backup og meta
Info Kesihatan
Alat Kesihatan
Tanya Doktor
Simpan
Senarai kandungan

Penjagaan Bayi Minggu ke-32

Disemak secara perubatan oleh Dr. Aisyah Syahira Abdul Hamid · Dokter Umum · Hello Health Group


Ditulis oleh Helma Hassan · Disemak pada 17/01/2023

Perkembangan & Pelakuan

Perkembangan bayi anda

Emosi bayi anda menjadi lebih jelas. Pada bulan-bulan akan datang, bayi anda boleh belajar untuk menghargai, meniru perasaan dan mungkin menunjukkan simpati. Sebagai contoh, jika mereka mendengar seseorang menangis, mereka mungkin mula menangis. Walaupun bayi hanya mula belajar tentang perasaan mereka, mereka akan mula belajar segala-galanya daripada anda. Pada masa akan datang, anak anda akan dapat belajar daripada cara anda melayan orang.

Pada minggu terakhir bulan ke-7, mereka akan dapat:

 • Pusing untuk berdiri dari kedudukan duduk;
 • Bertukar dari merangkak kepada duduk;
 • Bermain bertepuk tangan dan melambai untuk mengucapkan selamat tinggal;
 • Mengambil objek kecil dengan jari (jadi simpan objek berbahaya daripada jangkauan kanak-kanak);
 • Pergi meneroka di sekitar rumah mereka sendiri;
 • Sentiasa memanggil “ibu” atau “bapa”.

Sokongan untuk bayi anda

Jika bayi anda tidur di dalam bilik yang berasingan dan mereka takut berpisah dengan anda pada waktu malam, anda perlu menghabiskan lebih banyak masa membaca, memeluk dan bermain muzik yang menenangkan bayi anda sebelum meletakkan mereka tidur. Mengekalkan rutin biasa sebelum tidur akan membantu bayi anda berasa selamat dan tidur dengan lebih mudah.

Setiap hari, setelah anda menguruskan bilik mandi atau ruang tamu, semua kerja dalam bilik tidur anak anda harus diselesaikan apabila bayi sedang tidur. Apa yang penting ialah anda perlu mengajar mereka bahawa tempat tidur lebih baik dan bukannya bayi dikejar sehingga berjaya ditidurkan.

Kesihatan & Keselamatan

Apa yang perlu saya bincangkan dengan doktor?

Kebanyakan doktor tidak akan mengatur pemeriksaan kesihatan untuk bayi anda bulan ini. Dari sudut positif, ia bermakna bahawa tidak ada masalah yang serius dengan bayi; dari sudut negatif, ia bermakna bahawa anda tidak akan dapat mengenal pasti perkembangan bayi bulan ini. Sediakan soalan untuk pemeriksaan pada bulan depan, tetapi jangan takut untuk memanggil doktor anda dengan segera jika anda mempunyai sebarang masalah yang merungsingkan atau bimbang anda tidak boleh menunggu sehingga lawatan susulan seterusnya.

Apa yang perlu saya tahu?

Berikut adalah beberapa perkara yang perlu anda tahu:

Cirit-birit

Bayi anda mungkin mengalami cirit-birit jika bayi anda didapati membuang air besar lebih daripada biasa dan najis adalah cair. 

Najis kanak-kanak berwarna kuning, hijau atau gelap dan mungkin menjadi busuk berbanding biasa. Namun, ia adalah normal bagi bayi.

Punca-punca utama cirit-birit pada bayi adalah jangkitan gastrousus, jangkitan saluran pernafasan yang disebabkan oleh virus apabila mereka mengalami selesema, bayi tidak boleh bertolak ansur dengan makanan atau mereka mempunyai alahan makanan. Jus buah-buahan atau buah-buahan terlalu banyak dalam diet anak anda juga boleh menyebabkan cirit-birit.

Jika bayi anda mempunyai cirit-birit, tip berikut boleh membantu,:

 • Hubungi doktor jika bayi anda mempunyai beberapa simptom seperti dehidrasi, muntah-muntah, enggan makan atau minum, darah dalam najis, dan jika abdomen bayi kembung (bengkak dan menonjol) atau jika bayi anda mempunyai demam yang berlarutan lebih daripada 24 jam. Di samping itu, bayi anda kurang kencing, air kencing gelap, mata terbenam, mulut kering, menangis tanpa air mata dan goyah atau lesu. Ini semua adalah tanda-tanda dehidrasi dari sederhana kepada teruk.
 • Pastikan anak anda minum banyak air untuk mengelakkan dehidrasi, tetapi elakkan jus buah-buahan dan jus bergula. Air, susu dan susu tepung adalah pilihan yang lebih baik. Anda juga boleh memberikan bayi anda minum rehidrasi.
 • Bantu anak anda berasa seberapa selesa yang mungkin. Sentiasa pastikan punggung bayi kering dan gunakan krim untuk bayi.
 • Cuba untuk mengenal pasti punca: adakah anak anda mempunyai simptom disebabkan oleh virus lain? Anda telah cuba makan sebarang jenis makanan baru-baru ini atau tidak? Adakah bayi anda mengambil sebarang antibiotik baru-baru ini atau tidak?

