backup og meta
Info Kesihatan
Alat Kesihatan
Tanya Doktor
Simpan
Senarai kandungan

Penjagaan Bayi Minggu ke-30

Disemak secara perubatan oleh Dr. Aisyah Syahira Abdul Hamid · Dokter Umum · Hello Health Group


Ditulis oleh Helma Hassan · Disemak pada 05/07/2023

Perkembangan & Pelakuan

Perkembangan bayi anda

Pada masa ini, anda boleh memberitahu mereka bahawa telefon anda bukan mainan, mainan bukan digunakan untuk dibuang atau mereka tidak dibenarkan untuk tarik rambut orang lain. Pada usia ini, bayi anda boleh mula menguji kuasa anda dengan menolak untuk mengikuti garis panduan mudah yang anda diberikan. Mereka bukan sebenarnya tidak mendengar kata atau sengaja menentang, mereka mungkin hanya hanya ingin tahu.

Pada minggu ke-30, bayi anda mungkin akan dapat:

 • Duduk dengan sendiri tanpa sokongan;
 • Cuba untuk menahan apabila anda ingin mendukung mereka;
 • Menentang jika anda mengambil mainan;
 • Mencari jalan untuk keluar dari mainan;
 • Mencari objek jatuh;
 • Menggunakan jari pada objek dan memegang di tangan (jadi anda perlu menyimpan barang-barang berbahaya daripada jangkauan kanak-kanak);
 • Melihat arah bunyi;
 • Celoteh dengan menggabungkan vokal dan konsonan seperti ga-ga-ga, ba-ba-ba, ma-ma-ma, da-da-da;
 • Bermain peekaboo.

Sokongan untuk bayi anda

Ingat bahawa bayi anda tidak boleh ingat apa yang anda katakan. Taktik terbaik adalah dengan menggunakan perkataan yang mudah “jangan” supaya mereka memahami bahawa mereka tidak boleh berbuat demikian.

Permainan sorok dan agah yang mudah boleh menarik perhatian mereka. Mereka mungkin suka permainan di mana orang atau benda muncul dan hilang. Ini meningkatkan kesedaran mereka terhadap kehadiran orang di sekeliling.

Kesihatan & Keselamatan

Apa yang perlu saya bincangkan dengan doktor saya?

Kebanyakan doktor tidak akan mengatur pemeriksaan kesihatan untuk bayi anda bulan ini. Dari sudut positif, ia bermakna bahawa tidak ada masalah yang serius dengan bayi; dari sudut negatif, ia bermakna bahawa anda tidak akan dapat mengenal pasti perkembangan bayi bulan ini. Sediakan soalan untuk pemeriksaan pada bulan depan, tetapi jangan takut untuk menghubngi doktor anda dengan segera jika anda mempunyai sebarang masalah yang merungsingkan atau bimbang anda tidak boleh menunggu sehingga lawatan susulan seterusnya.

Apa yang perlu saya tahu?

Berikut adalah beberapa perkara yang perlu anda tahu:

Anemia

Anemia berlaku apabila terdapat sel-sel darah merah di dalam badan yang menyebabkan jumlah yang rendah hemoglobin (pigmen merah yang membawa oksigen untuk meletakkan tisu, sisa dan karbon dioksida keluar). Ini membawa kepada keletihan dan badan tidak dapat berfungsi dengan baik.

Anemia boleh berpunca daripada kekurangan pemakanan, gangguan genetik, ubat-ubatan, jangkitan dan penyakit-penyakit kronik. Punca utama anemia pada bayi adalah kekurangan zat besi dalam diet, ketidakupayaan untuk menyerap zat besi daripada makanan dengan betul, atau pendarahan yang berterusan (contohnya dalam usus). Beberapa anemia jenis lain iaitu anemia yang diwarisi, seperti sel-sel anemia sabit disebabkan oleh hemoglobin tidak normal.

Walaupun bayi pra-matang sering anemia sejak lahir, bayi normal juga perlu bekalan zat besi. Dalam tempoh enam bulan pertama, kepekatan zat besi bayi biasanya jatuh dengan cepat dan perlu ditambah. Kadangkala di antara 9 dan bulan ke-13, apabila anda membawa anak anda ke pemeriksaan yang kerap, doktor boleh melakukan pemeriksaan haemoglobin untuk melihat sama ada anak anda mempunyai anemia atau tidak.

Tanda-tanda anemia termasuk keletihan, kelesuan, tiada selera makan, bibir dan kulit pucat. Kesan serius anemia boleh termasuk sesak nafas, sakit jantung, masalah fizikal dan rohani yang menyebabkan kerosakan kekal dan meningkatkan sensitiviti kanak-kanak, ia juga boleh membawa kepada keracunan.

Jika ujian darah menunjukkan bahawa kandungan besi di dalam badan adalah terlalu rendah, doktor anda mungkin menasihatkan anda untuk menukar diet atau besi tambahan untuk kanak-kanak. Sila tempah makanan berfungsi dan makanan tambahan besi dalam mengikuti arahan doktor anda dengan teliti. Menggunakan berlebihan besi boleh menjadi sangat berbahaya untuk bayi.

