backup og meta
Info Kesihatan
Alat Kesihatan
Tanya Doktor
Simpan
Senarai kandungan

Penjagaan Bayi Minggu ke-28

Disemak secara perubatan oleh Dr. Aisyah Syahira Abdul Hamid · Dokter Umum · Hello Health Group


Ditulis oleh Helma Hassan · Disemak pada 05/07/2023

Perkembangan & Pelakuan

Perkembangan bayi anda

Pada usia ini, kanak-kanak cenderung untuk tertarik dengan anak patung haiwan pelbagai saiz. Apa jua boleh menjadi mainan kegemaran bayi anda dan dianggap sebagai tanda berdikari bayi semakin meningkat. Dalam erti kata lain, anak anda belajar bagaimana untuk memisahkan diri daripada anda dan perlahan-lahan menjadi lebih berdikari. Apabila menambah ahli baru untuk keluarga beruang teddy bayi anda, cari anak patung yang lembut dan dijahit kemas.

Mereka mungkin lebih bermain dengan bola (anda perlu memberi perhatian untuk tidak membeli bola yang boleh masuk ke dalam mulut bayi dengan mudah) berbanding mainan anak patung yang bersaiz besar. Salah satu cara untuk mengetahui jika anak anda mempunyai mainan kegemaran atau tidak adalah dengan cuba menjauhkannya, jika mereka menghalang mainannya diambil dengan bersungguh-sungguh, besar kemungkinan inilah mainan kegemaran bayi anda.

Pada minggu terakhir bulan ke-6, mereka akan dapat:

 • Merangkak jauh;
 • Berdiri daripada posisi duduk;
 • Bertukar dari merangkak kepada posisi duduk;
 • Ambil mana-mana objek kecil dengan sebahagian daripada ibu jari dan jari (jadi, simpan barang-barang berbahaya daripada jangkauan kanak-kanak);
 • Mengatakan “mama” atau “dada”.
 • Sokongan untuk bayi anda

  Pada masa ini mereka boleh menanggung berat badan pada kaki mereka dan bayi suka menari, yang boleh menguatkan otot-otot pergerakan kemudian. Pastikan lengan dan siku bayi direndahkan dan bantu bayi berdiri di atas lantai atau di atas riba anda.

  Anda mungkin perlu untuk membantu bayi anda mula bergerak dengan mengangkat mereka dari lantai (atau paha anda). Untuk menggalakkan perkembangan bayi, letakkan mainan di luar capaian mereka dan lihat bagaimana bayi cuba untuk mendapatkannya. Jika mereka menangis kerana tidak dapat apa yang mereka mahukan, biarkan dan galakkan mereka untuk berusaha dan bukannya memberikan mainan kepada mereka. Bayi hanya menangis untuk melepaskan kekecewaan dan kemudian mereka dengan cepat akan menjadi lebih yakin jika dapat melakukan segala-galanya sendiri.

  Selepas beberapa percubaan, mereka akan dapat ke depan untuk merebut mainan dan kemudian kembali ke posisi asal. Tidak lama lagi mereka akan merangkak atau berguling-guling untuk bergerak dalam bilik. Anda boleh membantu mereka bergerak dengan lebih mudah dengan memastikan mereka memakai pakaian yang luas dan selesa.

  Kesihatan & Keselamatan

  Apa yang perlu saya bincangkan dengan doktor saya?

  Bergantung kepada keadaan tertentu bayi, doktor akan melakukan ujian fizikal keseluruhan, menggunakan teknik diagnostik dan prosedur yang berbeza. Doktor atau jururawat akan memeriksa semua atau sebahagian besar daripada perkara-perkara berikut.

  • Mengukur kepekatan hemoglobin atau hematokrit untuk memeriksa anemia (biasanya dengan satu pin yang dicucuk di jari), terutama untuk bayi berat lahir rendah.
  • Panduan untuk apa yang akan berlaku pada bulan depan yang berkaitan dengan isu-isu seperti makan, tidur, perkembangan dan keselamatan untuk kanak-kanak.

  Apa yang perlu saya tahu?

  Berikut adalah beberapa perkara yang perlu anda tahu:

  Menu vegetarian untuk bayi anda

  Bayi anda mungkin dapat menyerap semua vitamin, mineral, protein dari diet vegetarian yang mempunyai keseimbangan pemakanan. Bayi enam bulan boleh disediakan dengan kebanyakan nutrien daripada susu ibu atau susu formula dan makanan untuk bercerai susu seperti bijirin, puri buah-buahan, jus dan sayur-sayuran.

