backup og meta
Info Kesihatan
Alat Kesihatan
Tanya Doktor
Simpan
Senarai kandungan

Penjagaan Bayi Minggu ke-3


Ditulis oleh Farah Aziz · Disemak pada 17/01/2023

Penjagaan Bayi Minggu ke-3

Perkembangan & Pelakuan

Perkembangan bayi anda.

Bayi anda kini berusia 3 minggu. Pada masa ini, bayi anda boleh melihat dan mengesan objek pada jarak dalam 20-35 cm. Ini ialah jarak antara mata bayi anda dan anda apabila anda menyusukan bayi. Malah, kanak-kanak di usia ini cenderung untuk menyatakan minat dengan wajah bukannya objek lain. Anda boleh menggalakkan mereka berlatih memberi tumpuan dengan melihat terus ke arah bayi apabila menyusu.

Pada masa yang sama, menggerakkan kepala anda perlahan-lahan dari sisi ke sisi dan lihat sama ada matanya sedang memerhatikan anda atau tidak. Ini membantu senaman otot dan kemahiran pengesanan mata untuk kanak-kanak. Berkomunikasi melalui hubungan mata juga membantu meningkatkan keselarasan dan keibuan. Pada usia 3 minggu, bayi anda boleh bergerak fleksibel dengan kedua-dua tangan dan kaki.

Sokongan untuk bayi anda.

Satu-satunya cara bayi anda tahu untuk berkomunikasi dengan orang lain adalah menangis manakala anda boleh berhubung dengan mereka melalui suara dan sentuhan anda. Mereka kini dapat mengenali suara anda dan memilihnya antara lain.

Bayi anda mungkin suka diadakan, diusap, mencium, mengusap, mengurut, dan didukung. Mereka juga boleh membuat bunyi “ah” apabila mereka mendengar suara anda atau melihat muka anda, dan mereka akan bersemangat untuk mencari anda dalam khalayak ramai.

Kesihatan & Keselamatan

Apa yang patut saya bincangkan dengan doktor?

Biasanya, anda tidak perlu membawa bayi berjumpa doktor jika mereka berkembang secara normal.

Walau bagaimanapun, anda perlu memerhatikan bayi anda untuk apa-apa tanda masalah yang serius. Anda perlu:

 • Pantau pengeluaran air kencing atau bilangan buang air besar supaya anda boleh mengesan sebarang masalah kesihatan bayi anda;
 • Sekiranya terdapat sebarang isu pembekuan darah, doktor anda mungkin mencadangkan suntikan vitamin K untuk meningkatkan pembekuan darah.

Apakah yang patut saya tahu?

Sebagai seorang ibu, adalah penting untuk mengetahui tanda-tanda sindrom kematian mengejut bayi (SIDS) dan bagaimana untuk mengelakkannya. Sindrom kematian bayi mendadak merujuk apabila bayi mati tiba-tiba semasa tidur. Bayi berusia bawah 1 tahun lebih cenderung berisiko untuk keadaan yang serius ini. berita baiknya adalah walaupun penyakit ini adalah punca utama kematian antara bayi antara 1 bulan dan 1 tahun,, ia masih jarang berlaku. Tiada sebab sebenar untuk penyakit ini, anda boleh melindungi bayi anda dengan memahami faktor-faktor risiko ini:

 • Ibu bapa atau penjaga yang merokok;
 • Tidur muka telungkup pada tilam;
 • Dilahirkan pra-matang
 • Berat lahir yang rendah;
 • Tidur di atas permukaan yang terlalu lembut;
 • Terlalu panas semasa tidur.

Untuk mengelakkan risiko SIDS pada bayi, anda perlu melakukan perkara berikut:

 • Sentiasa letakkan bayi anda tidur di atas katilnya. Kajian menunjukkan bahawa kes-kes sindrom kematian bayi secara tiba-tiba telah menurun 50 peratus daripada tidurkan bayi di belakang mereka. Malah meletakkan bayi anda tidur di sisi tidak digalakkan. Kosongkan buaian atau buaian mana-mana bantal, mainan lembut, dan bumper, yang secara tidak sengaja boleh menutup mulut bayi anda dan menjejaskan pernafasan mereka. Pastikan kepala bayi anda tidak bertutup. Pastikan bilik sejuk sekitar 24 darjah Celsius.
 • Jangan memakai pakaian berlebihan kepada bayi anda pada waktu tidur. Sesetengah pakar menasihatkan tidur dengan bayi anda di tempat tidur yang sama semasa bulan-bulan terawal di atas katil yang lembut. Orang lain percaya bahawa berkongsi tempat tidur membolehkan ibu bapa bertindak balas dengan lebih pantas terhadap perubahan pernafasan atau pergerakan bayi mereka. Jika anda tidur bersama, pastikan tilam kukuh. Bayi anda perlu tidur dengani belakangnya walaupun di atas katil anda.
 • Jangan sesekali merokok sekitar bayi dan jauhkan mereka daripada mereka yang merokok. Ada kemungkinan bahawa menyusukan bayi anda dan memberi mereka rasa hangat semasa tidur boleh menurunkan risiko penyakit ini, tetapi lebih banyak penyelidikan diperlukan untuk mengesahkan perkara ini.

Kerisauan saya

Apa yang saya risaukan?

Pada minggu-minggu pertama kehidupan, anda mungkin merasa agak tertekan kerana bayi anda sentiasa menangis. Tetapi menangis adalah kaedah utama mereka komunikasi dengan anda sekarang. Daripada berputus asa atau berasa tertekan, anda perlu cuba mengetahui mengapa bayi anda menangis dan kemudian menyelesaikannya. Walau bagaimanapun, jika mereka menangis lebih daripada tiga jam sehari dan berlaku selama tiga minggu, mereka mungkin mempunyai kolik (kembung). Kolik adalah tangisan berpanjangan yang tergopoh-gapah dalam masa sama bayi sihat dan cukup makan.

Kebanyakan bayi tidak boleh ditenangkan, mereka boleh menggenggam tangan dan mengangkat kaki mereka ke atas. Mereka juga terkentut. “Kekembungan” datang pada bila-bila masa sepanjang hari, sering tiba-tiba pada waktu petang.

Tetapi berita baiknya adalah bahawa kolik tidak berlaku dalam tempoh yang lama. 60% bayi akan menghilangkan keadaan ini dalam tempoh tiga bulan, dan 90% akan menjadi lebih baik apabila mereka mencapai usia empat bulan.

Tanya doktor anda jika merasakan apa-apa tanda yang tidak normal atau jika anda mempunyai sebarang soalan. Doktor akan memberikan penyelesaian dna panduan terbaik untk bayi anda.

Tahniah! Anda telah melalui minggu ke-3. Kami tidak sabar untuk menunjukkan kepada anda bagaimana perkembangan bayi anda pada minggu ke-4.

Penafian

Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.
Ditulis oleh Farah Aziz · Disemak pada 17/01/2023

ad iconIklan

Adakah artikel ini bermanfaat?

ad iconIklan
ad iconIklan