backup og meta
Info Kesihatan
Alat Kesihatan
Tanya Doktor
Simpan
Senarai kandungan

Penjagaan Bayi Minggu Ke-2

Disemak secara perubatan oleh Panel Perubatan Hello Doktor


Ditulis oleh Farah Aziz · Disemak pada 17/01/2023

Penjagaan Bayi Minggu Ke-2

Perkembangan & Pelakuan

Perkembangan bayi anda.

Ia hanya seminggu, tetapi bayu anda sudah tahu bahawa mereka bergantung kepada anda. Sekarang ini, mereka boleh mengenali suara anda. Mendengar suara anda membuatkan mereka selesa dan keupayaan untuk menyesuaikan diri dengan dunia baru yang aneh di luar rahim. Ia juga membolehkan mereka tahu bahawa mereka tidak keseorangan. Jadi lebih banyak anda bercakap dengan bayi anda, ia adalah lebih baik. Bayi anda mungkin tidak memahami kata-kata anda, tetapi kasih sayang dan kehangatan anda yang mereka perlukan.

Pada minggu kedua, baby anda lebih cenderung mengangkat sedikit kepala mereka. Adalah sentiasa penting untuk memastikan saluran pernafasan bayi tidak dihalang sepenuhnya apabila muka mereka berbaring. Mata bayi anda masih kabur dan boleh melihat dalam jarak 20 cm 40 cm dari mata.

Sokongan untuk bayi anda.

Ini adalah masa yang bayi anda mempunyai kesedaran persekitaran. Anda harus memudahkan bayi anda untuk membantu mereka mengenal pasti ciri-ciri anda dengan melihat bayi dalam jarak yang dekat, anda boleh lakukannya dalam penjagaan bayi setiap hari. Apabila menyusukan anak, gerakkan kepala anda dari sisi ke sisi dan melihat sama ada bayi anda melihat anda. Latihan ini membantu untuk meningkatkan otot mata bayi anda. Jika bayi anda hanya pandang pada anda, jangan bimbang kerana bayi biasanya mempunyai pandangan yang samar-samar dalam beberapa bulan pertama.

Terus bercakap, berkomunikasi dengan bayi anda untuk merangsang mereka secara beransur-ansur terbiasa dengan suara dan kehadiran anda. Semua ini, walaupun tidak memahami apa yang anda katakan, mereka masih boleh merasakan kasih sayang yang melimpah dalam setiap perkataan dan tindakan yang anda buat untuk mereka. Ini membantu bayi berasa selamat dan tenang.

Kesihatan & Keselamatan

Apa yang patut saya bincangkan dengan doktor?

Anda boleh menganggap bahawa bayi anda sihat dan tidak perlu pergi ke berjumpa dengan doktor. Walau bagaimanapun, pada minggu kedua, anda perlu berjumpa doktor untuk melakukan pemeriksaan berikut:

  • Bersihkan saluran udara oleh sedutan hidung bayi, ini boleh membantu untuk menghadkan status muntah dan tercekik;
  • Pemeriksaan salap antibiotik ke mata bayi anda untuk mencegah jangkitan gonorea  atau parasit;
  • Mengukur ketinggian, lilitan kepala untuk memantau perkembangan bayi.

Apakah yang patut saya tahu?

Jaundis atau penyakit kuning bayi adalah keadaan yang biasa, terutamanya dalam kalangan bayi pra-matang dan sesetengah bayi yang menyusu.

Jaundis bayi adalah perubahan warna kuning pada kulit dan mata bayi yang baru lahir. Ia biasanya berlaku kerana hati bayi masih belum matang sepenuhnya untuk membuang bilirubin dalam aliran darah dengan baik.

Jaundis bayi pertama akan muncul di muka, maka dada dan perut, dan akhirnya, kaki. Ia juga boleh membuatkan putih mata bayi kelihatan kuning. Bagi bayi dengan kulit gelap, anda boleh melihat mata putih dan gusi bayi untuk mengetahui sama ada mereka mempunyai penyakit ini. Jika anda tidak pasti, perlahan-lahan tekan kulit pada hidung atau dahi bayi anda – jika penyakit kuning hadir, kulit akan kelihatan kuning apabila menekan jari anda pada kulit bayi.

Doktor anda mungkin akan mendiagnosis penyakit kuning bayi berdasarkan air muka bayi anda. Walau bagaimanapun, doktor anda perlu untuk mengukur tahap bilirubin dalam darah bayi anda dari tumit.

Kebanyakan kes jaundis bayi yang baru lahir tidak memerlukan rawatan dan ia akan hilang selepas 1 atau 2 minggu. Dalam beberapa kes, penyusuan susu ibu lebih kerap atau menambahkan dengan formula untuk membantu bayi melepasi bilirubin dalam najis mereka juga mungkin akan disyorkan.

Untuk tahap penyakit kuning tinggi, fototerapi – rawatan dengan lampu khas yang membantu melepaskan bilirubin – boleh digunakan.

Jangan bimbang jika bayi anda mempunyai penyakit kuning, sentiasa mengikuti arahan doktor anda supaya bayi anda boleh dirawat dengan berkesan.

Kerisauan Saya

Apa yang saya risaukan?

Dalam beberapa minggu pertama, kebanyakan ibu kebimbangan tentang berat badan bayi. Adakah bayi saya telah kekurangan zat? Sama ada bayi saya telah mencapai berat badan standard yang betul? Mengapa dia lebih ringan berbanding dengan kanak-kanak lain? Jangan bimbang tentang mereka. Terdapat beberapa tanda yang anda boleh tahu untuk meyakinkan bahawa bayi susu ibu adalah cukup untuk apa yang mereka perlukan: anda rasa dada kosong dan lebih ringan selepas makan, kulit bayi anda menunjukkan berseri, pejal dan anjal sebaik sahaja anda tekan ke bawah. Jika kehilangan air, kulit bayi akan berkedut sebelum melantun kembali apabila anda menekan ke bawah.

Cara lain adalah walaupun ketika menyusukan anak, anda boleh mendengar bagaimana bayi menelan supaya anda boleh tahu jika mereka menikmati susu manis. Selain itu, ia adalah satu petanda yang baik jika bayi anda dengan kerap memberikan keluar najis kuning atau najis hitam. Selain itu, anda mungkin perlu menukar lampin kira-kira 5-8 kali setiap hari. Jika bayi anda melaluinya, anda boleh tahu bahawa mereka mempunyai tenaga yang cukup dan nutrien penting.

Sama ada anda sedang menyusukan atau menyusu botol, ingat bahawa kadar pertumbuhan bayi anda akan berbeza dalam setiap peringkat dan mereka boleh cenderung untuk melambatkannya pada masa-masa tertentu. Jika bayi anda sentiasa penuh dengan tenaga, mereka boleh berseronok, rasa bertenaga dan sihat dan kemudian mereka akan membesar dengan baik. Jika anda mempunyai sebarang keraguan mengenai berat badan bayi anda, hubungi doktor anda untuk mendapatkan nasihat dan jawapan. Doktor akan memberi nasihat kepada anda dan mencadangkan pemakanan yang sesuai untuk bayi anda.

Anda telah melalui minggu ke-2. Jangan bimbang. Anda tidak keseorangan. Kami akan berada di sini untuk memberi sokongan kepada anda minggu depan, dalam minggu ke-3.

Penafian

Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.Disemak secara perubatan oleh

Panel Perubatan Hello Doktor


Ditulis oleh Farah Aziz · Disemak pada 17/01/2023

ad iconIklan

Adakah artikel ini bermanfaat?

ad iconIklan
ad iconIklan