  Diet yang seimbang adalah sangat penting untuk kanak-kanak, terutamanya jika mereka makan dengan cara yang normal. Mereka akan memerlukan protein untuk meningkatkan keupayaan untuk berkembangdan pulih. Jadi dengan diet tanpa daging, anda perlu mencari alternatif sumber makanan. Jika anda mahu memberikan bayi anda diet vegetarian, ingat bahawa vegetarian sangat kekurangan besi, jadi anda perlu memastikan bahawa makanan yang kaya dengan zat besi seperti bijirin, sayur-sayuran berdaun hijau seperti bayam ada dalam menu vegetarian bayi. Juga, anda perlu memastikan bayi anda dibekalkan vitamin B12 yang cukup dan D, riboflavin, kalsium dan zink melalui diet harian.

  Hidangan yang boleh menggantikan daging ayam dan sesuai untuk bayi anda untuk memberhentikan penyusuan termasuklah keju, tauhu, kacang (dimasak dan lecek), bijirin penuh dan berkhasiat (roti, pasta, nasi dan bijirin), yogurt dan keju.

  Diet garam,

  Bayi  seperti kita, juga perlu garam. Tetapi mereka tidak perlu terlalu banyak garam. Malah, buah pinggang mereka tidak boleh mengendalikan sejumlah besar natrium, yang mungkin mengapa mereka mendapatkan nutrien dari susu ibu – minuman dengan natrium yang sangat rendah. Diet yang kaya dengan garam boleh mewujudkan tabiat hidup makan garam untuk anak anda.

  Jangan cepat untuk menghukum bahawa kacang atau kentang lecek tanpa garam tidak akan menarik minat bayi. Beri selera bayi anda peluang untuk merasai makanan tanpa garam dan mereka akan mempunyai jangka hayat tabiat makan yang sihat. Pastikan mereka tidak mempunyai tabiat makan lebih garam serta bantu ahli keluarga mengurangkan pengambilan garam, dengan membaca label makanan secara teratur. Produk seperti roti dan bijirin sarapan, kek dan biskut boleh mengandungi sejumlah besar natrium. Apabila membeli makanan bayi, pastikan anda sentiasa memilih makanan yang mempunyai kurang daripada 50 mg garam setiap hidangan.

  Bijirin pemakanan tambahan

  Apabila bayi berusia enam bulan, bayi anda memerlukan lebih banyak zat besi. Mujurlah, bijirin yang menguatkan anak anda adalah sumber penggantian besi sangat popular. Sila berunding dengan doktor anda untuk arahan mengenai cara untuk membekalkan zat besi yang sesuai untuk kanak-kanak.

  Cuba makan jenis oat, barli atau yang lain. Mungkin mereka akan suka rasanya sedikit. Anda juga boleh mencampurkan sejumlah kecil bijirin dengan salah satu daripada buah-buahan yang mereka sukai.

  Kerisauan Saya

  Apa yang saya risaukan?

  Berikut adalah beberapa perkara yang mungkin anda risaukan:

  Mencari kasut yang betul untuk bayi anda

  Dalam fasa perkembangan ini, mereka masih perlu berkaki ayam. Namun tidak ada yang salah apabila anda melengkapkan bayi anda dengan kasut berhias untuk majlis-majlis khas selagi sesuai. Kerana kaki bayi anda tidak sesuai untuk berjalan, jadi kasut yang anda beli tidak benar-benar diperlukan. Kasut untuk bayi haruslah ringan, diperbuat daripada fabrik yang tidak menghalang pernafasan kulit (kulit atau kain, tetapi bukan plastik), dengan tapak fleksibel supaya anda boleh merasa jari kaki bayi di dalam.

  Tahniah! Anda telah berjaya melalui minggu 28. Kami tidak sabar untuk menunjukkan kepada anda bagaimana bayi anda sedang berkembang pada minggu 29.

  Penafian

  Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.  Disemak secara perubatan oleh

  Dr. Aisyah Syahira Abdul Hamid

  Dokter Umum · Hello Health Group


  Ditulis oleh Helma Hassan · Disemak pada 05/07/2023

  ad iconIklan

  Adakah artikel ini bermanfaat?

  ad iconIklan
  ad iconIklan