Anda boleh mencegah atau menyokong rawatan anemia kerana kekurangan zat besi dengan memastikan bahawa bayi mendapat jumlah cukup besi yang mereka perlukan. Perkara yang anda perlu lakukan adalah:

 • Tentukan sama ada anak anda berisiko lebih tinggi untuk anemia atau tidak. Faktor-faktor yang boleh menyebabkan risiko ini termasuk kelahiran pra-matang atau berat lahir rendah, kekurangan zat besi dalam diet anda jika anda sedang menyusukan bayi atau kekurangan zat besi dalam formula bayi. Tanya doktor anda untuk menyesuaikan diet atau besi makanan tambahan untuk bayi.
 • Biarkan bayi anda dapat susu ibu selama mungkin. Susu ibu mengandungi satu bentuk khas besi untuk membantu bayi mudah menyerap daripada besi dalam makanan lain.
 • Tidak minum susu lembu apabila bayi adalah kurang daripada 1 tahun. Susu lembu mengandungi jumlah yang rendah besi dan boleh merengsa mukosa usus dan menyebabkan kerosakan kecil dari masa ke masa.
 • Menawarkan besi serbuk – bijirin diperkaya. Anda boleh bermula sekitar bulan ke-8, biarkan mereka cuba untuk makan makanan lain yang kaya dengan zat besi seperti kacang, bayam, kuning telur, daging, ayam dan ikan.
 • Berikan makanan bayi anda yang kaya dengan vitamin C untuk membantu penyerapan zat besi, mereka boleh menjadi lada merah loceng, betik, tembikai, brokoli, strawberi dan oren.

Biarkan snek bayianda

Ramai ibukadang-kadang tidak mahu anak-anak mereka untuk makan gula-gula di antara waktu makan. Tetapi sebenarnya, makan makanan ringan dalam jumlah sederhana memainkan peranan yang penting dalam pemakanan, terutamanya dengan pemakanan kanak-kanak. Ia adalah penting untuk memilih makanan ringan yang sihat.

Pada masa makanan ringan, bayi anda mempunyai peluang untuk memegang sekeping roti atau biskut dengan tangan dan secara manual meletakkannya di dalam mulut tanpa mengambil berat tentang jika makanan yang sesuai mereka. Kadang-kadang cara yang bayi anda makan terlalu tumpul. Jadi, anda perlu mempunyai kemahiran untuk mengajar mereka bagaimana untuk makan.

Kanak-kanak mempunyai perut yang kecil, jadi anak anda mudah menjadi penuh dan lapar dengan cepat. The hidangan utama jarang boleh mengekalkan kenyang dari makan ini untuk makanan yang lain untuk kanak-kanak. Apabila bayi yang ditetapkan snek, makanan ringan menjadi sangat perlu untuk mengisi keperluan pemakanan bayi anda.

Snek akan memberi masa bayi anda untuk berehat. Seperti kebanyakan kita, bayi perlu berehat kerana jika anda tidak memberi makanan ringan bayi anda di antara bentuk-bentuk makanan untuk bercerai susu, mereka akan sentiasa menuntut untuk susu ibu atau bottlefed. Makanan ringan akan mengurangkan permintaan penyusuan ibu yang kerap untuk bayi anda dan boleh membantu anda memberhentikan penyusuan bayi anda.

Walau bagaimanapun, makanan ringan juga boleh mempunyai beberapa kelemahan. Anda perlu ambil perhatian bahawa selepas membiarkan bayi makan makanan ringan:

 • Makanan ringan setiap jam. Snek terlalu hampir dengan waktu makan boleh membuat bayi anda lengkap dan melangkau waktu makan. Cuba untuk menyusun makanan ringan di antara waktu makan. Snek sentiasa boleh membuat bayi anda mendapatkan digunakan untuk sentiasa mempunyai sesuatu di dalam mulut dia sepanjang masa. Ini adalah satu tabiat yang boleh menyebabkan kesan buruk pada badan dan kesihatan bayi semasa zaman kanak-kanak dan remaja. Mulut sentiasa dipenuhi dengan makanan juga boleh membawa kepada kerosakan gigi. Walaupun kanji sihat dalam roti akan bertukar menjadi gula apabila terdedah kepada air liur di dalam mulut. A snek pada waktu pagi, atau di tengah hari, atau jika mereka mempunyai masa yang panjang antara makan malam dan sebelum tidur makan ora pada waktu matahari terbenam adalah pilihan yang baik. Sudah tentu, perlu ada pengecualian jika makan ditangguhkan lebih lama daripada biasa dan jika bayi terlalu lapar.
 • Makan dengan alasan yang baik. Terdapat banyak sebab untuk makanan ringan dan tidak ada orang-orang yang munasabah. Elakkan membiarkan bayi anda makan makanan ringan jika anak anda berasa letih, sakit atau anda mahu untuk memberi ganjaran kepada mereka jika mereka melakukan sesuatu. Sebaliknya, anda boleh cuba untuk secara lisan memuji dan tepukan bersemangat.
 • Lokasi untuk makan makanan ringan. Makanan ringan perlu serius berminat dengan bayi anda makan. Pastikan bayi d anda makan di lokasi yang selamat (makan sambil berbaring di atas belakang mereka, merangkak di sekeliling, atau berjalan boleh dengan mudah membuat pencekik bayi anda), duduk bayi anda dan makan mengikut peraturan asas makanan (baby’d anda belajar dengan lebih baik yang peraturan asas makan sambil duduk di meja). Anda perlu biarkan bayi anda makan makanan ringan apabila mereka duduk, sebaik-baiknya pada kerusi.

