backup og meta
Info Kesihatan
Alat Kesihatan
Tanya Doktor
Simpan
Senarai kandungan

Penjagaan Bayi Minggu ke-35

Disemak secara perubatan oleh Dr. Aisyah Syahira Abdul Hamid · Dokter Umum · Hello Health Group


Ditulis oleh Helma Hassan · Disemak pada 05/07/2023

Perkembangan & Pelakuan

Perkembangan bayi anda

Penglihatan bayi anda kini dalam yang sama seperti orang dewasa dalam beberapa aspek. Malah, keupayaan mereka untuk melihat dalam jarak dekat masih yang terbaik, tetapi keupayaan mereka untuk melihat dalam jarak jauh berkembang baik juga supaya mereka boleh mengenal pasti orang dan objek di dalam bilik. Mereka melihat mainan di sisi lain dari bilik dan cuba untuk merangkak ke arah itu. Warna mata mereka sekarang juga mungkin warna yang mereka boleh mempunyai selama hayat, walaupun anda boleh melihat perubahan halus kemudian.

Pada minggu ketiga bulan kedelapan, anak anda mungkin akan dapat:

 • mempunyai penglihatan yang lebih baik;
 • mengensot;
 • beralih kepada berdiri kedudukan dari kedudukan duduk;
 • mengambil objek kecil dengan ibu jari dan jari (menyimpan semua objek berbahaya daripada jangkauan bayi);
 • mengatakan “mama” atau “dada” sewenang-wenangnya.

Sokongan untuk bayi anda

Akan ada masa apabila bayi anda takut apa yang mereka tidak dapat memahami, termasuk perkara-perkara yang tidak mengganggunya sebelum ini seperti loceng pintu dering atau bunyi cerek air. Bunyi ini boleh menakutkan bayi anda dalam beberapa kes. Apabila ini berlaku, perkara yang paling penting yang anda boleh lakukan sebagai ibu bapa adalah untuk memastikan keselesaan mereka dan pastikan mereka tahu bahawa anda berada di sana dan mereka mungkin hanya perlukan pelukan dari anda.

Kesihatan & Keselamatan

Apa yang perlu saya bincangkan dengan doktor?

Kebanyakan doktor tidak menjadualkan pemeriksaan yang kerap untuk bayi bulan ini. Lebih baik begini memandangkan kebanyakan kanak-kanak zaman ini tidak menikmati lawatan ke pejabat doktor. Hubungi doktor jika terdapat sebarang kebimbangan yang tidak boleh anda tunggu sehingga lawatan bulan depan.

Apa yang perlu saya tahu?

Berikut adalah beberapa perkara yang perlu anda tahu:

Batuk

Bayi yang sihat mungkin batuk setiap hari. Malah, batuk sebenarnya boleh membantu bayi anda bernafas dengan lebih baik dengan mengosongkan rembesan dari saluran udara. Batuk sering berlegar selepas simptom-simptom lain penyakit ini telah berlalu, tetapi tidak semuanya. Contohnya:

 • Jika bayi anda nafas berdehit/wheezes atau menarik nafas terkejut untuk udara, mereka mungkin mempunyai bronkiolitis, yang disebabkan oleh virus syncytial pernafasan (RSV).
 • Jika batuk mereka amat dalam dan bunyi keras, mereka mungkin mempunyai (jangkitan virus yang memberi kesan kepada saluran pernafasan atas).
 • Jika bayi anda seolah-olah mempunyai panjang – sejuk berpanjangan dan waktu malam batuk kronik, mereka sebenarnya mungkin mempunyai alahan atau sinusitis.
 • Jika ia adalah batuk secara tiba-tiba dan berterusan tanpa simptom-simptom selesema lain, ia mungkin bermakna bahawa bayi anda mempunyai asma atau telah dihidu objek.
 • Jika batuk yang berterusan disertai dengan kesukaran bernafas, demam dan menggigil, mereka mungkin mempunyai radang paru-paru.
 • Jika bayi anda mempunyai 20 hingga 30 kedua batuk tanpa henti,- seperti bunyi “kokol” ketika mereka cuba untuk mengambil nafas dalam-dalam, ia boleh menjadi batuk kokol (juga dipanggil pertussis).
 • Jika bayi anda sentiasa batuk dengan lendir tebal yang menyebabkan kesukaran bernafas, anda perlu membiarkan mereka diperiksa jika mereka mempunyai cystic fibrosis.

