home

Bagaimana kami boleh memperbaikinya?

close
chevron
Artikel ini mengandungi maklumat yang salah dan tidak tepat.
chevron

Sila beritahu kami apa yang salah.

wanring-icon
Anda tidak wajib mengisi maklumat ini. Sila klik Hantar Pendapat Saya di bawah untuk terus membaca.
chevron
Artikel ini tidak menyediakan info selengkapnya
chevron

Sila beritahu kami apa yang salah.

wanring-icon
Anda tidak wajib mengisi maklumat ini. Sila klik Hantar Pendapat Saya di bawah untuk terus membaca.
chevron
Hmm... Saya ada soalan!
chevron

Kami tidak boleh menawarkan khidmat nasihat kesihatan peribadi, tapi kami mengalu-alukan pendapat anda! Sila isi kotak di bawah.

wanring-icon
Jika anda mengalami kecemasan, sila hubungi pihak kecemasan atau lawati bilik kecemasan terdekat dengan kadar segera.

Penjagaan Bayi Minggu Ke-18

Perkembangan & Pelakuan|Kesihatan & Keselamatan|Kerisauan Saya

Perkembangan & Pelakuan

Perkembangan bayi anda.

Sekarang, bayi anda boleh bermain dengan tangan dan kaki mereka untuk beberapa minit pada satu masa. Mereka gemar melakukan sesuatu secara berulang kali sehingga yakin dengan hasilnya. Kemudian mereka akan tukar beberapa benda lain untuk melihat hasil yang berbeza.

Tiba-tiba ada menyedari sesuati yang agak pelik berlaku dalam bilik tidur. Sebaik sahaja anda lihat, anda dapat mengetahu bahawa bayi anda, yang hingga sekarang memerlukan perhatian setiap kali terjaga, sedang menghiburkan dirinya di dalam katilnya.

Pada minggu ke-18, bayi anda boleh:

 • Pastikan kepala stabil ketika dalam keadaan tegak;
 • Mengangkat dada ketika meniarap dengan menolak menggunakan tangan;
 • Bermain mainan dengan meletakkannya di belakang atau di jari;
 • Gunakan kedua-dua tangan dan kaki dalam masa yang sama;
 • Bebas bermain dalam kurungannya;
 • Fokus terhadap benda bersaiz kecil (jangan biarkan benda ini dalam jangkauannya);
 • Ulang tindakan yang sama untuk melihat hasilnya, kemudian mereka mengubah kepada tindakan berbeza untuk melihat apa yang berbeza;
 • Uruskan objek;
 • Meningkatkan keseronokan.

Sokongan bayi anda.

Untuk membantu menyokong perkembangan bayi anda, anda boleh bermain permainan dengan bayi. Terdapat banyak permainan yang boleh merangsang deria bayi. Malah, bayi anda sentiasa belajar. Anda boleh membiarkan bayi memegang objek yang berbeza. Anda perlu memilih objek yang mempunyai tekstur yang berbeza dan warna. Ini akan merangsang deria sentuhan dan penglihatan.

Permainan kegemaran semua bayi sukakan adalah permainan Peekaboo. Jika anda tidak ingat permainan ini, kami ingatkan anda. Ini adalah apabila anda menutup muka anda dengan kedua-dua tangan dan anda mendedahkan wajah kasih sayang anda seperti yang anda katakan dengan keseronokan “peekaboo!” Bayi anda akan menyukainya.

Kesihatan & Keselamatan

Apa yang patut saya bincangkan dengan doktor?

Bergantung kepada keadaan tertentu bayi, doktor atau jururawat akan memeriksa semua atau sebahagian besar daripada perkara-perkara berikut:

 • Memeriksa kekuatan fizikal, termasuk pemeriksaan semula masalah awal.
 • Menilau perkembangan. Doktor akan memeriksa keupayaan bayi mengewal kepala, menggunakan tangan, melihat, mendengar dan berinteraksi. Atau doktor hanya akan bergantung kepada pemerhatian mengenai apa yang mereka lakukan untuk menilai.

Apa yang patut saya tahu?

Pada minggu ke-18, anda harus perhatikan yang berikut apabila menjaga bayi.

Sakit mata (pinkeye)

Sakit mata, atau konjunktivitis adalah keradangan mata yang disesbabkan oleh virus, bakteria atau alahan. Membran yang melindungi mata putih dan bahagian dalam kelopak mata (dipanggil konjunktiva) akan sakit, boleh menyebab mata menjadi merah, dengan karat putih, mengeluarkan kuning atau hijau dan kering. Mata bayi anda juga mungkin akan berair dan sukar untuk membuka matanya pada waktu pagi. Anak anda boleh terkena penyakit mata dalam satu atau kedua-dua mata. Jika anak anda mempunyai tanda dan simptom penyakit mata, sila bawa mereka berjumpa doktor dengan segera. Bayi anda perlu diperiksa dan dirawat segera.

Sakit mata adalah penyakit bejangkit, jadi berhati-hati utnuk mengelakkan berjangkit daripada bayi anda. Anda perlu membasuh tangan dengan kerap, tertutama sebelum dan selepas menggunakan ujian mata untuk bayi dengan tangan bagi mencegah jangkitan. Jaga bayi di rumah dan hadkan keluar atau ke taman permainan. Anda juga perlu melakukan pembersihan katil, membasuh pakaian dan tuala bayi dengan kerap.