Kerisauan Saya

Apa yang saya bimbang tentang?

Berikut adalah beberapa perkara yang anda mungkin bimbang tentang:

perbuatan bayi berbeza dengan anda

Malah, kebanyakan bayi dan kanak-kanak, kanak-kanak yang lebih tua, biasanya boleh bertindak secara berbeza dengan anda daripada apabila mereka berada bersama pengasuh. Ini adalah tanda bahawa bayi anda berasa lebih selesa dan selamat dengan anda. Fikirkan ia cara ini: anda lakukan kerja yang sangat baik pada yang ibu bapa mereka dan bayi anda percaya bahawa cinta anda adalah tanpa syarat. Mereka boleh menyatakan sifat sebenar mereka tanpa rasa takut kehilangan cinta anda.

Masa untuk anda untuk mendapatkan rumah boleh bertepatan dengan awal petang – tidak selesa dan goyah tempoh ofyour bayi. Keletihan, kelaparan melampau boleh membuat satu malaikat yang ceria dan dicintai menjadi tidak selesa. Setelah seharian bekerja keras, anda boleh habis. Oleh itu, apabila anda pulang ke rumah dan perlu menghadapi masalah bayi tekanan berat yang boleh memberi kesan kepada bayi anda dengan kukuh, keadaan bayi akan menjadi lebih teruk dan mereka dengan cepat akan jatuh ke dalam keadaan krisis.

Jika anda kurang berminat untuk bayi, “tingkah laku buruk” bayi anda juga boleh menjadi panggilan untuk perhatian bahawa bayi lapar dan yang telah dilucutkan hari.

Untuk menangani masalah kanak-kanak lebih mudah apabila anda pulang ke rumah setiap malam, anda perlu cuba untuk mengikuti tips berikut:

 • Jangan pulang ke rumah apabila bayi lapar dan letih. Tanya penjaga untuk memberi mereka makan dalam masa satu jam sebelum anda pulang ke rumah. A tidur pendek juga boleh menghalang letupan Amarah bayi, tetapi penjaga perlu memastikan bahawa bayi tidak tidur lama-lama kerana mereka tidak akan dapat bangun pada masa yang sesuai.
 • Berehat sebelum pulang ke rumah. Anda perlu mengamalkan beberapa senaman sebelum memasuki houserather daripada meluangkan masa untuk berfikir tentang kerja yang masih belum selesai. Sila mengurangkan kebimbangan dan mengisi minda anda dengan pemikiran keselesaan dan membuat diri anda bahagia.
 • Berehat di rumah. Jangan tergesa-gesa untuk mula membuat makan malam, check-mel, atau lipatan pakaian serta-merta apabila anda hanya meletakkan beg atau beg bimbit. Sebaliknya, mengetepikan 15 minit untuk berehat dengan anak anda, sekiranya anda boleh memberikan mereka perhatian mutlak anda. Jika anak anda tidak suka bentuk perubahan, tidak tergesa-gesa untuk membiarkan penjaga meninggalkan. Anda secara beransur-ansur perlu menyertai dengan bayi anda supaya mereka boleh digunakan untuk idea bahawa perubahan akan berlaku. Apabila bayi anda lebih santai, anda boleh membiarkan penjaga anda meninggalkan rumah pada masa ini.
 • Biarkan bayi anda mengambil bahagian yang sama dalam kerja-kerja yang anda lakukan. Apabila kedua-dua anda berasa lebih selesa, anda boleh mendapatkan tangan anda pada kerja-kerja rumah. Anda boleh meletakkan bayi anda di atas lantai di antara katil atau apabila anda menukar pakaian anda supaya anda sentiasa boleh melihat baby.You boleh memegang bayi anda apabila anda mendaftar mel, biarkan bayi anda duduk di kerusi yang tinggi dan tahan mainan apabila anda memulakan membuat makan malam; atau anda hanya boleh mencuci sayur-sayuran dan berbual dengan bayi anda.
 • Jangan memperibadikan isu itu. Kebanyakan ibu bapa yang bekerja mengalami kemurungan di rumah. Cuba untuk mengekalkan mood yang suka bermain selepas menerima bayi.

Jadi pada minggu 31, bayi akan tumbuh seperti apa?

Penafian

Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.Disemak secara perubatan oleh

Dr. Aisyah Syahira Abdul Hamid

Dokter Umum · Hello Health Group


Ditulis oleh Helma Hassan · Disemak pada 05/07/2023

ad iconIklan

Adakah artikel ini bermanfaat?

ad iconIklan
ad iconIklan