backup og meta
Info Kesihatan
Alat Kesihatan
Tanya Doktor
Simpan
Senarai kandungan

Penjagaan Bayi Minggu Ke-24

Disemak secara perubatan oleh Dr. Aisyah Syahira Abdul Hamid · Dokter Umum · Hello Health Group


Ditulis oleh Farah Aziz · Disemak pada 07/06/2023

Perkembangan & Pelakuan

Sokongan bayi anda.

Bayi anda kini boleh melihat dan mendengar hampir perkara di dunia dan juga seperti yang anda lakukan. Kemahiran komunikasi mereka berkembang pesat juga, seperti pekikan, bunyi membebel, dan perubahan oktaf opera. Bunyi mereka boleh menunjukkan sikap atau tindak balas kepada objek mereka – seperti kebahagiaan, keinginan, atau kepuasan dengan penyelesaian suatu masalah.

Pada minggu terakhir bulan kelima, bayi anda boleh dapat:

 • Angkat badan untuk berdiri dari kedudukan duduk;
 • Berdiri sambil berpegang pada seseorang atau sesuatu;
 • Berusaha jika mahu mengambil mainan yang jauh dari jangkauan mereka;
 • Cuba untuk mendapatkan mainan di luar jangkauan;
 • Beri kiub atau objek lain dari satu tangan ke tangan yang lain;
 • Mencari objek yang mereka jatuhkan, menggaru objek kecil dan mengambilnya dengan menggunakan keseluruhan tangan mereka (supaya elakkan barang berbahaya daripada jangkauan kanak-kanak);
 • Mempunyai keupayaan untuk melihat dan mendengar seperti orang dewasa;
 • Celoteh, menggabungkan vokal dan konsonan seperti ga-ga-ga, ba-ba-ba, ma-ma, da-da-da.

Sokongan bayi anda.

Anda boleh menggalakkan bayi anda dengan membebel kepada bayi anda dan bermain permainan kecil pada perkataan dengan bayi anda (“The sheeps go”, “beee” or “goats go, maaa”). Atau apabila anda mendengar bayi berkata satu suku kata yang anda tidak dapat mengenal pastinya, balas mesra dengan soalan-soalan seperti, “Ya, itu adalah kereta! Lihat bagaimana berkilat cat merah itu? “. Bayi anda akan gembira untuk meneruskan cerita mereka.

Kesihatan & Keselamatan

Apa yang patut saya bincangkan dengan doktor?

Kebanyakan doktor tidak akan menguruskan pemeriksaan kesihatan untuk bayi anda bulan ini. Dari sudut positif, ia bermakna bahawa tidak ada masalah yang serius dengan bayi. Dari sudut negatif, ia bermakna bahawa anda tidak akan dapat mengenali bagaimana bayi anda berkembang. Sediakan soalan untuk pemeriksaan pada bulan depan, tetapi jangan takut untuk menghubungi doktor anda dengan segera jika ada apa-apa masalah yang membuat anda berminat atau bimbang yang mana anda tidak boleh tunggu hingga rawatan susulan seterusnya.

Apakah yang patut saya tahu?

Berikut adalah beberapa perkara yang perlu anda tahu:

Vaksinasi

Doktor mungkin mengesyorkan suntikan dengan beberapa vaksin bayi bagi hepatitis B, tetanus, polio, batuk kokol dan vaksin rotavirus. Vaksin pneumokokal akan membantu mereka melawan meningitis, pneumonia dan jangkitan telinga; Vaksin Hib terhadap bakteria Haemophilus influenzae jenis B (boleh menyebabkan bakteria meningitis, pneumonia, epiglottis); dan vaksin rotavirus membantu melawan virus yang menyebabkan sakit perut. Juga, dalam musim selesema, mereka juga boleh mengambil vaksin influenza.

Bagaimana untuk membantu bayi tidak berasa takut dengan suntikan?

Tanya doktor atau jururawat jika anda boleh memegang bayi dan bukannya membiarkannya terbaring di atas meja apabila disuntik. Bertenang dan alihkan perhatian bayi anda dengan bercakap kepada mereka dengan suara menarik yang lembut. Mereka akan rasa bahasa badan anda. Anda boleh memberi bayi anda botol, puting, menyusukan tidak lama lagi selepas itu untuk menenangkan bayi yang menangis. Beberapa bukti menunjukkan bahawa menyusukan bayi semasa suntikan mungkin membantu mereka menangis kurang.

Bagaimanapun, suntikan ini tidak menjamin untuk melindungi bayi anda sepenuhnya. Sesetengah vaksin perlu diberikan lagi beberapa kali dalam tempoh masa yang tertentu untuk memastikan anak anda adalah imun sama sekali. Tiada risiko suntikan yang lebih besar daripada yang risiko yang agak sedikit bagi satu imunisasi. Kesan buruk yang mungkin berlaku disebabkan oleh suntikan adalah sangat jarang berlaku. Jadi ia adalah terbaik memberi mereka vaksin yang lengkap. Perhatikan anak anda dengan berhati-hati selepas suntikan dan beritahu doktor anda jika anda menyedari apa-apa reaksi yang serius pada kanak-kanak.