Jika penyakit mata anak anda disebabkan bakteria, doktor akan mengesyorkan antibiotik untuk bayi, biasanya dalam bentuk titisan atau ubat sapu. Sekiranya menyebabkan merebak, anak anda mengalami simptom selsema, doktor mungkin mencadangkan anda supaya perlu selalu membersihkan mata bayi secara perlahan-lahan dengan tuala panas dan biarkan bayi anda bertahan dalam masa seminggu. Jika status penyakit mata disebabkan alergik, doktor akan membantu anda menentukan punca sebenar, maka anda perlu mengasingkan bayi anda daripada persekitaran sekeliling secepat mungkin. Doktor juga akan memberikan ubat titis mata rawatan untuk menanganinya.

Kelenjar mata kadang-kadang akan membentuk karat mata dan membuatkan mata terdedah kepada jangkitan. Bergantung kepada keadaan bayi, doktor mungkin mengesyorkan anda untuk mengurut salur air mata atau mesra memampatkan kawasan tersebut untuk membantu peredarannya semula. Dalam kes yang jarang berlaku, bayi anda mungkin memerlukan pembedahan jika kelenjar tersumbat dalam masa yang lama.

Kekurangan berat badan

Umumnya, jika anak anda hiperaktif dan membesar dalam semua aspek, penambahan beratnya akan baik. Jika berat badan bayi di bawah jangkaan, anda perlu memantau ketinggian anak anda untuk menilai kadar pertumbuhan. Terdapat banyak faktor objektif yang boleh memberi kesan kepada saiz dan berat bayi, seperti faktor genetik. Jika anda atau pasangan kurus atau rangka kecil, kemungkinan bayi juga sama. Hiperaktif juga menyebabkan pertambahan berat badan perlahan. Disamping itu, nutrisi penting makanan tidak mencukupi dianggap berlakunya keadaan ini.

Selain itu, anda perlu tumpukan perhatian untuk tidak sewenang-wenangnya mengehadkan jumlah makan bayi anda. Sesetengah ibu bapa inginkan bayi mereka dalam kesihatan yang baik apabila mereka membesar, supaya dapat menyekat kalori dan lemak dalam peringkat bayi yang baru lahir. Ini adalah sangat berbahaya kerana pada peringkat ini, mereka memerlukan nutrien untuk membesar dan berkembang secara normal. Sebaliknya, anda boleh menetapkan tabiat pemakanan bayi anda secara munasabah dengan nutrien yang diperlukan.

Jika anda mendapati bayi anda kekurangan berat badan disebabkan oleh tidak boleh menyerap nutrien, atau kadar metabolik mereka tidak sama, atau mereka mempunyai penyakit berjangkit atau penyakit kronik, sila hubungi doktor anda untuk mendapatkan nasihat. Doktor boleh menjawab soalan-soalan dan juga mencari rawatan yang tepat pada masanya.

Kerisauan Saya

Apa yang saya risaukan?

Pada peringkat ini, anda mungkin risaukan:

Menghisap ibu jari

Hampir semua bayi menghisap ibu jari pada tahun-tahun awal mereka. Ramai kanak-kanak memulakan tabiat itu sejak mereka di dalam kandungan. Ini bukan sesuatu yang luar biasa, kerana mulut bayi bukan sahaja untuk makan tetapi juga membantu mereka menemui perkara sekeliling dan bermain dengannya. Pada mulanya, mungkin mereka secara rawak meletakkan tangan mereka ke mulut mereka. Tetapi kemudian mereka menyedari bahawa meletakkan tangan pada mulut boleh membawa perasaan yang menyenangkan dan kemudian dia menjadikannya tabiat.

Pada mulanya, anda akan mendapati bayi begitu comel apabila mereka mencari keseronokan mereka sendiri tanpa bantuan anda. Tetapi jika bayi sentiasa menghisap tangan walaupun sudah bersekolah, meletakkan tangan di dalam mulut setiap masa membuatkan diejekan bayi oleh kanak-kanak lain, dan guru juga boleh menegur mereka. Walau bagaimanapun, anda tidak perlu bimbang dan biarkan bayi anda menghisap di tangan. Tidak ada bukti yang menunjukkan bahawa tabiat diri menghisap bayi itu berasal dari kekurangan emosi atau ia boleh mendatangkan kemudaratan kepada penjajaran gigi atau menyebabkan apa-apa pemesomngan mulut. Malah, kebanyakan kanak-kanak akan meninggalkan tabiat ini apabila mereka 4 hingga 6 tahun. Ramai pakar mencadangkan bahawa anda tidak harus cuba menghakimi tabiat menghisap sebelum ini.

Beberapa kajian menunjukkan bahawa hampir separuh daripada kanak-kanak mempunyai tabiat menghisap tangan kerana mereka kanak-kanak. Tingkah laku ini adalah perkara yang paling biasa bagi bayi apabila mereka 18 hingga 21 bulan, walaupun sesetengah bayi akan berhenti tabiat ini. Hampir 80% daripada kanak-kanak boleh menghentikan tabiat ini sebelum umur 5 tahun, manakala 95% daripada kanak-kanak berumur 6 tahun dan boleh berhenti dengan sendiri tanpa sokongan daripada orang lain.

Untuk mengatasi keadaan bayi anda hanya mula menghisap bertugas sepanjang hari, anda boleh mengalih perhatian beliau dengan mainan, atau permainan yang menggunakan tangan.

Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Sumber Rujukan

Murkoff, Heidi. What to Expect, The First Year. New York: Workman Publishing Company, 2009. Print version. Page 289-309.

Gambar penulisbadge
Ditulis oleh Farah Aziz Disemak pada 28/11/2019
Disemak secara perubatan oleh Panel Perubatan Hello Doktor
x