Jangan memberi ubat kepada bayi anda, dekongestan, atau antihistamin tanpa berunding dengan doktor bayi anda dahulu. Anda mungkin:

 • Cuba untuk membersihkan mana-mana rembesan dengan memberikan bayi anda cecair tambahan dan meletakkan vaporizer di dalam bilik mereka pada waktu malam.
 • Memegang bayi anda di bilik mandi berwap juga boleh membuat mereka menjadi tenang dan membantu mereka bernafas lebih baik.
 • Jika anda mengesyaki bahawa alergen di dalam bilik mereka mungkin menjadi penyebab batuk yang kronik, keluarkan patung haiwan dan peralatan tempat tidur gebu lain untuk memastikan bilik sebersih mungkin. Pastikan juga perlu sebarang haiwan peliharaan dikeluarkan dari bilik.
 • Pastikan bayi anda tidak terdedah kepada asap rokok di rumah atau kereta.

Jika batuk menghalang bayi anda daripada makan atau tidur dengan baik, maka ia memerlukan perhatian. Hubungi doktor dengan segera jika bayi anda:

 • Batuk darah, menghadapi masalah pernafasan, atau menunjukkan simptom-simptom lain penyakit yang serius, seperti demam, peningkatkan kadar jantung, lesu, muntah-muntah.
 • Hubungi doktor jika bayi anda tertelan atau tersedut objek.
 • Jika bayi anda tidak boleh bernafas atau kehilangan kesedaran, anda perlu untuk memulakan menyelamat pernafasan mereka atau CPR dan meminta seseorang untuk mendail 999 dengan segera.
 • Alahan, bendasing, atau asma boleh menyebabkan batuk yang kronik, jadi anda perlu menghubungi doktor jika batuk berterusan selama lebih dari seminggu.

Merangkak

Selagi bayi anda cuba untuk mendapatkan anda, tidak kira bagaimana mereka melakukannya. Anda perlu bimbang hanya jika bayi anda seolah-olah tidak dapat untuk menyelaraskan kedua-dua belah badan mereka, dalam erti kata lain, mereka tidak boleh menggerakkan tangan dan kaki mereka dalam masa yang sama. Ini boleh menjadi tanda-tanda kecacatan motor, yang mana rawatan awal boleh menjadi sangat membantu.

Kerisauan Saya

Apa yang saya risaukan?

Berikut adalah beberapa perkara yang mungkin anda risaukan:

Bagaimana membaca untuk bayi anda

Membaca dalah penting untuk menggalakkan bayi anda pada usia yang awal. Walaupun mereka mungkin tidak memahami buku, mereka akan menjadi berminat dan ingin tahu mengenainya. Ini adalah cara yang baik untuk menyokong perkembangan mereka. Berikut adalah beberapa tip untuk membantu anda bermula:

 • Baca dengan kuat kepada bayi anda;
 • Mempunyai koleksi buku bayi;
 • Belajar membaca pada kelajuan yang perlahan;
 • Jadikan membaca sebahagian daripada rutin (masa terbaik adalah sebelum tidur);
 • Melibatkan bayi anda dalam memilih buku.

Tip ini akan membantu bayi anda menjadi teruja dan gembira setiap kali masa membaca. Anda akan kagum melihat perkembangannya!

Tahniah! Anda telah berjaya melalui minggu 35. Kami tidak sabar untuk menunjukkan kepada anda bagaimana bayi anda sedang berkembang pada minggu 36.

Penafian

Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Disemak secara perubatan oleh

Dr. Aisyah Syahira Abdul Hamid

Dokter Umum · Hello Health Group


Ditulis oleh Helma Hassan · Disemak pada 05/07/2023

advertisement iconIklan

Adakah artikel ini bermanfaat?

advertisement iconIklan
advertisement iconIklan