backup og meta
Info Kesihatan
Alat Kesihatan
Tanya Doktor
Simpan
Senarai kandungan

Penjagaan Bayi Minggu Ke-16

Disemak secara perubatan oleh Dr. Joseph Tan · Perubatan dalaman atau am · Hello Health Group


Ditulis oleh Farah Aziz · Disemak pada 18/08/2023

Perkembangan & Pelakuan

Perkembangan bayi anda.

Ketika meniarap, bayi anda mungkin akan mengangkat kepala dan bahu mereka dengan tinggi, dan menggunakan lengan untuk menyokong. Tolakan yang sedikit ini membantu menguatkan otot mereka dan memberikan pandangan yang lebih baik terhadap apa yang berlaku. Mereka mungkin memukau anda (dan dirinya sendiri!) dengan berguling dari belakang mereka ke hadapan mereka atau sebaliknya.

Anda boleh menggalakkan kemahiran berguling melalui permainan ini: menggoyangkan mainan bersebelahan dengan sisi yang mereka kerap digulung jika mereka cukup berminat untuk mencuba lagi. Memuji usaha mereka dan senyum. mereka mungkin memerlukan keyakinan anda kerana kemahiran baru ini boleh menjadi sedikit menakutkan.

Pada minggu terakhir bulan ke-3, mereka dapat:

  • Letakkan berat badan pada kaki apabila dipegang tegak;Grasp or grab objects;
  • Menggenggam atau merebut objek;
  • Mencari arah suara, terutama suara ibunya;
  • Menyebut gabungan konsonan;
  • Apabila anda mebaringkannya, mereka boleh mengangkat kepala dan bahu dangan menolak lengan. Aktiviti ini boleh membantu kekuatan otot dan membantu mereka melihat apa yang berlaku sekeliling dengan baik. Malah bayi boleh membuatkan anda dan dirinya terkejut ketika membalikkan dari pinggang dan sebaliknya.

Sokongan untuk bayi anda.

Anda boleh menggalakkan mereka membalik dengan menggoncang mainan secara perlahan-lahan ke arah sisi bayi yang sering berguling. Puji usaha anak anda dan senyum pada mereka. Kadang-kadang anda perlu tenangkan bayi anda kerana kemahiran baru akan membuat bayi sedikit takut dan malu.

Kesihatan & Keselamatan

Apa yang patut saya bincangkan dengan doktor?

Setiap doktor mempunyai kaedah mereka sendiri untuk pemeriksaan kesihatan bayi berdasarkan keadaan tertentu. Fizikal keseluruhan menguji jumlah dan jenis teknik untuk mendiagnosis dan bagaimana untuk melaksanakan prosedur akan berbeza-beza bergantung kepada keadaan setiap kanak-kanak. Doktor anda mungkin:

  • Ukur berat badan, ketinggian, lilitan kepala dan kemajuan perkembangan bayi selepas kelahiran;
  • melakukan peperiksaan fizikal, termasuk menyemak isu-isu sebelumnya;
  • Mengarah anda terhadap apa yang perlu pertimbangkan pada bulan depan yang berkaitan dengan penyusuan, tidur, pertumbuhan dan keselamatan untuk bayi;
  • Menjawab keraguan persolan: Apa reaksi bayi ketika imunisasi? Tindak balas anda? Anda perlu hubungi doktor anda jika anak anda mempunyai apa-apa tindak balas?

Anda juga perlu mengambil kira masalah yang berlaku lebih daripada sebulan untuk kesihatan bayi, isu menyusu/penyusuan, atau perubahan dalam keluarga. Sila catatkan maklumat dan bimbingan doktor anda dan juga semua maklumat yang diperlukan (berat badan, ketinggian, lilitan kepala, tanda lahir, vaksin, penyakit, pemberian ubat-ubatan, keputusan ujian anak …) ke dalam kertas kesihatan bayi anda.

Apakah yang patut saya tahu?

Berikut adalah beberapa perkara yang perlu anda tahu:

Obesiti

Obesiti telah menjadi istilah kesihatan biasa. Manakala orang dewasa yang mempunyai berat badan berlebihan boleh mempunyai banyak kebimbangan, maka bayi montel seolah-olah tidak menimbulkan banyak kebimbangan. Sesetengah bayi montel apabila mereka dilahirkan, bayi yang lain mula montel apabila mereka lebih besar. Tetapi ini tidak disebabkan oleh pemakanan yang tidak sihat atau pergerakan bayi yang kurang. Sebabnya ialah otot bayi tidak berkembang secukupnya. Keadaan ini boleh diperbaiki apabila mereka lebih besar.

Jika anda bimbang anak anda mungkin menjadi gemuk, sila bawa mereka berjumpa doktor untuk diperiksa dengan lebih teliti. Untuk menilai obesiti, pertama, doktor akan memeriksa berat badan dan ketinggian kanak-kanak itu berdasarkan kriteria umur. Jika bayi anda berlebihan berat badan, doktor anda akan memeriksa bagaimana perkembangan kanak-kanak. Beberapa doktor menekankan berat bayi pada usia ini, terutama apabila mereka belum mula makan makanan pejal.

Badan yang berisi bukan petanda anak yang akan menjadi gemuk apabila mereka dewasa. Ramai kanak-kanak mula kehilangan berat badan apabila mula merangkak dan belajar berjalan. Apabila bayi semakin berusia, anda boleh menggalakkan anak anda untuk bermain di atas lantai, hanya makan apabila mereka lapar dan mengelakkan susu ibu hanya untuk menenangkan dia. Ini akan membantu mengurangkan kemungkinan mereka mempunyai berat badan berlebihan..