Selain itu, anda boleh mencegah penyakit ini dengan membasuh tangan anda dan bayi anda dengan teliti dan kerap, anda juga perlu mencuci buah-buahan dan sayur-sayuran sebelum memberi makan kepada bayi anda.

Masalah gigi

Jika gigi bayi bercambah dengan salah, anda tidak perlu untuk membawa mereka ke doktor gigi. Pertumbuhan gigi pertama di lokasi yang salah tidak akan memberi kesan kepada senyuman bayi anda kemudian hari. Malah, gigi susu biasanya tumbuh salah, terutamanya gigi hadapan yang lebih rendah dan sering membentuk bentuk V kembang. Gigi depan atas juga seolah-olah besar berbanding gigi di bawah. Dan dalam beberapa bayi, gigi hadapan yang lebih rendah akan berkembang sebelum gigi dibawah, tetapi ini bukanlah apa yang perlu dibimbangkan.

Apabila si bayi berusia dua setengah tahun, mereka akan mempunyai cukup dua puluh gigi. Dan walaupun gigi masih tidak sekata tentang bahagian dan struktur, jangan bimbang. Gigi bayi tidak akan menyebabkan gigi anak anda semakin berterabur apabila mereka membesar.

Jika gigi menjadi kelabu, ia disebabkan plak besi. Sesetengah kanak-kanak minum cecair dan mineral vitamin yang mengandungi besi, yang boleh meningkatkan risiko rosak gigi. Ini tidak berbahaya kepada gigi dan ia akan hilang apabila anak anda berhenti mengambil ubat dan mula mengambil vitamin kunyah. Sementara itu, berus gigi bayi anda dengan kain kasa atau bersihkan serta-merta selepas mereka mengambil vitamin untuk membantu mengurangkan gigi kuning.

Walaupun anak anda tidak menggunakan makanan tambahan dalam bentuk cecair, dalam kes bayi biasa minum botol atau jus sebelum tidur, mereka juga boleh mengalami kerosakan gigi. Kerosakan gigi juga boleh disebabkan kecederaan atau kecacatan kongenital pada enamel gigi. Sila berbincang dengan doktor atau doktor gigi anda untuk memahami keadaan sebenar gigi bayi anda.

Kerisauan Saya

Apa yang saya risaukan?

Berikut adalah beberapa perkara yang perlu anda tahu:

Menggigit puting

Bayi tidak boleh menggigit dengan aktif ketika sedang menyusu (kerana lidah bayi anda berada antara gigi dan payudara). Keseronokan anak anda apabila mereka secara tidak sengaja menggigit puting anda. anda tidak dapat menahan diri ketawa dan sebab itu bayi anda terus menggigit dan menunggu untuk melihat tindak balas daripada anda.

Jadi, daripada menggalakkan mereka untuk berbuat demikian dengan ketawa, biarkan mereka tahu bahawa menggigit tidak boleh diterima dengan mengarahkan “jangan” dengan tegas, terus terang dan kemudian dengan cepat menarik puting daripada mulut bayi dan menjelaskan bahawa “menggigit seperti ini akan menyakitkan “. Jika mereka cuba untuk berpegang kepada puting anda, gunakan jari untuk mengeluarkannya. Selepas beberapa lama, mereka akan belajar dan menyerah.

Anda perlu menghentikan kebiasaan mereka menghisap atau menggigit puting untuk mengelakkan masalah yang lebih serius. Bayi tidak lama lagi perlu tahu bahawa gigi tidak digunakan untuk gigitan. Anda juga boleh memberikan perkara-perkara yang sesuai untuk mengawal tabiat ini (mainan, roti atau pisang). Selain itu, anda patut membiarkan mereka tahu bahawa terdapat perkara-perkara yang tidak boleh mereka gigit (payudara ibu, jari orang lain, bahu ayah).

Tindakan buruk mereka boleh:

 • Mengganggu tabiat pemakanan yang sihat;
 • Memberi kesan kepada keupayaannya untuk berehat;
 • Menjejaskan pergaulan anak anda;
 • Menyebabkan kesan negatif terhadap perkembangan personaliti kanak-kanak;
 • Menyumbang kepada bentuk gigi yang rosak pada kanak-kanak.

Anda telah melalui minggu 32. Jangan risau. Anda tidak berseorangan. Kami akan berada di sini untuk memberikan anda sokongan pada minggu depan, minggu 33.

Penafian

Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.Disemak secara perubatan oleh

Dr. Aisyah Syahira Abdul Hamid

Dokter Umum · Hello Health Group


Ditulis oleh Helma Hassan · Disemak pada 17/01/2023

ad iconIklan

Adakah artikel ini bermanfaat?

ad iconIklan
ad iconIklan