Alahan makanan

Untuk bayi yang baru lahir di dalam keluarga yang mempunyai sejarah alahan, doktor anda akan memberikan langkah-langkah berikut untuk bayi

 • Berikan bayi anda makan makanan pejal kemudian. Pada masa ini, ramai pakar percaya bahawa alergik berpotensi dikesan, semakin mengurangkan alahan. Oleh itu, kebanyakan doktor mengesyorkan untuk melambatkan bercerai susu, terutamanya jika anda atau pasangan anda atau ahli keluarga anda mempunyai alahan genetik.
 • Teruskan menyusu. Kanak-kanak menyusu botol lebih cenderung untuk mendapat alahan daripada menyusukan kerana susu adalah punca yang agak biasa yang mencipta reaksi alergi. Jika anda sedang menyusukan bayi anda, terus menyusukan sepanjang tahun pertama kehidupan mereka. Anda juga boleh memberikan susu soya untuk bayi, tetapi anda harus mengambil perhatian bahawa terdapat sesetengah kanak-kanak mungkin alah kepada soya. Bagi sesetengah bayi, dihidrolisiskan formula protein susu akan menjadi lebih sesuai.
 • Bercerai susu dengan kategori makanan yang pelbagai. Jika keluarga mempunyai sejarah alahan, bayi anda perlu cuba beransur-ansur setiap makanan yang berasingan. Anda perlu memberi makan kepada bayi anda dengan cuba makanan baru pada minggu sebelum bayi bertukar untuk berlainan jenis makanan. Jika bayi anda mempunyai tanda-tanda seperti pening, ruam (termasuk ruam lampin), meludah terlalu banyak, berdehit atau hidung berair, berhenti memberikan makanan ini dengan segera sekurang-kurangnya beberapa minggu. Anda hanya perlu memberi makan kepada bayi makanan ini sekali lagi apabila badan bayi anda boleh menyerap makanan ini tanpa apa-apa bahaya.
 • Berikan makanan hypoallergenic pertama. Beras untuk bayi adalah kurang berkemungkinan untuk menyebabkan reaksi alahan dan adalah yang paling disyorkan oleh pakar-pakar apabila anda membekalkan makanan untuk bayi anda dalam proses bercerai susu. Barli dan oat juga lebih hypoallergenic. Kebanyakan buah-buahan dan sayur-sayuran jarang menyebabkan kerengsaan pada kanak-kanak, tetapi ramai pakar mencadangkan bahawa anda tidak perlu memberi makan kepada bayi anda apabila mula makan beri dan tomato. Juga anda tidak sepatutnya membiarkan bayi anda makan kerang, kacang, kacang pada peringkat ini. Tambahan lagi, anda harus mengelakkan bayi anda makan makanan yang boleh menyebabkan alahan seperti kacang tanah, beberapa rempah dan coklat apabila mereka berusia tiga tahun.

Kebanyakan alahan pada kanak-kanak sering hilang apabila mereka membesar. Jadi, walaupun anak anda terlalu sensitif kepada susu, gandum atau makanan yang lain, sila bersabar menunggu simptom alahan boleh hilang dalam beberapa tahun.

Tahan belakang tangan anda untuk memastikan bayi selamat

Apabila bayi anda boleh duduk dengan sendiri, walaupun untuk tempoh yang singkat, ini adalah apabila mereka sudah bersedia untuk bergerak menggunakan dukungan bayi (baby sling). Sesetengah ibu bapa merasa sangat selesa dan menyenangkan. Ibu bapa lain berasa malu dan mempunyai ketegangan otot. Sesetengah bayi gembira manakala bayi lain marah dengan kerusi turun naik ini.

Untuk mengetahui kerusi di belakang sesuai untuk anak-anak anda atau tidak, biarkan anak cuba di tempat duduk belakang apabila anda cuba sampel. Jika anda menggunakan dukungan bayi, sentiasa memastikan anak selamat. Anda juga perlu ambil perhatian bahawa kedudukan ini membolehkan bayi untuk melakukan banyak perkara di belakang anda dan bukannya hanya melihat sekeliling, termasuk menarik tin dari rak di pasar raya, mengetuk pasu di kedai hadiah, mengumpul daun dari semak dan pokok-pokok di taman . Ingat bahawa apabila anda membeli jenis beg, anda perlu mempunyai anggaran yang berbeza jarak – sebagai contoh, apabila anda memasuki lif yang sesak atau melalui pintu yang rendah.

Kerisauan Saya

Apa yang saya risaukan?