Lasak bermain

Bayi anda mungkin menunjukkan keseronokan melampau apabila anda melemparkan mereka di udara dan menangkap mereka berulang kali. Walau bagaimanapun, ini adalah sangat berbahaya. Sesetengah permainan boleh menjadi amat berbahaya untuk kanak-kanak di bawah umur dua tahun. Mereka mungkin cedera ketika dilambung atau digoncang. Sejak berat kepala bayi setara dengan tubuhnya, otot leher belum dibangunkan sepenuhnya jadi daya sokongan untuk kepala bayi adalah sangat lemah. Apabila digoncangkan, kepala bayi condong kembali dan menyelam kembali di hadapan, yang boleh menyebabkan otak bertembung dengan tengkorak. Kerosakan otak boleh menyebabkan bengkak, pendarahan, tekanan atau kerosakan saraf dan bayi anda mungkin terjejas secara mental atau fizikal dalam kehidupan.

Itu juga boleh mencederakan mata mereka. Jika retina dipisahkan, saraf mereka mungkin tercedera, ini boleh menjejaskan penglihatan bayi anda, dan boleh membawa kepada buta.

Kecederaan boleh berlaku apabila bayi digoncang semasa anda bermain dengan bayi. Oleh itu, elakkan untuk bermain kasar dan sentiasa menyokong kepala dan leher bayi anda dengan tangan anda. Juga, mengelakkan berjoging atau melambung mereka sehingga anda memegangnya (bukannya membiarkan bayi duduk dalam kerusi bayi). Itu tidak bermakna anda tidak bermain dengan bayi, anda masih boleh bermain dengan bayi anda perlahan-lahan dan sentiasa mengutamakan keselamatan.

Kerisauan Saya

Apa yang saya risaukan?

Perkara yang mungkin merisaukan anda:

Bayi masih menggunakan puting

Perkara yang boleh membuat anak anda berasa selesa termasuk puting, botol susu, mengulit atau puting (pacifiers). Apabila menjadi kebiasaan, ia akan menjadi sukar untuk bayi menggentikannya. Jika anda tidak mahu bayi anda ketagihan puting, jadi sekarang adalah masa yang sesuai untuk menghentikan mereka menggunakannya buat sementara waktu. Pada usia ini, keupayaan bayi untuk mengingat adalah terhad, jadi kanak-kanak dengan mudah melupakan puting jika mereka tidak menggunakannya sekali lagi. Satu lagi sebab dinasihatkan bahawa anda harus membiarkan anak anda berhenti daripada puting adalah kanak-kanak pada usia ini boleh menyesuaikan diri dengan perubahan yang lebih baik daripada kanak-kanak besar dan menarik diri begitu lama akan menjadi lebih mudah.

Untuk membantu mereka berasa lebih selesa apabila tidak ada puting, cuba goyang buaian, mengulit, biarkan bayi menghisap lengan anda (atau menghisap tanggannya). Jika bayi anda seolah-olah tidak bersedia untuk meninggalkan puting, anda boleh menyekat penggunaan puting dengan hanya membiarkan bayi anda menggunakannya hanya semasa tidur atau pada waktu malam.

Bercerai susu awal

Biasanya, tempoh tiga bulan pertama kehidupan adalah masa yang bayi anda adalah sangat menyenangkan dan cepat menyesuaikan diri. Jadi, jika anda memilih masa yang paling sesuai untuk memberhentikan penyusuan bayi anda, adalah sekarang. Walaupun bayi suka menyusu, tetapi bayi bercerai susu pada masa ini tidak akan terlalu sukar dalam perbandingan dengan bayi yang bercerai susu apabila mereka berusia enam bulan. Apabila anda mahu bayi anda bercerai susu awal, adalah terbaik dengan memberikan bayi anda minum susu formula tambahan atau anda boleh memerah susu ke dalam botol dalam kira-kira 4-6 minggu untuk secara beransur-ansur biarkan bayi meminumnya. Anda mungkin perlu cuba cara yang berbeza untuk mengetahui kaedah yang bayi anda benar-benar suka. Pada ketika ini, yang terbaik adalah memberi formula bayi anda secara beransur-ansur mengurangkan bekalan susu ibu. Menjadi keberterusan tetapi tidak terlalu keberatan untuk melaksanakan tugas ini.

Cuba penyusuan botol sebelum menyusu badan. Jika bayi anda menolak botol padakali pertama, cuba lagi pada masa lain. Anda perlu teruskan mencuba hingga bayi anda minum sekurang-kurangnya 30-60ml botol. Apabila anak anda lakukannya, gantikan susu formula dan bukannya susu badan. Beberapa hari kemudian, terus menggantikan dengan susu formula berbeza bukannya susu badan. Peralihan secara beransur-ansur ini untuk membuatkan dada anda sesuaikan dengan bekalan susu.

Anda juga perlu ambil perhatian bahawa anda tidak perlu memanjangkan penyusuan pada waktu malam supaya anda dan bayi anda mempunyai masa lebih tenang dan boleh berehat bersama-sama selepas anda pulang dari kerja. Jika mahu, anda boleh terus menyusukan sekali sehari jika anda masih mempunyai susu dan bayi anda masih sangat memerlukan susu. Ambil masa anda untuk memberhentikan penyusuan sepenuhnya untuk bayi atau tunggu sehingga anda tidak lagi mempunyai susu.

Penafian

Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.Disemak secara perubatan oleh

Dr. Joseph Tan

Perubatan dalaman atau am · Hello Health Group


Ditulis oleh Farah Aziz · Disemak pada 18/08/2023

ad iconIklan

Adakah artikel ini bermanfaat?

ad iconIklan
ad iconIklan