backup og meta
Info Kesihatan
Alat Kesihatan
Tanya Doktor
Simpan
Senarai kandungan

Penjagaan Bayi Minggu ke-36

Disemak secara perubatan oleh Dr. Aisyah Syahira Abdul Hamid · Dokter Umum · Hello Health Group


Ditulis oleh Helma Hassan · Disemak pada 05/07/2023

Perkembangan & Pelakuan

Perkembangan bayi anda

Pada minggu terakhir bulan kedelapan, anak anda mungkin akan dapat:

 • Bermain tepuk tangan atau melambai selamat tinggal;
 • Berjalan dengan memegang perabot;
 • Berdiri sendiri seketika;
 • Memahami “jangan” tetapi tidak semestinya mematuhi perintah itu.

Sokongan untuk bayi anda

Apabila bayi anda mula berdiri dan berjalan, anda mungkin tertanya-tanya jika kasut yang perlu. Sehingga bayi anda berjalan di sekitar luar rumah dengan kerap, kebanyakan pakar kanak-kanak dan pakar perkembangan kanak-kanak tidak fikir bahawa mereka memerlukan kasut. Ia adalah perkara biasa untuk bayi anda untuk berjala berkaki ayam. Berjalan berkaki ayam boleh membantu menguatkan bayi anda dan otot kaki, dan merasakan tekstur yang mereka pijak.

Terdapat pelbagai cara untuk membantu bayi anda dengan usaha berjalan kakinya. Anda boleh berdiri atau berlutut di hadapan mereka, membantu mereka berjalan ke arah anda dengan memegang kedua-dua tangan mereka. Sesetengah bayi menikmati menolak sebuah trak bertatih, yang menyediakan mereka sokongan dan mobiliti. Anda perlu mencari mainan tolak yang lebar, dengan asas yang stabil.

Anda juga perlu meletakkan selak pada pintu. Anda juga boleh memindahkan semua bahan pencuci yang beracun ke atas kabinet yang lebih tinggi. Juga, pastikan tilam bayi anda hendaklah di ketinggian yang rendah.

Kesihatan & Keselamatan

Apa yang perlu saya bincangkan dengan doktor?

Kebanyakan doktor tidak menjadualkan pemeriksaan yang kerap untuk bayi bulan ini. Ini lebuh baik kerana kebanyakan bayi masa ini tidak menikmati lawatan ke pejabat doktor. Hubungi doktor jika terdapat sebarang kebimbangan yang tidak boleh anda tunggu sehingga lawatan bulan depan.

Apa yang perlu anda tahu?

Kepala benjol

Jika kepala bayi anda mberbenjol, anda perlu memastikan keselesaan bayi anda tetapi jangan bertindak balas secara keterlaluan. Lebam adalah biasa untuk bayi belajar untuk memahami persekitaran, dan kebanyakannya kecil dan tidak menyebabkan sebarang kecederaan yang serius. Anda boleh menggunakan pek ais selama 20 minit untuk meredakan sebarang bengkak. Cuba beri mereka makan atau alihkan perhatian bayi anda supaya mereka tidak bertindak balas kepada pek ais.

Jika bayi anda hilang kesedaran, hubungi 999. Jika mereka tidak bernafas, anda perlu cuba untuk menyelamatkan mereka atau melakukan bantuan pernafasan pertama, dan kemudian memanggil 999.

Anda perlu memanggil doktor jika bayi anda muntah, meragam luar biasa seperti cepat marah atau keliru , mengantuk atau pening, atau menangis atau menjerit untuk tempoh masa yang panjang. Bayi anda juga mungkin mempunyai benjolan yang ketara, luka yang dalam atau pendarahan berterusan,  lebam di belakang telinga, kawasan yang lembut pada kulit kepala, bintik hitam dan biru yang tidak dapat dijelaskan, darah dalam putih mata, atau cecair jernih atau merah jambu atau darah yang datang dari mulut, hidung, atau telinga.

