cara berbeza, jadi anada mungkin perlu mencuba dengan beberapa teknik untuk kenal pasti apa yang terbaik untuk bayi anda. Berikut adalah beberapa cadangan:

  • Cuba buat persekitaran yang menenangkan yang menyerupai kehidupan seperti di dalam rahim anda: selesa, panas, dan menenangkan. Membedung bayi anda ketat dalam selimut. dodoikannya  di lengan anda atau dalam buaian goyang.
  • Sesetengah bayi tenang dengan bunyi kuat yang berulang, seperti vakum, mesin pencuci pinggan, pengering pakaian, semuanya mungkin mengingatkan bunyi organ dalaman anda. Idea lain botol air hangat atau tuala panas diletakkan pada perut bayi anda, atau berikan puting. Sesetengah ibu bapa memaklumkan bahawa gejala kolik bayi mereka bertambah baik dengan ubat yang dipanggil simethicone, yang boleh mengurangkan gas usus.
  • Mendengar jeritan bayi boleh mengecewakan dan meletihkan. Ia adalah membantu untuk mempunyai seseorang yang boleh bergilir-gilir dengan anda untuk memegang dan mundar-mandir dengan bayi anda. Jika anda perlu letakkan bayi di tempat tidurnya atau tempat selamat lain untuk beberapa minit untuk menggunakan bilik mandi, pastikan anada tinggalkannya untun beberapa minit, walaupun dia menangis, tidak akan menyakitinya. Maklumkan kepada doktor anda jika tangisannya bunyi jeritan dan menyakitkan, jika berat badan bayi anda tidak bertambah, jika mereka demam, atau jika simptom kekembungan melampaui usia 3 bulan – kerana ini boleh menjadi tanda-tanda masalah kesihatan.

Kerisauan saya

Apa yang yang merisaukan saya?

Pada peringkat ini, anda perlu ambil perhatian tentang kesihatan bayi anda dan merokok. Jika anda atau pasangan anda merokok, anda mungkin mahu menghabiskan sedutan anda. Perokok pasif boleh menjadi amat berbahaya untuk bayi anda – ia melemahkan paru-paru, menjadikan bayi lebih terdedah kepada jangkitan telinga, meningkatkan berdengkur dan tidur – gangguan pernafasan. Ia adalah punca kesihatan, tingkah laku dan masalah pembelajaran yang terbukti dan menggandakan risiko kematian bayi secara tiba-tiba. Walaupun anda tidak merokok ketika bayi di dalam bilik, bahan kimia berbahaya masih berlegar di seluruh rumah anda dalam masa beberapa minit.

Tanya doktor anda bagaimana untuk berhenti merokok, atau jika anda atau ahli keluarga tidak boleh berhenti serta-merta, tanya doktor anda bagaimana untuk menjaga bayi dan tidak membiarkan asap menjejaskan bayi anda.

Anda telah melalui minggu 4. JJangan bimbang. Anda tidak keseorangan. Kami akan berada di sini untuk memberi sokongan kepada anda minggu depan, pada minggu ke-5.

Penafian

Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Disemak secara perubatan oleh

Panel Perubatan Hello Doktor


Ditulis oleh Farah Aziz · Disemak pada 17/01/2023

advertisement iconIklan

Adakah artikel ini bermanfaat?

advertisement iconIklan
advertisement iconIklan