backup og meta
Info Kesihatan
Alat Kesihatan
Tanya Doktor
Simpan
Senarai kandungan

Penjagaan Bayi Minggu Ke-19

Disemak secara perubatan oleh Dr. Joseph Tan · Perubatan dalaman atau am · Hello Health Group


Ditulis oleh Farah Aziz · Disemak pada 18/08/2023

Perkembang & Pelakuan

Pekembangan bayi anda.

Walaupun menangis bayi anda masih mebentuk kekuatan komunikasi, mereka boleh mula mencipta rasa kelucuan. Mereka boleh mula ketawa pada kejutan yang menyenangkan, seperti muka anda muncul dari bawah selimut atau mainan pop keluar dari kotak, dengan syarat ia tidak terlalu kuat atau mengejutkan.

Galakkan bayi anda ketawa, gelak, dan senyuman dengan muka lucu. Bayi seronok mendengar pelbagai bunyi, dan anda tidak perlu mainan atau peralatan khas untuk menciptanya. Hanya klik lidah anda, wisel, atau membuat bunyi haiwan – bayi anda akan menyukainya!

Pada minggu ke-19, bayi boleh:

 • Luruskan badan apabila duduk;
 • Flip/berbalik (dalam satu arah);

o Perhatiakan terhadap suara, terutama suara ibu;

o Mengatakan beberapa perkataan yang mudah;

o    Melompat/meloncat.

Sokongan bayi anda.

Anda boleh menggalakkan mereka ketawa dengan ketawa bersama bayi anda atau membuat muka lucu. Kanak-kanak juga suka mendengar pelbagai bunyi. Anda boleh menggunakan lidah anda menjadi wisel, mewujudkan bunyi haiwan, anak-anak pasti akan seronok! Cuba berikan goncang bayi anda dan anda akan melihat bayi anda menunjukkan mereka minat permainan itu adalah goncang untuk membuat bunyi.

Sila galakkan anak anda untuk meneroka dan bermain dengan objek yang berbeza. Anda boleh melihat bayi anda bermain permainan dan menyatakan rasa ingin tahu dengan mainan.

Kesihatan & Keselamatan

Apa yang patut saya bincangkan dengan doktor?

Setiap doktor akan menjalani ujian fizikal umum, serta jumlah dan jenis teknik untuk mendiagnosis. Mereka boleh melakukan prosedur yang berbeza bergantung kepada keadaan setiap kanak-kanak. Doktor atau jururawat akan memeriksa semua atau kebanyakan daripada yang berikut:

 • Kali kedua vaksinasi jika bayi yang sihat dan doktor tidak mempunyai petunjuk lain;
 • Beritahu doktor anda jika anak anda mempunyai apa-apa reaksi daripada suntikan sebelumnya.

Apakah yang patut saya tahu?

Pada peringkat ini, anda perlu ambil perhatian beberapa perkara.

Acute respiratory virus (RSV)

Virus pernafasan akut  juga dikenali sebagai penyakit ganguan pernafasan yang sering menyebabkan simptom yang sama kepada selsema. Virus ini tidak menyebabkan penyakit tetapi ia adalah terlalu berbahaya dalam menyebabkan jangkitan telinga, bronkitis, pneumonia, yang boleh merebak menjadi asma atau penyakit pernafasan yang lain. Kebanyakan kanak-kanak di bawah usia dua tahun terdedah kepada virus ini. Walau bagaimanapun, penyakit ini amat berbahaya untuk bayi di bawah umur enam bulan, bayi yang mempunyai masalah kesihatan, bayi pramatang atau bayi mempunyai sistem imun yang lemah.

Pada mulanya, bayi mungkin baik-baik sahaja, tetapi selepas beberapa hari, penyakit inib oleh menjadi teruk dan menyebabkan kesukaran bernafas. Tanda-tanda yang menunjukkan bahawa bayi anda mungkin mempunyai jangkitan serius termasuk sesak dada, ketegangan otot perut, berdehit, bernafas tercungap-cungap (lebih daripada 60 denyutan seminit), bibir dan kuku hijau dan masalah pemakanan.

Jika anak anda mempunyai akut jangkitan virus pernafasan, anda perlu hubungi doktor anda. Doktor anda mungkin akan meminta anda untuk membawa mereka ke klinik untuk memeriksa pernafasan mereka. Doktor anda boleh menetapkan penyedutan bronkodilator untuk membantu anak anda bernafas dengan lebih mudah. Antibiotik tidak boleh membantu merawat virus pernafasan akut. Walau bagaimanapun, anda boleh menjaga bayi di rumah dengan membiarkan bayi anda minum air yang mencukupi dan menjauhkan diri dari asap rokok untuk mengelakkan bayi daripada kesukaran bernafas.