Berikut adalah beberapa perkara yang mungkin merisaukan anda:

Ajar anak anda bagaimana untuk menggunakan cawan

Mengajar bayi anda bagaimana untuk menggunakan cawan akan memberikan mereka banyak manfaat. Pertama, mereka akan belajar bahawa terdapat banyak minuman dan kaedah minuman selain menyusu badan atau botol. Mengetahui bagaimana untuk menggunakan cawan dengan senang membantu berhenti susu badan atau botol. Di samping itu, penggunaan cawan juga membantu anak anda untuk minum air, jus atau susu dengan lebih mudah dan anda tidak perlu tambah dengan susu badan atau botol. Ambil tips ini untuk membantu mereka dengan mudah menggunakan cawan awal dan berjaya:

 • Tunggu sehingga bayi anda boleh duduk tanpa sokongan. Ini membantu mengurangkan risiko tercekik atau aspirasi.
 • Memilih cawan yang sesuai untuk mereka. Setiap kanak-kanak mungkin mempunyai cawan kegemaran. Anda harus cuba untuk menggunakan pelbagai jenis cawan sehingga jumpa cawan yang mereka paling suka. Sesetengah kanak-kanak suka satu atau dua cawan untuk digunakan.
 • Pilih cawan yang selamat. Walaupun memegang cawan, mereka mungkin melemparkannya ke tanah atau hilang sabar dengan menghantuk di atas meja. Jadi pastikan anda menggunakan cawan yang tidak mudah pecah. Cawan yang berat di bahagian bawah adalah bukan idea yang baik. Cawan kertas atau cawan plastik, walaupun yang mudah pecah, tidak akan membantu melatih bayi anda kerana ia boleh lusuh atau retak.
 • Jangan terlalu melindungi. Bayi anda hanya boleh belajar jika anda membiarkan mereka melakukan kesilapan. Mengajar anak minum dengan cawan boleh mewujudkan keadaan huru-hara besar. Kadang-kadang, air akan menitis ke bawah dagu atau perut bayi anda. Tidak mengapa. Bayi anda akan menjadi lebih mahir dari masa ke masa. Anda boleh membantu bayi anda dengan menggunakan bib kalis air. Jika anda memegang bayi anda di atas riba anda, anda boleh menggunakan tuala persegi atau apron kalis air untuk mengelakkan keadaan lebih kusut.
 • Mewujudkan keselesaan. Pastikan bayi anda selesa apabila mereka berada di atas riba anda, di tempat duduk bayi atau kerusi makan.
 • Beri minuman sesuai bayi anda. Kaedah paling mudah dan kurang kemas adalah mulakan dengan air. Sebaik sahaja mereka telah menguasai air minuman dalam cawan, anda boleh beralih kepada susu ibu atau formula (jangan gunakan susu yang penuh apabila mereka berumur setahun) atau mencairkan jus buah-buahan. Menggunakan air juga anda perlu memilih minuman berasaskan kepada citarasa bayi: sesetengah bayi hanya menerima untuk minum segelas jus bukannya susu manakala yang lain hanya seperti susu pada awal.
 • Penggunaan teknik. Hanya tuangkan sedikit cecair ke dalam cawan. Memegang gelas di bibir mereka dan perlahan-lahan tuangkan beberapa titik ke dalam mulut mereka. Kemudian jauh cawan yang jauh untuk membiarkan bayi menelan tanpa tercekik. Anda perlu berhenti melakukannya apabila bayi anda menunjukkan isyarat bahawa mereka mendapat cecair cukup dengan mengubah, menolak gelas. Walaupun dengan tips ini, anda masih boleh melihat bahawa cecair yang mengalir keluar dari mulut mereka sebanyak air memasuki. Ingat, mengamalkan beberapa kali, perlu kesabaran, ketabahan dan usaha, kemudian anda akan berjaya.
 • Galakkan anak mengambil bahagian. Mereka boleh cuba untuk mengambil cawan dari tangan anda dengan pemikiran “Saya lebih suka melakukannya sendiri.” Biarlah mereka cuba. Beberapa bayi boleh mengurus gelas pada usia terlalu muda, jadi jangan kecewa jika mereka tertumpah segala-galanya. Ia adalah sebahagian daripada proses pembelajaran.
 • Jangan memberi tekanan kepada bayi anda. Jika bayi anda masih enggan menggunakan cawan selepas mencuba beberapa kali dan walaupun selepas anda cuba banyak cecair yang berbeza dan pelbagai jenis cawan, jangan memaksa bayi untuk menerima cawan. Sebaliknya, meletakkan cawan di rak untuk beberapa minggu. Apabila anda cuba lagi, anda boleh menggunakan cawan dengan tindakan dibesar-besarkan sedikit ( “Lihatlah apa yang mommy mempunyai untuk anda!”) Ini akan membuat bayi anda lebih teruja. Atau anda boleh meninggalkan cawan kosong untuk bayi anda untuk meneroka, seperti mainan dalam masa yang sama anda menunggu untuk mencuba lagi.

Penafian

Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.Disemak secara perubatan oleh

Dr. Aisyah Syahira Abdul Hamid

Dokter Umum · Hello Health Group


Ditulis oleh Farah Aziz · Disemak pada 07/06/2023

ad iconIklan

Adakah artikel ini bermanfaat?

ad iconIklan
ad iconIklan