Anda tidak boleh menghalang semua lebam yang bayi anda mungkin menanggung, tetapi di sini adalah beberapa tindakan pencegahan yang berkesan:

 • Buang lampu goyah daripada jangkauan bayi anda;
 • Awasi bayi anda dengan teliti jika mereka mendaki ke bawah perabot;
 • Letakkan pad bucu untuk sudut perabot dan letakkan pad anti-tergelincir di bawah permaidani;
 • Perhatikan bayi anda apabila mereka berada di meja menukar lampin mereka atau dalam troli runcit. Gunaan tali untuk memegang mereka , tetapi ingat bahawa anda tidak boleh bergantung kepada tali sepenuhnya;
 • Rendahkan tilam bayi anda sebaik sahaja mereka boleh berdiri di tempat tidur bayi mereka.
 • Keselamatan Katil bayi

  Apabila bayi menjadi lebih aktif dan sukakan cabaran, seluruh dunia terbuka untuk mereka bersama-sama dengan risiko mendapat masalah. Dan walaupun tidur bayi mungkin kelihatan untuk menjadi syurga yang paling selamat untuk si kecil anda, ia tidak akan kekal selamat terlalu lama. Walaupun sesetengah bayi tidak pernah cuba untuk melarikan diri dari katil bayi mereka, ada yang kerap mencuba. Oleh itu adalah perlu untuk anda untuk mula mengambil langkah-langkah untuk mencegah kes-kes yang paling teruk sekarang:

  • Rendahkan tilam seboleh mungkin. Periksa sokongan tilam secara berkala untuk memastikan bahawa ia tidak longgar;
  • Jangan meninggalkan mainan besar di dalam kotak katil  bayi yang boleh terkumpul dan digunakan sebagai alat untuk keluar
  • Alihkan sebarang barang bergerak yang boleh dicapai bayi
  • Teruskan untuk mengelakkan menggunakan bantal dan selimut berbulu pada katilnya, jangan pernah memasang kanopi atas katil itu;
  • Tarik tempat tidur bayi sekurang-kurangnya 30cm dari segala perabot dan dinding untuk mengelakkan bayi anda memanjat. Seperti biasa, pastikan bayi tidak terletak dalam jangkauan tirai atau tingkap;
  • Jika bayi anda cuba untuk melarikan diri dari tempat tidur, letakkan beberapa bantal atau selimut gebu pada lantai di sebelah katil itu untuk menampung pendaratan mereka.

  Apabila bayi mencapai 90cm, ia adalah masa untuk menukar katil.

  Kerisauan Saya

  Apa yang saya risaukan

  Kidal atau tidak

  Kebanyakan pintu, seterika, pengupas kentang, gunting, dan tetapan meja direka untuk tangan kanan. Pada masa lalu, sesetengah ibu bapa cuba untuk memaksa anak-anak mereka menggunakan tangan kanan, supaya mereka boleh menjadi tangan kanan. Pakar percaya bahawa tekanan daripada ibu bapa pada anak-anak mereka boleh membuat mereka mempunyai pelbagai masalah pembelajaran. Sekarang, walaupun anda masih tidak disarankan untuk mencuba menukar kecenderungan anak, beberapa ciri-ciri genetik dikatakan berkait rapat dengan kekidalan. Banyak perbezaan dilihat antara kidal dan tidak terhada  pembangunan di otal kanan dan otak kiri otak. Untuk kidal, sebelah kanan otak adalah dominan, menjadikan mereka cemerlang dalam bidang-bidang terkait ruang, yang mungkin sebaba mengapa mereka ramai dalam bidang seperti sukan, seni bina, dan seni. Memandangkan lebih ramai kanak-kanak lelaki berbanding perempuan kindal, terdapat juga teori bahawa tahap testosteron, hormon lelaki, entah bagaimana memberi kesan perkembangan otak dan tangan.

  Kebanyakan bayi menggunakan kedua-dua tangan yang sama pada mulanya, sesetengahnya menunjukkan keutamaan untuk satu tangan atau yang lain dalam masa beberapa bulan, yang lain tidak melakukannya sehingga mereka mencapai usia setahun. ADa yang kelihatan cenderung satu tangan pada mulanya, dan kemudian beralih. Apa yang penting ialah anda perlu biarkan bayi menggunakan tangan yang mereka rasa paling selesa.

  Bagaimanakah perkembangan bayi anda pada minggu ke-37?

  Penafian

  Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.  Disemak secara perubatan oleh

  Dr. Aisyah Syahira Abdul Hamid

  Dokter Umum · Hello Health Group


  Ditulis oleh Helma Hassan · Disemak pada 05/07/2023

  ad iconIklan

  Adakah artikel ini bermanfaat?

  ad iconIklan
  ad iconIklan