Cuba titis hidung atau semburan ubat untuk bayi anda untuk membantu mereka bernafas dengan mudah. Ubat-ubatan ini boleh menipiskan mukus dalam hidung kanak-kanak, dengan itu mencegah masalah pernafasan. Pada masa yang sama, tinggikan kepala tinggi pada waktu tidur. Anda boleh memberi acetaminophen (paracetamol) jika bayi demam dengan arahan daripada doktor. Bayi pra-matang, bayi dengan penyakit paru-paru atau jantung kongenital di RSV wabak musim patut mengambil vaksin untuk membantu mereka melawan virus.

Desiran jantung/ Heart murmur

Jantung adalah organ hidup yang kekal,  jadi apa-apa masalah jantung adalah sangat berbahaya, terutama untuk bayi. Walau bagaimanapun, kebanyakan kes desiran jantung tidak serius dan boleh hilang dengan sendiri. Anda tidak perlu bimbang.

Apabila doktor mengatakan bahawa bayi menghidap desiran jantung, ia bermakna jantung mengeluarkan bunyi yang tidak normal apabila darah mengalir melalui jantung. Doktor biasanya boleh menunjukkan punca bunyi yang tidak normal untuk anda tahu.

Selalunya, desiran jantung adalah disebabkan oleh pembentukan jantung yang tidak teratur kerana ia masih pertumbuhan. Bunyi ini dikatakan tidak berbahaya dan sering boleh didiagnosis dengan memeriksa dengan stetoskop. Doktor anda mungkin tidak perlu melakukan lebih banyak ujian atau rawatan. Lebih separuh daripada kanak-kanak mengalami keadaan ini dan keadaan ini mungkin berterusan sepanjang zaman kanak-kanak. Apabila kanak-kanak membesar jantungnya sempurna, desiran jantung secara automatik akan hilang.

Jika anda masih bimbang, tanya doktor anda untuk mengetahui status sebenar jantung bayi dan sama ada ia boleh memberi kesan kepada keadaan semasa dan masa depan bayi anda.

Kerisauan Saya

Apa yang saya risaukan?

Berikut adalah beberapa perkara yang anda mungkin bimbang tentang:

Urutan badan

Urutan bukan sahaja untuk orang dewasa. Kebelakangan ini, mengurut adalah lebih biasa dalam kalangan bayi dan dilihat sebagai terapi yang sangat baik untuk kesihatan. Dengan terapi ini, bayi membesar lebih cepat, tidur lebih baik, bernafas dengan lebih baik dan lebih berjaga-jaga.

Jika anda mahu belajar bagaimana untuk mengurut bayi anda, beli buku, menonton video atau mengambil kelas dengan ahli terapi untuk belajar. Atau anda boleh cuba urut bayi mengikut langkah-langkah berikut:

 • Pilih masa yang sesuai untuk anda.
 • Pilih masa yang sesuai untuk bayi.
 • Mewujudkan ruang yang selesa.
 • Gunakan pelincir jika anda suka.
 • Ikut reaksi anak anda: mereka akan membantu anda tahu sama ada bayi anda suka urutan atau tidak dan anda akan tahu bila untuk melakukannua, dan bila untuk berhenti berdasarkan tindak balas bayi.
 • Pergerakan ujian: Secara amnya, bayi suka disentuh ringan. Berikut adalah beberapa idea untuk anda mulakannya:
 • Perlahan-lahan meletakkan kedua-dua tangan ke atas kedua-dua belah kepala mereka dan tahan untuk beberapa saat. Kemudian, usap dua bahagian mukanya, teruskan gerutan ke bawah badan hingga kaki.
 • Urut dalam bulatan dengan jari di atas kepala mereka. Dahi perlu diusap-usap dengan perlahan-lahan tekan tangan mereka dari antara dahi kemudian bergerak ke luar.
 • Membelai lembut dada mereka dari luar dan dalam.
 • Leretkan ke atas dan ke bawah abdomen sedikit dengan tangan, kemudian beralih ke tepi dengan tangan yang lain dan membentuk satu bulatan. Kemudian biarlah jari anda berjalan di atas perut bayi.
 • Perlahan-lahan lipat lengan dan kaki di antara tangan anda, usap tangan dan kaki. Buka tapak tangan dan urut jari mereka.
 • Naikkan kaki dan turunkannya. Urut, membelai jari kaki yang diluruskan.
 • Letak bayi dalam keadaan meniarap denga muka ke bawah dan urut belakang mereka dari sisi ke sisi dan dari atas ke bawah.
 • Semasa urut, anda perlu bercakap atau menyanyi perlahan-lahan kepada bayi anda.
 • Cuba urutan untuk bayi anda dan anda akan terkejut dengan reaksi mereka.

Penafian

Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.Disemak secara perubatan oleh

Dr. Joseph Tan

Perubatan dalaman atau am · Hello Health Group


Ditulis oleh Farah Aziz · Disemak pada 18/08/2023

ad iconIklan

Adakah artikel ini bermanfaat?

ad iconIklan
ad iconIklan